Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

10 Σημάδια υποθυρεοειδισμού που οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν! Ιδιαίτερη προσοχή στο #6!

Δεν πρέπει να αγνοείτε τα σημάδια!!!

2 Αυγούστου 2019 21:59
10 Σημάδια υποθυρεοειδισμού που οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν! Ιδιαίτερη προσοχή στο #6!

Πιθανώς να έχετε ακούσει για τον υποθυρεοειδισμό αλλά είναι μάλλον απίθανο να γνωρίζετε πώς επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή. Τι πρέπει να προσέχετε για την υγεία σας;

Ενώ αυτή η πάθηση συνήθως επηρεάζει γυναίκες άνω των 60, δεν αποκλείεται να πάσχουν και άλλα άτομα. Στην πάθηση αυτή, ο θυρεοειδής παράγει λιγότερες ορμόνες από ότι θα έπρεπε και εάν δεν αντιμετωπιστεί θα επηρεάσει πολύ την ζωή σας.

Αφού τα συμπτώματα συχνά θεωρούνται πως προκαλούνται από άλλες ασθένειες, η διάγνωση μπορεί να αργήσει πολύ να γίνει. Ευτυχώς υπάρχουν φάρμακα και θεραπείες αλλά είναι σημαντικό να πάτε σε γιατρό εάν εντοπίσετε αυτά τα συμπτώματα:

1. Έντονη κούραση

Το να μην κοιμάστε καλά είναι ένα πράγμα αλλά η κούραση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Όταν δεν μπορείτε να σηκώσετε το σώμα σας, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

2. Η δυσκοιλιότητα δεν είναι πάντα αποτέλεσμα κακής διατροφής.

Η έλλειψη στην ορμόνη του θυρεοειδή μπορεί να δυσκολέψει πολύ την διαδικασία της χώνεψης.

3. Προβλήματα με την μνήμη.

4. Μυικοί πόνοι και ακαμψία.

Πιθανώς να μην φταίει το γυμναστήριο ή η έλλειψη ύπνου που πονάτε σε όλο σας το σώμα.

5. Αίσθημα θλίψης ή κατάθλιψη

Η έλλειψη στην ορμόνη του θυρεοειδή μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο και να νιώθετε έντονη θλίψη ή κατάθλιψη.

6. Τριχόπτωση ή ξηροδερμία

Ο αργός μεταβολισμός μπορεί να μειώσει την εφίδρωση και το δέρμα να γίνει πιο ξηρό. Τα μαλλιά και τα νύχια πιθανώς να είναι πιο ευαίσθητα.

7. Ξαφνική αύξηση βάρους

Αυτό μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες αλλά εάν δεν έχετε κάνει κάποια αλλαγή στην διατροφή σας, τότε ο υποθυρεοειδισμός πιθανώς να είναι ο ένοχος.

8. Μειωμένη λίμπιντο

Εκτός από την έλλειψη της ορμόνης, η κούραση, η τριχόπτωση και η κατάθλιψη είναι άλλοι παράγοντες που θα σας επηρεάσουν επίσης.

9. Αυξημένη αρτηριακή πίεση

Εάν έχετε αυξημένη πίεση και η υγιεινή διατροφή και άσκηση δεν βελτιώνουν το πρόβλημα, κοιτάξτε τον θυρεοειδή σας. Εάν υπολειτουργεί ο θυρεοειδής πιθανώς να αυξηθεί η “κακή» χοληστερόλη και να έχετε προβλήματα με την καρδιά σας.

10. Αλλαγές στους γευστικούς κάλυκες

Μήπως το φαγητό έχει ξαφνικά διαφορετική γεύση; Είναι καιρός να εξετάσετε τον θυρεοειδή σας. .

Είναι σημαντικό να παρατηρούμε τις παράξενες αλλαγές στο σώμα και να εξεταζόμαστε συχνά.

5 Λόγοι για να αρχίσεις σήμερα κιόλας να τρως μαυρομάτικα φασόλια!

