Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019

Ο πιτσιρικάς που… νίκησε τον καρκίνο: Του είπαν πως έχει 18 μήνες ζωής και 5 χρόνια μετά αναμένεται να «καθαρίσει»!

Συγκλονίζει η περιπέτεια του πιτσιρίκου!

19 Ιουλίου 2019 13:02
Ο πιτσιρικάς που… νίκησε τον καρκίνο: Του είπαν πως έχει 18 μήνες ζωής και 5 χρόνια μετά αναμένεται να «καθαρίσει»!

Συγκλονίζει η περιπέτεια του πιτσιρίκου! Κατάφερε να βγει νικητής από τη μεγάλη μάχη με τον καρκίνο!!! Διαβάστε την ιστορία του πιτσιρικά που του είπαν πως έχει 18 μήνες ζωής και 5 χρόνια μετά αναμένεται να «καθαρίσει»!

Όταν ήταν 10 ετών διαγνώστηκε για πρώτη φορά με όγκο στο κεφάλι, κάτι που έγινε άλλες τρεις φορές σε διαφορετικά σημεία. Να σας θυμίσουμε ακόμα μια συγκλονιστική ιστορία με κάποιον που πάλεψε με τον καρκίνο...

Ιατρικό λάθος ή δύναμη της θέλησης; Ότι από τα δύο και αν ισχύει, η ουσία είναι οτι ο Ντάνιελ Μόρτον, μετά από 5 χρόνια, ζει κανονικά σαν άνθρωπος… Έστω και αν χρειάστηκε να κάνει κάποια σημαντικές αλλαγές στην ζωή του.

Καρκίνος

Η περιπέτειά του ξεκίνησε το 2014, όταν διαγνώστηκε με έναν όγκο στον εγκέφαλο, ο οποίος αφαιρέθηκε με μία επέμβαση 11 ωρών. Ωστόσο οι επαναληπτικές εξετάσεις δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς 10 αργότερα βρέθηκε ένας άλλος όγκος, ο οποίος μεγάλωνε επικίνδυνα. Κάτι που οδήγησε τους γιατρούς στο συμπέρασμα οτι ο πιτσιρικάς είχε μόλις 18 μήνες ζωής ακόμα.


Μετά το αρχικό σοκ, η μητέρα του ήρθε σε επικοινωνία με μία ερευνητική ομάδα, προκειμένου ο Ντάνιελ να λάβει μέρος σε μία πειραματική μέθοδο, όμως με τις εξετάσεις να δείχνουν πως δεν είναι σε τελικό στάδιο. Κάτι που επιβεβαίωσαν και οι γιατροί Great Ormond Street Hospital.

Τρεις μήνες αργότερα όμως, ένα νέος όγκος έκανε την εμφάνισή του, ο οποίος αφαιρέθηκε τον Νοέμβριο του 2014, με τις εξετάσεις του πιτσιρικά να είναι καθαρές για δύο χρόνια. Το 2016 όμως εμφανίστηκε και ένας τρίτος όγκος, ο οποίος αφαιρέθηκε τον Σεπτέμβριο, δημιουργώντας όμως ένα πρόβλημα στο νεύρο της δεξιάς πλευράς.


Ακολούθησαν 2 χρόνια καθαρών εξετάσεων, μέχρι που τον περασμένο Νοέμβριο εντοπίστηκε και ένας τέταρτος όγκος, ο οποίος αφαιρέθηκε και αυτός.

Οι εξετάσεις όμως του Great Ormond Street Hospital έδειξαν πως και οι τέσσερις όγκοι ήταν χαμηλού βαθμού, κάτι που σημαίνει οτι η διάγνωση θανάτου του Ντάνιελ, θα μπορούσε μια και καλή (σ.σ στο μέτρο του δυνατού βέβαια) να αντιστραφεί.

«Δεν μπορώ να μεταφέρω με λόγια το πως είναι να νιώθεις όταν σου λένε οτι το παιδί σου πεθαίνει. Είχαμε ακόμα 18 μήνες μαζί του. Θυμάμαι τον εαυτό μου να γυρίζω από το ιατρείο, μετά την πρώτη διάγνωση, να ξαπλώνω στο κρεβάτι και να σχεδιάζω την κηδεία του παιδιού μου. Σκεφτόμουν τα τραγούδια που θα παίξουν στην τελετή.


Την επόμενη μέρα όμως, ξύπνησε με εντελώς καλύτερη διάθεση. Είπα στον εαυτό μου οτι πρέπει να κάνω αυτό που πρέπει», είπε χαρακτηριστικά, η μητέρα του, Τόνι Πιρς.

Πώς οι σκύλοι βοηθούν στην μάχη με τον καρκίνο;

Καρκίνος σκύλος

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ο σκύλος, υποφέρει από τον καρκίνο όπως ακριβώς και ο άνθρωπος. Βρίσκοντας το κλειδί για τον άνθρωπο, μπορούμε πολύ πιο εύκολα να βρούμε και για τον σκύλο. Όπως και αντίστροφα...

