Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

11 Πράγματα που κάνουν κάθε Σαββατοκύριακο οι αποτυχημένοι άνθρωποι (και τι θα έπρεπε να κάνουν)

Τι πρέπει να ακολουθήσετε για να είστε ψυχικά υγιείς;

26 Ιουλίου 2019 20:45
11 Πράγματα που κάνουν κάθε Σαββατοκύριακο οι αποτυχημένοι άνθρωποι (και τι θα έπρεπε να κάνουν)

Απίστευτο αλλά βρήκαμε τα 11 πράγματα που κάνουν κάθε Σαββατοκύριακο οι αποτυχημένοι άνθρωποι (και τι θα έπρεπε να κάνουν)! Τι πρέπει να ακολουθήσετε για να είστε ψυχικά υγιείς;

Σίγουρα θα έχετε διαβάσει πολλά θέματα που απαριθμούν όλα όσα κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι το πρωί, το βράδυ, το Σαββατοκύριακο, στις διακοπές κλπ κλπ.
Σπάνια όμως θα έχετε διαβάσει για το τι κάνουν οι μη επιτυχημένοι…

Γι αυτό και το θέμα του Independent ήταν μια έκπληξη αφού απαριθμεί τα 11 πράγματα που κάνουν οι «αποτυχημένοι» όπως αναφέρει, τα Σαββατοκύριακα:

1. Δεν κάνουν σχέδια. Δεν χρειάζεται να ξέρετε τι θα κάνετε κάθε ώρα και λεπτό αλλά καλό θα ήταν αν έχετε μια γενική ιδέα, ακόμη και εάν σχεδιάζετε απλά να ξεκουραστείτε

2. Δεν δημιουργούν χρόνο για τους αγαπημένους τους. Εντάξει τις καθημερινές, με τη δουλειά και το τρέξιμο δεν τα καταφέρνετε αλλά για το ΣΚ δεν υπάρχουν δικαιολογίες

3. Κολλημένοι με την τεχνολογία. Δεν αφήνετε το κινητό από τα χέρια σας, τσεκάρετε διαρκώς το mail αντί να κάνετε σαφές στους συναδέλφους σας πως το ΣΚ δεν είστε διαθέσιμοι

4. Δεν απολαμβάνουν. Είτε μόνοι είτε με παρέα καλό θα ήταν να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν πραγματικά

5. Κοιμούνται απίστευτα πολλές ώρες. Μπορεί να τα ήπιατε την Παρασκευή ή να είστε απίστευτα κουρασμένοι. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να κοιμάστε συνέχεια καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης προβλημάτων και στον κύκλο του ύπνου σας

6. Ξοδεύουν μεγάλα ποσά. Μαζεύετε λεφτά όλη την εβδομάδα και μέσα σε ένα ΣΚ τα ξοδεύετε όλα. Σίγουρα είναι καλό να επιτρέπετ στον εαυτό σας κάποιες μικρές πολυτέλειες αλλά δεν χρειάζεται να ξοδεύετε χρήματα για πράγματα που σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεστε και δεν σας προσφέρουν κάτι ουσιαστικό

7. Δεν εστιάζουν σε όσα συμβαίνουν στην ζωή τους. Μέσα στην εβδομάδα είναι σίγουρα πιο δύσκολο αλλά το ΣΚ είναι οι κατάλληλες μέρες για να σκεφτείτε όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή σας, τους στόχους, τις προτεραιότητές σας

8. Δεν σταματούν να σκέφτονται τη δουλειά. Το να προγραμματίζετε την Παρασκευή όλα όσα έχετε να κάνετε από Δευτέρα είναι καλό. Το να εργάζεστε όμως και να ασχολείστε με θέματα δουλειάς κατά τον ελεύθερο χρόνο που έχετε το ΣΚ, όχι

9. Τεμπελιάζουν και έχουν ενοχές γι αυτό. Η χαλάρωση το ΣΚ είναι απαραίτητη αλλά υπάρχουν όρια όπως όταν φτάνετε στο σημείο να αμελείτε σημαντικές δουλειές που πρέπει να γίνουν

10. Δεν χαλαρώνουν. Από την άλλη υπάρχουν και εκείνοι που επίσης αδυνατώντας να βρουν τη χρυσή τομή, κάνουν πολλά πράγματα μέσα στο ΣΚ. Για να είστε όμως αποδοτικοί στη δουλειά έιναι σημαντικό να «γεμίσετε τις μπαταρίες σας» αυτές τις δύο ημέρες.

