Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πώς οι σκύλοι βοηθούν στην μάχη με τον καρκίνο;

Έχουν μεγαλύτερο λόγο από αυτόν που νομίζουμε...

18 Ιουλίου 2019 18:17
Πώς οι σκύλοι βοηθούν στην μάχη με τον καρκίνο;

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ο σκύλος, υποφέρει από τον καρκίνο όπως ακριβώς και ο άνθρωπος. Βρίσκοντας το κλειδί για τον άνθρωπο, μπορούμε πολύ πιο εύκολα να βρούμε και για τον σκύλο. Όπως και αντίστροφα...

Η πιθανότητα του αμοιβαίου αυτού οφέλους είναι μεγάλη, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι την προηγούμενη δεκαετία αναπτύχθηκαν τουλάχιστον 10 αντικαρκινικά φάρμακα μέσω ερευνών σε σκύλους. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) ενέκρινε τη χρήση της δραστικής ουσίας selinexor σε ανθρώπους με πολλαπλούν μυέλωμα, στους οποίους είχαν αποτύχει άλλες πέντε θεραπευτικές αγωγές. Η δραστική ουσία verdinexor, η κτηνιατρική εκδοχή του selinexor, αναπτύσσεται τώρα για τη θεραπεία του λεμφώματος στα σκυλιά και παράλληλα δοκιμάζεται ως αντιϊκή θεραπεία στους ανθρώπους.

Πέντε σχετικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από την πρωτοβουλία Cancer Moonshot χρησιμοποιούν την ανοσοθεραπεία ώστε να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέψει τους όγκους. Στις κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα τόσο σε ανθρώπους όσο και σε σκυλιά, χρησιμοποιήθηκε ένας γενετικά τροποποιημένος ιός που μολύνει τα καρκινικά κύτταρα και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να τα καταστρέψει. Στο Πανεπιστήμιο Tufts, αντίστοιχα, οι ερευνητές εξετάζουν διαφορετικούς συνδυασμούς ανοσολογικών παραγόντων για να θεραπεύσουν το Β-κυτταρικό λέμφωμα.

«Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένα φάσμα πιθανοτήτων όπου το ανοσοποιητικό σύστημα να επηρεάζει κάπως την εξάπλωση του όγκου, δε γνωρίζουμε όμως ακόμα πότε συμβαίνει αυτό. Η εύρεση αυτής της απάντησης μπορεί να προσφέρει νέα δυναμική στην ανοσοθεραπεία ανθρώπων και σκύλων», σχολιάζει η Cheryl London, ογκολόγος κτηνίατρος στο Tufts.

Η πρωτοβουλία Cancer Moonshot χρηματοδοτεί επίσης τη διεξαγωγή μιας πρωτοφανούς γονιδιωματικής ακολουθίας σε σκύλους, η οποία θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση των μεταλλάξεων του καρκίνου και του τρόπου σύγκρισης με την ανθρώπινη μορφή του. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν κατοικίδια που νόσησαν από καρκίνο και λαμβάνουν θεραπείες μέσω των μελετών, εξίσου συχνά με τους ανθρώπους.

Πρόκειται για την πιο καινοτόμο – και μεγάλη- κλινική δοκιμή σκύλων, η οποία έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει και όχι να θεραπεύσει τον καρκίνο. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Ιατρικής Καινοτομίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα έλαβε χρηματοδότηση προκειμένου να δοκιμάσει ένα γενικό αντικαρκινικό εμβόλιο σε μια δοκιμή 800 σκύλων, εκ των οποίων τα μισά θα λάβουν εικονικό φάρμακο. Σημειώνεται ότι κανείς μέχρι τώρα δεν έχει δημιουργήσει ένα εμβόλιο που θα στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα και θα τα εμποδίζει να εξελιχθούν σε καρκινικό όγκο.

Ο διευθυντής του εν λόγω κέντρου, όμως, ο Stephen Johnston, ανακάλυψε ένα σχέδιο που ενδεχομένως να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος του είναι να προλάβει τον καρκίνο σε ποσοστό τουλάχιστον 30% των σκυλιών, προκαλώντας μια πιο έγκαιρη ανοσοαπόκριση, πριν ο όγκος επικρατήσει. «Θεραπεύουμε τον καρκίνο σαν μόλυνση. Προσφέρουμε από πριν τα κατάλληλα εφόδια στο ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελέσματα που είμαστε σίγουροι πως θα παράγει ο όγκος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Johnston.