Η πιθανότητα του αμοιβαίου αυτού οφέλους είναι μεγάλη, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι την προηγούμενη δεκαετία αναπτύχθηκαν τουλάχιστον 10 αντικαρκινικά φάρμακα μέσω ερευνών σε σκύλους. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) ενέκρινε τη χρήση της δραστικής ουσίας selinexor σε ανθρώπους με πολλαπλούν μυέλωμα, στους οποίους είχαν αποτύχει άλλες πέντε θεραπευτικές αγωγές. Η δραστική ουσία verdinexor, η κτηνιατρική εκδοχή του selinexor, αναπτύσσεται τώρα για τη θεραπεία του λεμφώματος στα σκυλιά και παράλληλα δοκιμάζεται ως αντιϊκή θεραπεία στους ανθρώπους.

Πέντε σχετικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από την πρωτοβουλία Cancer Moonshot χρησιμοποιούν την ανοσοθεραπεία ώστε να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέψει τους όγκους. Στις κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα τόσο σε ανθρώπους όσο και σε σκυλιά, χρησιμοποιήθηκε ένας γενετικά τροποποιημένος ιός που μολύνει τα καρκινικά κύτταρα και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να τα καταστρέψει. Στο Πανεπιστήμιο Tufts, αντίστοιχα, οι ερευνητές εξετάζουν διαφορετικούς συνδυασμούς ανοσολογικών παραγόντων για να θεραπεύσουν το Β-κυτταρικό λέμφωμα.

«Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένα φάσμα πιθανοτήτων όπου το ανοσοποιητικό σύστημα να επηρεάζει κάπως την εξάπλωση του όγκου, δε γνωρίζουμε όμως ακόμα πότε συμβαίνει αυτό. Η εύρεση αυτής της απάντησης μπορεί να προσφέρει νέα δυναμική στην ανοσοθεραπεία ανθρώπων και σκύλων», σχολιάζει η Cheryl London, ογκολόγος κτηνίατρος στο Tufts.

Καρκίνος σκύλος

Η πρωτοβουλία Cancer Moonshot χρηματοδοτεί επίσης τη διεξαγωγή μιας πρωτοφανούς γονιδιωματικής ακολουθίας σε σκύλους, η οποία θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση των μεταλλάξεων του καρκίνου και του τρόπου σύγκρισης με την ανθρώπινη μορφή του. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν κατοικίδια που νόσησαν από καρκίνο και λαμβάνουν θεραπείες μέσω των μελετών, εξίσου συχνά με τους ανθρώπους.

Πρόκειται για την πιο καινοτόμο – και μεγάλη- κλινική δοκιμή σκύλων, η οποία έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει και όχι να θεραπεύσει τον καρκίνο. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Ιατρικής Καινοτομίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα έλαβε χρηματοδότηση προκειμένου να δοκιμάσει ένα γενικό αντικαρκινικό εμβόλιο σε μια δοκιμή 800 σκύλων, εκ των οποίων τα μισά θα λάβουν εικονικό φάρμακο. Σημειώνεται ότι κανείς μέχρι τώρα δεν έχει δημιουργήσει ένα εμβόλιο που θα στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα και θα τα εμποδίζει να εξελιχθούν σε καρκινικό όγκο.

undefined

Ο διευθυντής του εν λόγω κέντρου, όμως, ο Stephen Johnston, ανακάλυψε ένα σχέδιο που ενδεχομένως να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος του είναι να προλάβει τον καρκίνο σε ποσοστό τουλάχιστον 30% των σκυλιών, προκαλώντας μια πιο έγκαιρη ανοσοαπόκριση, πριν ο όγκος επικρατήσει. «Θεραπεύουμε τον καρκίνο σαν μόλυνση. Προσφέρουμε από πριν τα κατάλληλα εφόδια στο ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελέσματα που είμαστε σίγουροι πως θα παράγει ο όγκος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Johnston.

Η ιδέα του επιστήμονα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ενέπνευσε και τον Doug Thamm, διευθυντή κλινικών ερευνών στο Κτηνιατρικό Κέντρο κατά του Καρκίνου Flint του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ο οποίος αναγνώρισε τις πιθανότητες επιτυχίας της απόπειρας του συναδέλφου του, λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι ο μέσος όρος ζωής των σκυλιών είναι τα 12 χρόνια και ότι συνήθως παθαίνουν καρκίνο στην ηλικία των οκτώ με εννέα ετών. «Μπορεί να έχουμε μπροστά μας ένα εμβόλιο που να μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση καρκίνου στα σκυλιά. Κάτι τέτοιο, μάλιστα, θα μας παράσχει αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι η τακτική αυτή θα λειτουργήσει και στους ανθρώπους», επισημαίνει ο Δρ. Thamm.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, επισημαίνουν πως το μέγεθος της δοκιμής αυτής θα προσφέρει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, ακόμα και στην περίπτωση που το εμβόλιο δεν λειτουργήσει τελικά.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share