Μπορεί να σας φανεί περίεργο αλλά αν δεν τρώτε μαυρομάτικα φασόλια θα ξεκινήσετε από σήμερα κι όλας! Βρήκαμε τους πέντε λόγους που θα σας κάνουν να τα λατρέψετε! Είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία σας και δεν το ξέρατε!

Συνδυάζουν δύο πολύ σημαντικές ιδιότητες: δεν έχουν πολλές θερμίδες (170 γρ. παρέχουν 227 θερμίδες) και ταυτόχρονα είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μία κούπα μαυρομάτικα φασόλια καλύπτει το 45% των καθημερινών μας αναγκών σε φυτικές ίνες, το 58% σε φυλλικό οξύ και το 31% σε πρωτεΐνες. Δώστε μεγάλη προσοχή: 5 συμπτώματα που καμία σαραντάρα δεν πρέπει να αγνοήσει!

Ας δούμε λίγο αναλυτικά τα διατροφικά τους οφέλη

1.Διατηρούν καλή τη μνήμη σου

Η θειαμίνη, δηλαδή η βιταμίνη Β1, που μας παρέχουν και μάλιστα σε γενναίες δόσεις, συμμετέχει σε βασικές αντιδράσεις του μεταβολισμού για την παραγωγή ενέργειας και είναι εξίσου σημαντική για τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, τη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών μας ικανοτήτων.

2.Κρατούν την καρδιά σου γερή

Το κάλιο, που περιέχουν τα μαυρομάτικα φασόλια είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος. Μαζί με το νάτριο αποτελούν τους βασικούς ηλεκτρολύτες που ρυθμίζουν την κατανομή των υγρών του σώματος, επηρεάζουν το pH και συμβάλλουν στη διέγερση των νεύρων και των μυών. Επίσης ευθύνεται για την πρόληψη και τον έλεγχο της αυξημένης πίεσης αίματος, του εγκεφαλικού επεισοδίου και των καρδιακών νοσημάτων.

3.Συμβάλλουν στην καλή φυσική κατάσταση

Τα μαυρομάτικα είναι μια καλή εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης για όσους δεν τρώνε κρέας. Οι πρωτεΐνες τους είναι ακίνδυνες αν δεν γίνει υπερκατανάλωσή, βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του σώματος και ενισχύουν τους μύες και τη φυσική κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα: 1/2 φλιτζάνι βρασμένα μαυρομάτικα περιέχει 6,7 g πρωτεΐνης, και 1/2 φλιτζάνι κονσερβοποιημένα μαυρομάτικα περιέχει 5,7 γρ.

4.Είναι άριστη πηγή σιδήρου

1/2 φλιτζάνι κονσερβοποιημένα μαυρομάτικα έχει 1,2 mg σιδήρου, ενώ 1/2 φλυτζάνι βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια περιέχει 2.2 mg. Αυτό τα καθιστά απαραίτητη τροφή για τα κορίτσια από 13 ετών άνω και για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Θα πρέπει όμως να γνωρίζεις ότι ο σίδηρος που περιέχουν όλα τα φυτικά τρόφιμα απορροφάται σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με το ζωικό σίδηρο, γι’ αυτό και πρέπει να προσέχεις με ποια τρόφιμα τον συνδυάζεις, ώστε να μειώσεις τις “απώλειες». Για παράδειγμα, μπορείς να αυξήσεις την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου, αν συνδυάσει τα τρόφιμα που τον περιέχουν με: χυμό πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, πεπόνι, φράουλες, ακτινίδια κλπ., δηλαδή φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C.

5.Προστατεύουν την υγεία των ματιών σου

Τα μαυρομάτικα φασόλια έχουν εκπληκτικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α. Για την ακρίβεια ένα φλιτζάνι περιέχει πάνω από το 1/4 των ημερήσιων αναγκών μας. Έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών, των οστών, του δέρματος (αντιμετώπιση ακμής), των μαλλιών, ενώ θεωρείται ότι δρα κατά του καρκίνου των πνευμόνων.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share