11. Δεν προετοιμάζονται για την εβδομάδα που ξεκινά. Τα βράδια της Κυριακής είναι ιδανικά για να σχεδιάσετε την εβδομάδα σας. Μια λίστα με υποχρεώσεις μπορεί να βοηθήσει πολύ ή μια ματιά στο ημερολόγιό σας.

4 λόγοι που ορισμένοι άνθρωποι φέρονται με κακία στους άλλους!

Οι άνθρωποι γενικότερα, είμαστε ιδιαιτέρως κοινωνικά όντα που έχουν ανάγκη από θετικές σχέσεις. Επομένως, μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε τα κίνητρα που έχουμε για να τα πηγαίνουμε καλά με τους άλλους ανθρώπους.

Στην πραγματικότητα, δεν θα υπήρχε καμία πιθανότητα ύπαρξης της κοινωνίας μας, αν ιστορικά οι άνθρωποι δε συνεργάζονταν και δεν τα πήγαιναν καλά μεταξύ τους σε ένα μεγάλο βαθμό.


Ωστόσο, πολύ συχνά βλάπτουν εσκεμμένα ο ένας τον άλλον. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Γιατί οι άνθρωποι θέλουν κάποιες φορές να πληγώσουν και να βλάψουν τους άλλους;

Δεκαετίες έρευνας αποδεικνύουν ότι πίσω από τη δημοφιλή πεποίθηση πως οι άνθρωποι γίνονται κακοί όταν θέλουν να αισθανθούν καλύτερα για τον εαυτό τους, κρύβεται μία μεγάλη αλήθεια.

1. Η Θετική Ιδιαιτερότητα
Η θεωρία της «κοινωνικής ταυτότητας», υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι έχουν μια βασική ψυχολογική ανάγκη για «θετική ιδιαιτερότητα». Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι έχουν μία θετικά προσδιορισμένη ανάγκη να αισθάνονται μοναδικοί σε σχέση με τους γύρω τους. Καθώς από τη φύση τους, έχουν την τάση να σχηματίζουν ομάδες, αυτή η ανάγκη για θετική διάκριση, επεκτείνεται και στις ομάδες που ανήκουν. Δηλαδή, τείνουν να βλέπουν πιο ευνοϊκά τις ομάδες που ανήκουν, παρά τις ομάδες που δεν ανήκουν. Και ως εκ τούτου, έχουν την τάση να βλέπουν λιγότερο θετικά τους ανθρώπους που δεν αποτελούν μέρος μίας ομάδας σε σχέση με αυτούς που ανήκουν κάπου.


Επίσης, αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό να συμβεί, όταν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων ή όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι η ταυτότητα της ομάδας τους δοκιμάζεται η αμφισβητείται. Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για τη εξέταση αυτής της πεποίθησης, διαπιστώνουν ότι οι άνθρωποι γενικότερα εμφανίζουν ενδείξεις ευνοιοκρατίας για την ομάδα τους, και επιπλέον, ενισχύεται θετικά η αυτοεκτίμηση τους και το αίσθημα της θετικότητας προς την ομάδας τους, όταν διαγράφονται άλλα μέλη από την ομάδα και θεωρούνται ως «παρείσακτα».

2. Οι Μειονεκτικές Συγκρίσεις

Η θεωρία της «κοινωνικής σύγκρισης», υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι από τη φύση τους κάνουν συγκρίσεις με άλλους ανθρώπους και ότι αυτές οι συγκρίσεις μπορούν συχνά να μας κάνουν να αισθανόμαστε χειρότερα ή καλύτερα για τους εαυτούς μας. Καθώς, σε γενικές γραμμές προτιμάμε να αισθανόμαστε καλά, είμαστε επιρρεπείς στο να κάνουμε συγκρίσεις που θα μας επιτρέψουν να δούμε μειονεκτικά άλλους ανθρώπους.
Επιπλέον, η έρευνα που βασίζεται σε αυτή τη θεωρία, υποστηρίζει επίσης την ιδέα ότι οι άνθρωποι είναι πιο αρνητικοί απέναντι στους άλλους όταν νιώθουν ότι τους έχουν προσβάλει ή τους έχουν υποτιμήσει και ότι έτσι μπορούν να αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους και να βοηθηθούν στην αποκατάσταση της αυτοεκτίμησης τους.

