Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019

H τροφή που καταστρέφει τον καρκίνο: Είναι πάμφθηνη και την αγνοούμε!

Δείτε ποια είναι!

18 Ιουλίου 2019 15:42
H τροφή που καταστρέφει τον καρκίνο: Είναι πάμφθηνη και την αγνοούμε!

Aυτή η τροφή κάνει θαύματα. Και όμως την καταναλώνουν λίγοι…

Το μπρόκολο είναι ο εχθρός τους ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και κατ΄ επέκταση βοηθά στην καταπολέμηση του έλκους και του καρκίνου του στομάχου.

Μελέτη που έγινε συνεργατικά από Αμερικανούς και Γάλλους ερευνητές, σε εργαστηριακό επίπεδο, διαπίστωσε ότι το μπρόκολο περιέχει την ουσία σουλφοραφάνη, η οποία σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, όπως και τα βακτηρίδια τα οποία είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ή βρίσκονται έξω από τα κύτταρα όσο και αυτά που βρίσκονται μέσα στα κύτταρα.

H τροφή που καταστρέφει τον καρκίνο: Είναι πάμφθηνη και την αγνοούμε!

Επιπλέον έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη εναντίον του καρκίνου του στομάχου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ποσότητες της σουλφοραφάνης που εμπεριέχονται στο μπρόκολο είναι αρκετές ώστε να επιτευχθεί ένα ευεργετικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, κάποιες από τις ποικιλίες μπρόκολων όπως και οι βλαστοί του φυτού είναι πλουσιότεροι σε σουλφοραφάνη.

Τα στοιχεία αυτά είναι σίγουρα ελπιδοφόρα καθώς η διατροφή σύμφωνα με τους ειδικούς, παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και καταπολέμηση του πεπτικού έλκους αλλά και του στομαχικού καρκίνου.

Όπως λένε οι επιστήμονες, οι μολύνσεις με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι τόσο συχνές στο στομάχι, που στις αναπτυσσόμενες χώρες το ποσοστό ανέρχεται στο 90%.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θεωρείται η κυριότερη αιτία πρόκλησης έλκους αλλά και καρκίνου του στομάχου.

Η καταπολέμηση γίνεται με αντιβιοτικά και μάλιστα ισχυρά, όμως ακόμα και από αυτά στο 20% των ασθενών παρατηρείται ανθεκτικότητα των μικροοργανισμών και μη αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών.

16+1 τρόφιμα για μια υγιή και δυνατή καρδιά!

Εσείς γνωρίζετε ποιοι είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι από τα τρόφιμα για να έχετε μια υγιή και δυνατή καρδιά; Ειδικοί Αμερικανοί συνιστούν μερικά τρόφιμα που ξεχωρίζουν από άλλα!

Οι διαιτολόγοι του προγράμματος συνέταξαν προσφάτως έναν κατάλογο με τα καλύτερα τρόφιμα για γερή καρδιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα τρόφιμα της κατηγορίας δεν ωφελούν. Απλώς πρέπει να φροντίζετε να τρώτε τακτικά και τα τρόφιμα της λίστας!

Για να είναι υγιής η καρδιά πρέπει να ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα φυτικής προελεύσεως και σε ψάρια. Ωστόσο μερικά από αυτά τα τρόφιμα είναι πιο καρδιοπροστατευτικά από άλλα, αναφέρουν επιστήμονες από το Διατροφικό Πρόγραμμα Προληπτικής Καρδιολογίας της Cleveland Clinic.

Να ποια είναι αυτά τα τρόφιμα, αναλόγως με την κατηγορία, καθώς και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς της Cleveland Clinic.

Λαχανικά
Σπανάκι. Περιέχει βιταμίνες Κ και Α, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο και φυτικές (διαιτητικές) ίνες.

Μπρόκολο. Περιέχει βιταμίνες B6, C, E και K, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες.

Κράμβη. Περιέχει βιταμίνες A, C και K, καθώς και φυτικές ίνες.

Bok Choy. Είναι ένα δημοφιλές κινεζικό λαχανικό. Συχνά αναφέρεται και ως το άσπρο λάχανο της Κίνας. Περιέχει βιταμίνες B6, C και K, καθώς και ασβέστιο και φυτικές ίνες.

undefined

Ψάρια με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τόνος. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες Β12 και D, καλής ποιότητας πρωτεΐνες, νιασίνη (βιταμίνη Β3), σελήνιο και σε ωμέγα-3 λιπαρά οξύ.

Άγριος ή φρέσκος σολομός. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, καλής ποιότητας πρωτεΐνες, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Φρούτα

Μούρα. Περιέχουν βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο και φυτικές ίνες.

Μήλο. Περιέχει βιταμίνη C, φυτικές ίνες και φλαβονοειδή.

Δημητριακά

Κινόα. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, ψευδαργύρου, φωσφόρου και μία πλήρης πρωτεΐνη (περιέχει όλα τα βασικά αμινοξέα, όπως το κρέας και τα ψάρια).

Βρώμη. Είναι πλούσε σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Όσπρια
Ξερά φασόλια. Είναι καλές πηγές βιταμινών Β1 και Β6, φυλλικού οξέος, πρωτεϊνών, φυτικών ινών, νιασίνης (βιταμίνης Β3), χαλκού, σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου, καλίου και ψευδαργύρου.

Φακές. Περιέχουν βιταμίνες Β1, Β3 και Β6, πρωτεΐνες, διαλυτές ίνες, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Ξηροί καρποί

Καρύδια. Αποτελούν φυτικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, καθώς και χαλκού, πρωτεϊνών και φυτικών ινών.

Αμύγδαλα. Περιέχουν βιταμίνη Ε, χαλκό, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Λιναρόσπορος (αλεσμένος). Αποτελεί φυτική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Πειρέχει επίσης διαλυτές φυτικές ίνες και βιταμίνη Β1.

Σόγια
Φασόλια edamame. Είναι τα φρέσκα πράσινα φασολάκια στο λοβό της σόγιας. Είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Α, σίδηρο, κάλιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Τόφου. Είναι προϊόν που παράγεται από το γάλα της σόγιας. Περιέχει βιταμίνες Β1 και Β3, πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σελήνιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Συμβουλές για γερή καρδιά

Να γεμίζετε το μισό πιάτο σας με λαχανικά στο μεσημεριανό και βραδινό γεύμα.

Να τρώτε τουλάχιστον 120 γραμμάρια από ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Πλούσια σε αυτά τα λιπαρά είναι επίσης ο γαύρος και η σαρδέλα.

Να τρώτε φρούτα για πρωινό και ως σνακ (συνολικά 3 φρούτα την ημέρα).

Δοκιμάστε την κινόα ως γεύμα ή ως συνοδευτικό. Να τρώτε βρώμη για πρωινό (μαγειρεμένη ή ωμή ως προσθήκη σε γιαούρτι) τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Η βρώμη προστατεύει την καρδιά μειώνοντας την κακή (LDL) χοληστερόλη.

Να τρώτε όσπρια τουλάχιστον 2 φορές κάθε εβδομάδα, αντί για κρέας. Μπορείτε να τα τρώτε ως κύριο γεύμα ή σε σούπες, σαλάτες και ως συνοδευτικά.

Να προσθέτετε τριμμένο λιναρόσπορο στη μαγειρεμένη βρώμη, το γιαούρτι και στα smoothies. Δύο κουταλιές της σούπας ημερησίως είναι αρκετές.

Δοκιμάστε το τόφου και τα φασόλια edamame ως ορεκτικά, σε σαλάτες και ως σνακ.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share