Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019

Εγκεφαλικό: Τα 15′ λεπτά που σώζουν ζωές

Πιο το μυστικό

23 Ιουλίου 2019 15:18
Εγκεφαλικό: Τα 15′ λεπτά που σώζουν ζωές

H αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να σώσει ζωές και να αποτρέψει αναπηρίες, αρκεί να γίνει έως και 15 λεπτά νωρίτερα.

"Εγκεφαλικό" η Αννίτα Πάνια: Παραμορφώθηκε το πρόσωπό της!

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA) που δημοσιεύθηκε στο JAMA. Η έρευνα έδειξε επίσης πως τα νοσοκομεία με τους περισσότερους ασθενείς, όσα δέχονται περισσότερα από 450 περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων ετησίως, έχουν καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με εκείνα που δέχονται λιγότερα από 400 περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων ετησίως.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 6.756 ανθρώπους με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 71 έτη και το 51,2% εξ αυτών ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα των θεραπειών στις οποίες υποβλήθηκαν οι ασθενείς υπό το πρίσμα του χρόνου άφιξης του ασθενούς στο νοσοκομείο μέχρι την ώρα που ξεκίνησε η θεραπεία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, για κάθε 1.000 ανθρώπους που η θεραπεία τους ξεκίνησε 15′ νωρίτερα, 15 λιγότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή υπέστησαν ανεπανόρθωτη βλάβη. Επίσης 17 περισσότεροι μπορούσαν να βγουν από το νοσοκομείο χωρίς βοήθεια και 22 περισσότεροι θα μπορούσαν να φροντίσουν τους εαυτούς τους μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο μέσος χρόνος από την άφιξη στο νοσοκομείο μέχρι την έναρξη της θεραπείας ήταν μία ώρα και 27 λεπτά ενώ ο μέσος χρόνος από την εκδήλωση των συμπτωμάτων έως τη θεραπεία ήταν τρεις ώρες και 50 λεπτά.

Όλοι οι ασθενείς είχαν αντιμετωπιστεί με ενδαγγειακή επέμβαση επαναιμάτωσης, η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων που προκαλούνται από απόφραξη σε μία από τις κυριότερες αρτηρίες του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τη μελέτη ακόμα και 15 λεπτά ταχύτερης έναρξης της θεραπείας θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα για χιλιάδες ανθρώπους ετησίως. Η μελέτη βρήκε ότι τα νοσοκομεία τα οποία πραγματοποιούν ενδοαγγειακή επέμβαση σε περισσότερους από 50 ασθενείς ετησίως γενικά ξεκινούν τη θεραπεία ταχύτερα από τα νοσοκομεία που πραγματοποιούν λιγότερες από 30.

Οι καθυστερήσεις στην έναρξη της θεραπείας είναι επίσης πολύ πιθανό να οφείλονται γιατί πολλοί άνθρωποι είτε ζουν μόνοι τους είτε δεν αναγνωρίζονται έγκαιρα τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σοκ: Προσπάθησε να τεντώσει το λαιμό του και έπαθε εγκεφαλικό!

Ο 28χρονος Josh Hader από την Οκλαχόμα των ΗΠΑ είχε πόνο στον αυχένα του. Στην προσπάθειά του, να τεντώσει το λαιμό του , κατά λάθος τον τραυμάτισε.

Όπως τελικά αποδείχθηκε, ο Hader υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό με το «κρακ» του λαιμού του. Ο γιατρός που τον είδε είπε ότι όταν έκανε το «κρακ» διέρρηξε τις αρτηρίες στο σημείο του λαιμού που ενώνεται με το κρανίο.

Όταν έφτασε ο Hader αισθανόταν μούδιασμα, αδυναμία, είχε διπλή όραση και ολόκληρη η αριστερή πλευρά του ήταν μουδιασμένη, ενώ όταν προσπαθούσε να περπατήσει, έπεφτε συνεχώς, είπε ο γιατρός.

Σοκ: Προσπάθησε να τεντώσει το λαιμό του και έπαθε εγκεφαλικό!

Για αρκετό διάστημα έπρεπε να φοράει καλύπτρα στο μάτι του, επειδή είχε τραυματιστεί το νεύρο του, ενώ μία από τις χειρότερες παρενέργειες του εγκεφαλικού, ήταν, σύμφωνα με τον 28χρονο, ο επίμονος λόξιγκας, τον οποίο είχε επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες.

Σήμερα, μετά από εντατική θεραπεία, ο 28χρονος μπορεί να περπατήσει πλέον χωρίς μπαστούνι, παρότι κουράζεται, όπως λέει ο ίδιος, πιο γρήγορα από ότι συνήθιζε και δεν έχει βρει ακόμα απολύτως την ισορροπία του.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share