Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Αλάτι: Ποια μυρωδικά το «αντικαθιστούν» για να το μειώσετε χωρίς να χάσετε γεύση;

Προσοχή!

7 Αυγούστου 2019 10:03
Αλάτι: Ποια μυρωδικά το «αντικαθιστούν» για να το μειώσετε χωρίς να χάσετε γεύση;

Η υπερκατανάλωση του αλατιού, όπως έχει καταδείξει πληθώρα επιστημονικών μελετών, συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Υπάρχουν, επιπλέον, ενδείξεις που το συσχετίζουν και με άλλες σοβαρές παθολογικές καταστάσεις. Αλάτι: Πώς θα το ελαττώσετε εύκολα και γρήγορα με 5 πρακτικούς τρόπους!

Υπάρχει λόγος λοιπόν να γίνει για συστηματική προσπάθεια να μειωθεί το αλάτι στο ελληνικό τραπέζι. Το αλάτι μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί, σε μεγάλο βαθμό, με φρέσκα, ή και αποξηραμένα μυρωδικά. Τα μυρωδικά όχι μόνο βελτιώνουν τη γεύση και το άρωμα των φαγητών, αλλά το εμπλουτίζουν και με ωφέλιμες ουσίες, όπως είναι τα αντιοξειδωτικά.

Βασικές συμβουλές – Προσοχή στις «κρυφές» πηγές επιπλέον αλατιού στη διατροφή σας

-Κάποια συσκευασμένα μείγματα αποξηραμένων μυρωδικών περιέχουν αλάτι. Είναι προτιμότερο να επιλέγετε μείγματα μυρωδικών (και μπαχαρικών) χωρίς αλάτι.
-Οι κύβοι, ή οι ζωμοί μαγειρέματος (που περιέχουν μυρωδικά) περιέχουν αλάτι, όπως και η σάλτσα σόγιας, καθώς και άλλες τυποποιημένες σάλτσες. Εάν χρησιμοποιήσετε κύβο, ή ζωμό μαγειρέματος, μην προσθέτετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό.
-Όπου είναι δυνατό, προτιμήστε να προσθέτετε τα μυρωδικά προς το τέλος του μαγειρέματος, για να μην χαθούν τα αιθέρια έλαια που περιέχονται σε πολλά από αυτά. Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα μυρωδικά σε σαλάτες, ή συνταγές που δεν περιλαμβάνουν ψήσιμο, ή βράσιμο, φροντίστε να τα πλένετε προσεκτικά πριν τη χρήση.
-Να αποθηκεύετε τα αποξηραμένα μυρωδικά σε σκιερό μέρος και μέσα σε ερμητικά κλειστά δοχεία προκειμένου να διασφαλίσετε την ποιότητά τους (περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
-Εκτός από τα μυρωδικά βότανα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά (π.χ. πιπέρι, πάπρικα, γαρύφαλλο, κανέλα), χυμό λεμονιού, σέλινο, σκόρδο, φρέσκο, ή αποξηραμένο κρεμμύδι και ψιλοκομμένα λαχανικά εποχής.

-Είναι πιο εύκολο να πετύχετε τη μείωση του αλατιού και την αντικατάστασή του με μυρωδικά σταδιακά, ώστε να έχετε χρόνο να προσαρμοστείτε στις νέες γεύσεις.

Ποια μυρωδικά ταιριάζουν σε κάθε “βασικό” φαγητό για να μειώσετε την χρήση επιπλέον αλατιού

Στον ακόλουθο πίνακα θα βρείτε προτάσεις της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας για μυρωδικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί του αλατιού σε μερικά από τα πιο συνήθη φαγητά που γεμίζουν το ελληνικό τραπέζι.

Αλάτι: Πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με 31 διαφορετικούς τρόπους!

Το αλάτι είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της καθημερινής μας ζωής, ενώ είναι γνωστό συστατικό κυρίως για την ιδιότητά του να νοστιμίζει τα φαγητά μας. Φαίνεται, όμως, ότι αποτελεί χρήσιμο συστατικό και εκτός μαγειρικής, αφού σύμφωνα με το Salt Institute οι γνωστές του χρήσεις ξεπερνούν τις 14.000!

Μην σου φαίνεται υπερβολικό το νούμερο, καθώς πολλές από τις χρήσεις του ήταν γνωστές στις προηγούμενες γενιές. Οι νοικοκυρές το χρησιμοποιούσαν σε καθημερινές δουλειές του σπιτιού ως φυσικό καθαριστικό, αλλά και ως βασικό συστατικό για την προσωπική φροντίδα τους, πριν την εμφάνιση των σημερινών καθαριστικών και προϊόντων περιποίησης αντίστοιχα. Μάλιστα, πολλές από αυτές τις χρήσεις εξακολουθούν να είναι πρακτικές και οικονομικές. Παρακάτω, ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα.

