Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σκλήρυνση κατά πλάκας: 8 “ύπουλα” συμπτώματα.Τι πρέπει να προσέξετε..

Δώστε προσοχή...

24 Ιουλίου 2019 13:39
Σκλήρυνση κατά πλάκας: 8 “ύπουλα” συμπτώματα.Τι πρέπει να προσέξετε..

Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης ασθένειας μπορεί κανείς εύκολα να τα προσπεράσει. Κάποια συμπτώματα δεν είναι μόνιμα, ενώ κάποια άλλα είναι διαρκή και καθημερινά. Κάποια συμπτώματα μάλιστα είναι σπάνια. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ο προσωπικός ιατρός του καθενός, οφείλει να γνωρίζει.

Ακολουθούν 8 συμπτώματα που έχουν να κάνουν με τη σκλήρυνση κατά πλάκας:

1. Ίλιγγος
Ένα από τα λιγότερο κοινά συμπτώματα της συγκεκριμένης ασθένειας είναι ο ίλιγγος. Μπορεί κάποιος να καταλάβει πως έχει ίλιγγο, όταν βλέπει ότι το δωμάτιο περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του. Η αντιμετώπισή του έχει να κάνει με φάρμακα για τη ναυτία ή κορτικοστεροειδή.

2. Διαταραχές λόγου
Έχει να κάνει με το λόγο. Δηλαδή, τη δυσκολία στην άρθρωση των λέξεων. Τα συμπτώματα στην ομιλία μπορεί να είναι ήπια.

3. Δυσκαταποσία – Δυσφαγία
Πολλά προβλήματα με την ασθένεια της σκλήρυνσης έχουν να κάνουν με τη δυσκολία στο να μασήσει ή να καταπιεί κάποιος την τροφή του. Από εκεί και πέρα, μπορεί κάποιες φορές, η τροφή να καταλήξει στον πνευμονικό σωλήνα αντί του οισοφάγου.

4. Κνησμός
Ο Κνησμός είναι σε όλους γνωστός ως φαγούρα. Ωστόσο, μπορεί κάποιος να αισθάνεται καψίματα ή πόνους. Φάρμακα που ενδείκνυνται είναι τα αντισπασμωδικά, αντικαταθληπτικά και τα αντιισταμινικά.

Σκλήρυνση κατά πλάκας: 5. Προβλήματα στην ακοή
Πρόβλημα στην ακοή για τη σκλήρυνση έχει να κάνει με κουδούνισμα στα αυτιά ή ξαφνική απώλεια ακοής. Το καλύτερο σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ο ασθενής να απευθυνθεί σε κάποιον ιατρό.

6. Τρέμουλο
Τρέμουλο μπορεί να συναντίσει κανείς όταν πάει να πιάσει ένα ποτήρι ή ένα μαχαίρι ή κουτάλι. Το τρέμουλο επηρεάζει συνήθως και κυρίως τα χέρια. Η ιατρική παρακολούθηση και η βοήθεια του φυσιοθεραπευτή συνιστάται ανεπιφύλακτα.


Σκλήρυνση κατά πλάκας: 7. Σεξουαλική δυσλειτουργία
Η σεξουαλική δυσλειτουργία συμβαίνει λόγω της αδυναμίας του εγκεφάλου να μεταφέρει σήματα προς τα γεννητικά όργανα. Στους άνδρες επιτυγχάνεται με στυτική δυσλειτουργία ή καθυστερημένη εκσπερμάτωση. Αντίθετα, στις γυναίκες έχει να κάνει με κολπική ξηρότητα και απώλεια αίσθησης στην ευαίσθητη.

8. Πονοκέφαλος
Ο πονοκέφαλος μπορεί να εξελιχθεί σε πονοκέφαλο «τάσης» ή σε ημικρανίες, οι οποίες θα έχουν να κάνουν με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Και σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του.

Ποιά παιδιά απειλεί η Πολλαπλή Σκλήρυνση;

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Gottingen και το Πανεπιστήμιο Georg August της πόλης Gottingen σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association, κατέληξαν ότι μεγαλύτερο κίνδυνο Πολλαπλής Σκλήρυνσης έχουν τα παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά, ενώ επίσης οι οργανισμοί τους είναι λιγότερο δεκτικοί σε φαρμακευτικές αγωγές για τη θεραπεία της νόσου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 453 παιδιά που διαγνώστηκαν με Πολλαπλή Σκλήρυνση πριν την ηλικία των 18 ετών.

ι ερευνητές βρήκαν ότι το 13% των παιδιών με Πολλαπλή Σκλήρυνση ήταν υπέρβαρα και το 14,8% εξ αυτών ήταν παχύσαρκα. Τα ευρήματα αυτά έδειξαν ότι η παχυσαρκία θέτει τα παιδιά σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πως αυτά τα παιδιά δεν ανταποκρίνονταν τόσο καλά στη φαρμακευτική αγωγή και είχαν υψηλότερα ποσοστά υποτροπής ενώ τα παιδιά με τον υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος είχαν και υψηλότερα ποσοστά υποτροπής.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα αποτελέσματα Μαγνητικών Τομογραφιών που έγιναν στα παιδιά κατά τη διάγνωση, στο μεσοδιάστημα και κατά την υποτροπή της νόσου μη βρίσκοντας στοιχεία για υψηλότερη από το φυσιολογικό ενεργή φλεγμονώδη απόκριση στα παιδιά με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share