Η ιδέα του επιστήμονα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ενέπνευσε και τον Doug Thamm, διευθυντή κλινικών ερευνών στο Κτηνιατρικό Κέντρο κατά του Καρκίνου Flint του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ο οποίος αναγνώρισε τις πιθανότητες επιτυχίας της απόπειρας του συναδέλφου του, λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι ο μέσος όρος ζωής των σκυλιών είναι τα 12 χρόνια και ότι συνήθως παθαίνουν καρκίνο στην ηλικία των οκτώ με εννέα ετών. «Μπορεί να έχουμε μπροστά μας ένα εμβόλιο που να μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση καρκίνου στα σκυλιά. Κάτι τέτοιο, μάλιστα, θα μας παράσχει αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι η τακτική αυτή θα λειτουργήσει και στους ανθρώπους», επισημαίνει ο Δρ. Thamm.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, επισημαίνουν πως το μέγεθος της δοκιμής αυτής θα προσφέρει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, ακόμα και στην περίπτωση που το εμβόλιο δεν λειτουργήσει τελικά.

Πόσοι καφέδες βλάπτουν την καρδιά μας;

Ο καφές είναι μέρος της πρωινής (και όχι μόνο) ρουτίνας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. Υπάρχουν όμως όρια που δεν πρέπει να ξεπερνάμε διότι δημιουργούνται προβλήματα που ξεπερνιούνται δύσκολα!

Αν και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κατανάλωσης καφέ έχουν τεθεί υπό έρευνα και συζήτηση εδώ και πολλά χρόνια, νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας αποκαλύπτει ότι έξι ή περισσότεροι καφέδες την ημέρα ενδέχεται να είναι επιβλαβείς για την υγεία αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 22%.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο. Εντούτοις ανήκουν στις παθήσεις που μπορούν να προληφθούν.

Ερευνώντας τη σχέση της μακροχρόνιας κατανάλωσης καφέ και των καρδιαγγειακών παθήσεων, οι ερευνητές Ang Zhou και Elina Hypponen δήλωσαν ότι η έρευνά τους επιβεβαιώνει τη διαπίστωση ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, έναν παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που τίθεται ένα ανώτατο όριο για την ασφαλή κατανάλωση καφέ σε σχέση με την καρδιαγγειακή υγεία.

«Ο καφές είναι το πιο διαδεδομένο διεγερτικό του κόσμου, μας ξυπνάει, ενισχύει την ενέργειά μας και μας βοηθάει να συγκεντρωθούμε, αλλά οι άνθρωποι συνήθως ρωτάνε «Πόση καφεΐνη θεωρείται πολλή;», δήλωσε η Δρ. Hypponen.

«Οι περισσότεροι θα συμφωνούσατε ότι αν πιείτε αρκετό καφέ θα νιώστε νευρικοί και οξύθυμοι, ενώ δεν αποκλείεται να νιώσετε ακόμα και ναυτία. Αυτό οφείλεται στο ότι η καφεΐνη διεγείρει το σώμα μεν ώστε να λειτουργεί γρηγορότερα, αλλά είναι επίσης πιθανό να υποδηλώνει ότι ξεπεράσατε το όριο των αντοχών σας», πρόσθεσε η ερευνήτρια.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων αυξάνεται εξαιτίας της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μία γνωστή συνέπεια της υψηλής πρόσληψης καφεΐνης. Για να διατηρήσουν μία υγιή καρδιά και υγιή αρτηριακή πίεση οι άνθρωποι πρέπει να περιορίσουν τους καφέδες που πίνουν ημερησίως σε λιγότερα από έξι φλυτζάνια. Βασιζόμενοι στα δεδομένα μας αυτός ο αριθμός ήταν το σημείο καμπής για να αρχίσει ο καφές να έχει αρνητική επίδραση στον καρδιαγγειακό κίνδυνο».

Χρησιμοποιώντας δεδομένα 347.077 ανθρώπων 37-73 ετών, η μελέτη εξέτασε την ικανότητα του γονιδίου που είναι υπεύθυνο για τον μεταβολισμό της καφεΐνης (CYP1A2) να την «επεξεργάζεται» καλύτερα, διαπιστώνοντας συσχετισμό ανάμεσα στον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, την υψηλή κατανάλωση καφέ, και τις γενετικές παραλλαγές.

Η Δρ. Hypponen δήλωσε πως παρότι οι φορείς του εν λόγω γονιδίου καταφέρνουν να μεταβολίσουν την καφεΐνη τέσσερις φορές ταχύτερα, η έρευνα δεν υποστηρίζει την πεποίθηση ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να καταναλώνουν με ασφάλεια περισσότερη καφεΐνη, πιο συχνά και χωρίς συνέπειες στην υγεία τους.

«Το να γνωρίζει κανείς τα όρια του τι είναι καλό για αυτόν και τι όχι είναι εξαιρετικά σημαντικό» δήλωσε η ερευνήτρια.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share