Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021

Προσοχή: Eπικίνδυνες οι ξαπλώστρες και η άμμος!

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να προστατευτείτε;

7 Αυγούστου 2019 19:13
Προσοχή: Eπικίνδυνες οι ξαπλώστρες και η άμμος!

Τα πρώτα μπάνια ξεκίνησαν και πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν πάτε παραλία! Τι κινδύνους μπορεί να κρύβουν οι ξαπλώστρες που χαλαρώνουμε κάτω από τον ήλιο και η άμμος για την υγεία σας; Ειδικότερα αν έχετε παιδιά πρέπει να προσέχετε πιο πολύ!

Τα παιχνίδια στην άμμο και η ξεκούραση στις ξαπλώστρες είναι συνυφασμένα με την ψυχαγωγία του καλοκαιριού. Ωστόσο, τόσο το ένα, όσο και το άλλο κρύβουν πολλούς κινδύνους για μολύνσεις που μπορεί να κάνουν δύσκολη τη ζωή των παιδιών και των γονιών τους. Δείτε όμως αν έχετε αλλεργία στα αντηλιακά! Τι πρέπει να προσέξετε;

Η άμμος και οι ξαπλώστρες δεν είναι αποστειρωμένα και επομένως δεν είναι καθαρά. Το βρεγμένο μαγιό και το βρεγμένο δέρμα είναι ό,τι πρέπει για να “κολλήσουν” τα μικρόβια και να περάσουν μέσα στον οργανισμό του παιδιού και ειδικά στην περιοχή γύρω και μέσα στα γεννητικά όργανα.

Τι μπορεί να πάθει από την άμμο και τις ξαπλώστρες το παιδί
Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από την απευθείας επαφή με την άμμο και τις ξαπλώστρες είναι:

Ουρολοιμώξεις:

Πάρα πολύ εύκολα τα μικρόβια μπορεί να περάσουν στα γεννητικά όργανα των παιδιών και να προκαλέσουν μόλυνση στο ουροποιητικό σύστημα. Ιδιαίτερα ευπαθή είναι τα κορίτσια, διότι το μήκος της ουρήθρας τους είναι πολύ μικρότερο από εκείνο των αγοριών.

Πόσο επικίνδυνες είναι οι ξαπλώστρες και η άμμος;

Μυρμηγκιές:

Ο ιός της μυρμηγκιάς συνήθως μεταφέρεται από έναν άνθρωπο σε άλλο άνθρωπο. Είναι, λοιπόν, πολύ εύκολο να κολλήσει το σώμα του παιδιού που έρχεται σε επαφή με μια ξαπλώστρα, όπου προηγουμένως είχε ξαπλώσει ένας φορέας ή από την άμμο που ξαπλώνει ή παίζει.

Μολυσματική τέρμινθος:

Είναι ένας ιός που αφού εισχωρήσει στο δέρμα του παιδιού αρχίζει να μεταφέρεται σε άλλα σημεία και αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως τότε μπορεί να γεμίσει όλο το σώμα. Εμφανίζονται σαν σπυράκια με άσπρο κεφαλάκι τα οποία δεν έχουν υγρό και δεν σπάνε.

Μύκητες:

Οι μύκητες χωρίζονται στους ανθρωπόφιλους (δηλαδή σε αυτούς που μεταφέρονται από άνθρωπο σε άνθρωπο), σε ζωόφιλους (δηλαδή αυτούς που μεταφέρονται από τα ζώα στους ανθρώπους) και τους γεώφιλους (δηλαδή σε αυτούς που μεταφέρονται από το χώμα και την άμμο στον άνθρωπο), σύμφωνα με το all4mama. Προκαλούν μυκητιάσεις στο δέρμα, αλλά και στο τριχωτό του κεφαλιού.

Κόκκοι:
Είναι μικρόβια με κυριότερο εκπρόσωπο τον σταφυλόκκοκο. Βρίσκονται παντού στο χώμα, στην άμμο και τις ξαπλώστρες, μεταδίδονται ραγδαία και προχωρούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Πώς θα προφυλάξετε τα παιδιά:

δεν πρέπει να παίζουν ή να κάθονται γυμνά στην άμμο και τις ξαπλώστρες
δεν πρέπει να μένουν με το μαγιό στην παραλία,μ παρά μόνο αν μπαινοβγαίνουν στο νερό
δεν πρέπει να ξαπλώνουν στις ξαπλώστρες χωρίς να έχει τοποθετηθεί κάποια πετσέτα ή ψάθα
στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να φοράνε σορτσάκι και μπλουζάκι.