Χρήσεις στην κουζίνα:

1.Για να μην μαυρίσουν οι κομμένες πατάτες

Βούτηξε τις κομμένες πατάτες σε κρύο αλατισμένο νερό και δεν θα μαυρίσουν. Μπορείς να κάνεις το ίδιο και με κομμένα μήλα ή αχλάδια.

2.Καθάρισε αποτελεσματικά τα λαχανικά

Τα λαχανικά χρειάζονται σχολαστικό καθάρισμα πριν τα μαγειρέψουμε. Ειδικά τα πιο ευπαθή, όπως μαρούλι, λάχανο και κουνουπίδι, είναι πιθανό να μεταφέρουν πολλών ειδών μικρόβια. Γι’ αυτό, αφού τα πλύνεις καλά, βούτηξε τα σε αλατισμένο νερό και άφησε τα για 20-30 λεπτά και στη συνέχεια ξέπλυνε τα καλά.

3.Αφαίρεσε τα λίπη από τα κατσαρολικά σου

Πολλές φορές, ακόμα κι αν έχουμε πλύνει την κατσαρόλα με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων, το σκεύος παραμένει λαδωμένο. Για να απομακρύνεις εύκολα αυτή την γλίτσα που δεν λέει να φύγει με τίποτα, τρίψε το σκεύος με χαρτί κουζίνας και αλάτι.
4.Καθάρισε τους επίμονους λεκέδες από καφέ και τσάι στις κούπες σου

Αν σου αρέσει να πίνεις καφέ ή τσάι και δεν τρέχεις να πλύνεις αμέσως την κούπα ή το φλιτζάνι σου, θα έχεις παρατηρήσει ότι με τον καιρό οι κούπες σου θα αρχίσουν να έχουν λεκέδες που δεν απομακρύνονται με το απορρυπαντικό πιάτων. Η λύση απλή: τρίψε τις κούπες με χαρτί κουζίνας και αλάτι, και οι επίμονοι λεκέδες από καφέ ή τσάι θα εξαφανιστούν στο λεπτό!

5.Καθαρισμός φούρνου

Αφαίρεσε εύκολα τις δυσάρεστες οσμές και τα λίπη του καμένου φαγητού από το φούρνο σου, χρησιμοποιώντας δύο συστατικά που σίγουρα έχεις στην κουζίνα σου. Το ένα είναι (φυσικά) το αλάτι και το άλλο η κανέλα! Απλά, ανακάτεψε αλάτι και κανέλα σε νερό και ψέκασε το φούρνο όταν είναι ακόμη ζεστός (και όχι καυτός). Όταν στεγνώσει, τρίψε τις επιφάνειες με ένα σφουγγάρι ή ένα σκληρό ύφασμα.

6.Απομάκρυνε τις δυσάρεστες οσμές από το νεροχύτη

Φτιάξε ένα μείγμα με ¼ φλιτζάνι τσαγιού μαγειρική σόδα, ¼ του φλιτζάνι τσαγιού αλάτι και ρίξε το στο σιφόνι του νεροχύτη. Στη συνέχεια ρίξε μισό φλιτζάνι ξίδι και άφησε το για 15 λεπτά μέχρι να πάει παντού. Έπειτα ρίξε μπόλικο ζεστό νερό. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνεις τις οσμές, ενώ καθυστερείς την συγκέντρωση λιπαρών υπολειμμάτων στο εσωτερικό των σωλήνων.

7.Καθάρισε τις ξύλινες επιφάνειες κοπής

Αφού τις πλύνεις με νερό και σαπούνι, τρίψε τις ξύλινες επιφάνειες κοπής με ένα νωπό ύφασμα και αλάτι. Με αυτό τον τρόπο θα καθαρίσουν και θα γυαλίσουν.

8.Απολύμανε τα σφουγγάρια

Για να απολυμάνεις τα σφουγγάρια της κουζίνας και να διώξεις τα βακτήρια, πλύνε τα και έπειτα άφησε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 2 ώρες σε αλατόνερο.

9.Καθάρισε την καφετιέρα σου

Το αλάτι είναι ιδανικό συστατικό για να καθαρίζεις καθημερινά την κανάτα της καφετιέρας σου. Γέμισε την κανάτα με ¼ φλιτζάνι τσαγιού αλάτι και ρίξε 10-12 παγάκια. Ανακίνησε ελαφρά το μείγμα και άφησε το να δράσει για περίπου 30 λεπτά, γέμισε το με κρύο νερό και ξέπλυνε καλά.

10.Αφαίρεσε την πικράδα από τον καφέ φίλτρου

Μια ελάχιστη δόση αλατιού μέσα στο φίλτρο της καφετιέρας όταν φτιάχνεις τον καφέ σου, θα βελτιώσει τη γεύση, αλλά κυρίως θα απομακρύνει την πικράδα που παίρνει ο καφές όταν μένει πολλές ώρες στην κανάτα της καφετιέρας.

11.Γυάλισε τα ασημικά σου
Χάρισε λάμψη στα ασημικά σου με απόλυτα φυσικό τρόπο. Απλά, πριν τα πλύνεις, τρίψε τα σχολαστικά με αλάτι.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share