Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αλλεργία στα αντηλιακά; Τι πρέπει να προσέξετε;

Δώστε προσοχή!

16 Ιουλίου 2019 13:35
Αλλεργία στα αντηλιακά; Τι πρέπει να προσέξετε;

Το καλοκαίρι έφτασε και οι αλλεργίες μαζί! Τι συμβαίνει όταν κάποιος αντιμετωπίζει αλλεργία στα αντηλιακά; Τι πρέπει να προσέξει;

Μήπως υποφέρεις από οίδημα, κνησμό ή ακόμα και «φουσκάλες» μετά από μια μέρα στον ήλιο;

Αυτές οι αντιδράσεις είναι ένδειξη ότι μπορεί να είσαι αλλεργική στο αντηλιακό σου! Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος από τις ισχυρές ηλιακές ακτίνες και τις ακτίνες UV, που προκαλούν εγκαύματα ακόμα και καρκίνο του δέρματος.

Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο πολύ σημαντικό να έχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία, που συνεπάγεται την επιλογή ενός αντηλιακού αποτελεσματικού και ασφαλούς.

Μια αλλεργική αντίδραση σε αντηλιακά προϊόντα δεν είναι πάντα άμεσα εμφανής. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να εκδηλωθούν αμέσως μετά τη χρήση του ή μπορεί να γίνουν εμφανείς μετά από χρόνια χρήση. Τα είδη των αντιδράσεων μπορεί να ποικίλουν και να προκύψουν από την άμεση επαφή με μία λοσιόν ή μέσω φωτοαλλεργίας, η οποία γίνεται, όταν το φως του ήλιου αντιδρά με τις χημικές ουσίες στα αντηλιακά.

Αν διαπιστώσεις ότι έχεις αλλεργία στο αντηλιακό σου, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να φοράς καθόλου! Επίλεξε κάποιο άλλο ή ακόμα καλύτερα επίλεξε κάποιο φαρμακευτικό και προστάτευσε τον εαυτό σου από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία.

O καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν τυχόν αλλεργίες είναι η αποφυγή αντηλιακών που έχουν κάποιο κοινό συστατικό, στο οποίο έχεις μάλλον ευαισθησία.
Ο δερματολόγος μπορεί να σου δώσει περαιτέρω ειδικές συμβουλές, ειδικά αν είναι πολύ ευαίσθητη σε αντηλιακά προϊόντα.

Αλλεργικό σοκ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Πάρα πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται από αλλεργίες ή έχουν κάποιο χρόνιο αλλεργικό πρόβλημα και πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα! Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε τα πάντα γύρω από τις αλλεργίες και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε..Η υγεία μας είναι πάνω από όλα και πρέπει να γνωρίζουμε τα πάντα! Έχει τύχει σε όλους να έχουμε κάποιον φίλο ή συγγενή που έπαθε αλλεργικό σοκ και δεν ξέραμε ή δεν είχαμε τα απαραίτητα για να το αντιμετωπίσουμε..

Πρόκειται για επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση. Το αλλεργικό σοκ εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα μετά τη χορήγηση του αλλεργιογόνου, συνήθως με ένεση και σπανιότερα μετά από εισπνοή - κατάποση. Το ήξερες ότι υπάρχει αλλεργία στο νερό; - Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις!

Το αλλεργικό σοκ εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως αναπνευστική δυσχέρεια, βήχα, βράχνιασμα, δερματικά εξανθήματα ακολουθούμενων συχνά από αγγειακή κατάρρευση.

Οίδημα λάρυγγα, βρογχόσπασμος, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία είναι κλινικά σημεία κατά την ιατρική εξέταση. Οι παθολογικές αυτές εκδηλώσεις μπορεί να οδηγήσουν ταχέως, εντός λεπτών ή ωρών στον θάνατο.

Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες αλλεργικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν ουσίες όπως η γύρη, το τρίχωμα ζώων, τα ακάρεα, ορισμένες τροφές, ορμόνες (π.χ. ινσουλίνη, αγγειοπιεσίνη, παραθορμόνη), ένζυμα (π.χ.

θρυψίνη, χυμοθρυψίνη), αντιοροί (π.χ. αντιλεμφοκυτταρική γ σφαιρίνη), πρωτεΐνες σχετικές με το επάγγελμα (π.χ. latex), δηλητήρια από υμενόπτερα (π.χ. μέλισσες σφήκες), πολυσακχαρίτες (π.χ. ορισμένα συντηρητικά εμβολίων), φάρμακα (π.χ.

πενικιλίνη), βιταμίνες (π.χ. φυλλικό οξύ), ουσίες χρησιμοποιούμενες για διαγνωστικούς σκοπούς (πχ. ορισμένα σκιαγραφικά), χημικές ουσίες (πχ αιθυλενοξείδιο).

Η θεραπεία περιλαμβάνει την άμεση χορήγηση ειδικής ενέσιμης θεραπείας, ενδοφλέβιου καθετήρα, χορήγηση οξυγόνου. Μέτρα πρόληψης του αλλεργικού σοκ:

Απαγορεύεται η χρήση αρωμάτων, αρωματικών γαλακτωμάτων σώματος ή αντιηλιακών που μπορεί να προσελκύσουν τα υμενόπτερα κατά τις εκδρομές στην ύπαιθρο. Δεν πρέπει να εκτίθενται τα τρόφιμα στον αέρα (αποτελούν πόλο έλξης για έντομα όπως σφήκες κ.λπ.).

Μην λαμβάνετε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και μην αμελείτε να αναφέρετε τυχόν αλλεργίες σας κατά τη λήψη του ιατρικού ιστορικού.

Εάν έχετε γνωστές αλλεργίες, να αποφεύγετε τις ουσίες που σας προκαλούν συμπτώματα. Τα υπερευαίσθητα άτομα πρέπει να έχουν μαζί τους φάρμακα αμέσου ανάγκης. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται η εφαρμογή προληπτικής ανοσοθεραπείας.

Το αλλεργικό σοκ εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα μετά τη χορήγηση του αλλεργιογόνου, συνήθως με ένεση και σπανιότερα μετά από εισπνοή - κατάποση.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share