Αλλεργικό σοκ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Υγεία αλλεργία

Πάρα πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται από αλλεργίες ή έχουν κάποιο χρόνιο αλλεργικό πρόβλημα και πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα! Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε τα πάντα γύρω από τις αλλεργίες και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε..Η υγεία μας είναι πάνω από όλα και πρέπει να γνωρίζουμε τα πάντα! Έχει τύχει σε όλους να έχουμε κάποιον φίλο ή συγγενή που έπαθε αλλεργικό σοκ και δεν ξέραμε ή δεν είχαμε τα απαραίτητα για να το αντιμετωπίσουμε..

Πρόκειται για επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση. Το αλλεργικό σοκ εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα μετά τη χορήγηση του αλλεργιογόνου, συνήθως με ένεση και σπανιότερα μετά από εισπνοή - κατάποση. Το ήξερες ότι υπάρχει αλλεργία στο νερό; - Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις!

Το αλλεργικό σοκ εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως αναπνευστική δυσχέρεια, βήχα, βράχνιασμα, δερματικά εξανθήματα ακολουθούμενων συχνά από αγγειακή κατάρρευση.

Οίδημα λάρυγγα, βρογχόσπασμος, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία είναι κλινικά σημεία κατά την ιατρική εξέταση. Οι παθολογικές αυτές εκδηλώσεις μπορεί να οδηγήσουν ταχέως, εντός λεπτών ή ωρών στον θάνατο.

Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες αλλεργικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν ουσίες όπως η γύρη, το τρίχωμα ζώων, τα ακάρεα, ορισμένες τροφές, ορμόνες (π.χ. ινσουλίνη, αγγειοπιεσίνη, παραθορμόνη), ένζυμα (π.χ.

θρυψίνη, χυμοθρυψίνη), αντιοροί (π.χ. αντιλεμφοκυτταρική γ σφαιρίνη), πρωτεΐνες σχετικές με το επάγγελμα (π.χ. latex), δηλητήρια από υμενόπτερα (π.χ. μέλισσες σφήκες), πολυσακχαρίτες (π.χ. ορισμένα συντηρητικά εμβολίων), φάρμακα (π.χ.

πενικιλίνη), βιταμίνες (π.χ. φυλλικό οξύ), ουσίες χρησιμοποιούμενες για διαγνωστικούς σκοπούς (πχ. ορισμένα σκιαγραφικά), χημικές ουσίες (πχ αιθυλενοξείδιο).

Η θεραπεία περιλαμβάνει την άμεση χορήγηση ειδικής ενέσιμης θεραπείας, ενδοφλέβιου καθετήρα, χορήγηση οξυγόνου. Μέτρα πρόληψης του αλλεργικού σοκ:

Απαγορεύεται η χρήση αρωμάτων, αρωματικών γαλακτωμάτων σώματος ή αντιηλιακών που μπορεί να προσελκύσουν τα υμενόπτερα κατά τις εκδρομές στην ύπαιθρο. Δεν πρέπει να εκτίθενται τα τρόφιμα στον αέρα (αποτελούν πόλο έλξης για έντομα όπως σφήκες κ.λπ.).

Μην λαμβάνετε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και μην αμελείτε να αναφέρετε τυχόν αλλεργίες σας κατά τη λήψη του ιατρικού ιστορικού.

Εάν έχετε γνωστές αλλεργίες, να αποφεύγετε τις ουσίες που σας προκαλούν συμπτώματα. Τα υπερευαίσθητα άτομα πρέπει να έχουν μαζί τους φάρμακα αμέσου ανάγκης. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται η εφαρμογή προληπτικής ανοσοθεραπείας.

Το αλλεργικό σοκ εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα μετά τη χορήγηση του αλλεργιογόνου, συνήθως με ένεση και σπανιότερα μετά από εισπνοή - κατάποση.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share