Ένα παράδειγμα αυτού, μπορεί να δοθεί σε μια μελέτη, κατά την οποία όταν είπαν στους συμμετέχοντες ότι δεν ήταν ελκυστικοί, χρησιμοποιώντας πλαστή ανατροφοδότηση, βαθμολόγησαν τους άλλους, όχι μόνο ως λιγότερο ελκυστικούς, αλλά και ως λιγότερο έξυπνους και ευγενικούς σε σύγκριση με την ανατροφοδότηση ότι ήταν ελκυστικοί. Συνοψίζοντας, όταν οι συμμετέχοντες ένιωθαν προσβεβλημένοι, ήταν πιθανότερο να υποβιβάσουν τους άλλους.

3. Η Κλασική Προβολή
Ο Freud υποστήριξε δεκαετίες πριν, ότι οι άνθρωποι ένιωθαν καλά με τον εαυτό τους και τα ελαττώματά τους, όταν πίστευαν ότι και άλλα άτομα είχαν τα ίδια αρνητικά χαρακτηριστικά με αυτούς. Βασικά, αν υποθέσουμε ότι αισθάνεστε ανέντιμοι, τότε είναι πιο πιθανό να βλέπετε τους άλλους ανθρώπους ως επίσης ανέντιμους και αυτό σας κάνει κατά μία έννοια, να αισθάνεστε πιο έντιμοι από αυτούς.
Υπάρχουν διάφορες μελέτες που υποστηρίζουν αυτή την ιδέα. Σε μια μελέτη, όταν είπαν σε κάποιους συμμετέχοντες ότι είχαν υψηλά επίπεδα εσωτερικού θυμού, πίστευαν ότι και τα άλλα άτομα εξέφραζαν θυμό και με αυτό τον τρόπο, ένιωθαν ότι δεν είχαν ιδιαίτερο θυμό μέσα τους.

4. Η Απειλή του «Εγώ»
Οι ψυχολόγοι έχουν ανακαλύψει ότι όταν απειλείται η αυτοεκτίμησή μας, εκδηλώνουμε αρκετή επιθετικότητα. Με άλλα λόγια, σε γενικές γραμμές, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν οι άνθρωποι αισθάνονται καλά ή άσχημα για τον εαυτό τους. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι εκείνη τη στιγμή που επιτίθενται, αισθάνονται χειρότερα για τον εαυτό τους από ό,τι συνήθως.

Αυτό το πεδίο έρευνας, έχει διαπιστώσει ότι η απειλούμενη αυτοεκτίμηση συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα αυξημένων επιθετικών συμπεριφορών. Για παράδειγμα, όταν οι άνθρωποι νιώσουν προσβεβλημένοι, σε αντίθεση με το να λαμβάνουν εκτίμηση, είναι αρκετά πιθανό να κάνουν προσβλητικά σχόλια σε κάποιο άλλο άτομο.

Συμπέρασμα
Είτε αφορά στην προώθηση των ομάδων μας είτε των εαυτών μας, έχουμε την τάση να είμαστε πιο επιθετικοί, όταν η αυτοεκτίμηση μας αμφισβητείται και όταν δεν νιώθουμε ιδιαίτερα θετικά συναισθήματα για τους εαυτούς μας.

Όταν απειλείται η αυτοεκτίμησή μας, τότε είναι πιθανό να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με ανθρώπους που νομίζουμε ότι είναι σε χειρότερη θέση από εμάς, ώστε να βλέπουμε ότι έχουν περισσότερα αρνητικά χαρακτηριστικά από εμάς, προκειμένου να υποβαθμίσουμε τα άτομα που δεν είναι μέλη των ομάδων μας, καθώς και για να εκφράσουμε πιο άμεση επιθετικότητα προς τους ανθρώπους γενικότερα.

Η προσβολή, η υποτίμηση ή η επίκριση άλλων ανθρώπων μπορεί να δείξει πολλά περισσότερα για το πώς αισθάνεστε εσείς για τον εαυτό σας, παρά για το χαρακτήρα του άλλου προσώπου. Η ανασφάλεια για τους ίδιους μας τους εαυτούς μας, ευθύνεται σε ένα μεγάλο βαθμό για την αποτύπωση της σκληρότητας που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share