Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πώς θα γλιτώσετε από την άνοια;

Υπάρχει τρόπος!

15 Ιουλίου 2019 11:40
Πώς θα γλιτώσετε από την άνοια;

Η άνοια είναι μια ασθένεια δύσκολη τόσο για τους νοσούντες, όσο και τον κύκλο τους και δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς. Μπορεί όμως να προληφθεί...

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να προστατεύει από την άνοια ακόμα και τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό της νόσου, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής μία Ελληνίδα ερευνήτρια.
Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 196.000 εθελοντές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά το ένα τρίτο.

Το εύρημα αυτό ίσχυε τόσο για εκείνους με οικογενειακό ιστορικό άνοιας και επομένως υψηλό γενετικό κίνδυνο να νοσήσουν, όσο για εκείνους με μέσο ή χαμηλό γενετικό κίνδυνο άνοιας.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και άλλα ερευνητικά κέντρα, μεεπικεφαλής ερευνήτρια την δρα Ηλιάννα Λουρίδα, χαρακτήρισαν τα ευρήματά τους συναρπαστικά. Και πρόσθεσαν πως αποδεικνύουν ότι η άνοια δεν είναι αναπόφευκτη.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ (AAIC 2019). Το συνέδριο πραγματοποιείται 14-18 Ιουλίου 2019 στο Λος Άντζελες.

Ο τρόπος ζωής

Στη μελέτη συμμετείχαν 196.383 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 64 ετών. Οι επιστήμονες τους παρακολούθησαν επί 8 χρόνια. Στο μεσοδιάστημα οι 1.769 από αυτούς εκδήλωσαν άνοια.

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε ομάδες αναλόγως με τον τρόπο ζωής τους και με το οικογενειακό ιστορικό άνοιας.

Συνολικά, το 68% από αυτούς ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Το σχεδόν 24% ακολουθούσαν έναν ενδιάμεσο τρόπο ζωής και το περίπου 8% έναν ανθυγιεινό.

Αντίστοιχα, το 20% είχαν ισχυρή γενετικό κίνδυνο για άνοια, το 60% ενδιάμεσο και το 20% χαμηλό. Ο γενετικός κίνδυνος αξιολογήθηκε με βάση αναλύσεις DNA που έγιναν στους εθελοντές.

Ο τρόπος ζωής των εθελοντών βαθμολογήθηκε από 0 έως 4, αναλόγως με το αν τηρούσαν ορισμένους βασικούς κανόνες που σχετίζονται με καλή καρδιαγγειακή υγεία:

Δεν ήσαν νυν καπνιστές
Έκαναν χαλαρή άσκηση 2,5 ώρες την εβδομάδα ή έντονη άσκηση επί 75 λεπτά την εβδομάδα
Ακολουθούσαν μια ισορροπημένη διατροφή με περισσότερες από τρεις μερίδες φρούτα και την ημέρα, ψάρι δύο φορές την εβδομάδα και σπάνια κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος
Έπιναν έως ένα-δύο ποτά την ημέρα
Όσοι εθελοντές τηρούσαν 3-4 από αυτούς τους κανόνες, θεωρήθηκε ότι ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Όσοι τηρούσαν τους 2 ήταν οι ενδιάμεσοι, ενώ όσοι τηρούσαν 0-1 κανόνες ακολουθούσαν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Τα ευρήματα

Οι εθελοντές υψηλού γενετικού κινδύνου για άνοια που ακολουθούσαν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν χαμηλό γενετικό κίνδυνο και υγιεινό τρόπο ζωής.

Ωστόσο οι εθελοντές υψηλού κινδύνου που ζούσαν υγιεινά είχαν κατά 32% λιγότερες πιθανότητες άνοιας απ’ ό,τι εκείνοι που ζούσαν ανθυγιεινά.

Οι διαφορές αυτές πρακτικά σημαίνουν πως καταγράφηκαν:

18 περιστατικά άνοιας ανά 1.000 άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο και ανθυγιεινό τρόπο ζωής
11 περιστατικά άνοιας ανά 1.000 άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο και υγιεινό τρόπο ζωής
Οι διαφορές μοιάζουν μικρές, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι οι εθελοντές της μελέτης ήσαν σχετικά νέοι. Η άνοια είναι πολύ συχνότερη στην όγδοη και ένατη δεκαετία της ζωής.

Οι ερευνητές λένε πως η μείωση των κρουσμάτων άνοιας κατά το ένα τρίτο, θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στους ηλικιωμένους. «Θα διασώζονταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από αυτήν», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr David Llewellyn, αναπληρωτής καθηγητής Νευροεποδημιολογίας στο Έξετερ.

Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται και στην ιατρική επιθεώρηση JAMA, συμφωνούν με εκείνα προγενέστερων μελετών. Ενδέχεται όμως να μην ισχύουν για τους ανθρώπους που εκδηλώνουν πρώιμη άνοια (πριν τα 50 τους χρόνια).

200.000 Έλληνες πάσχουν από άνοια!

Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που στην οικογένεια του έχει έναν ηλικιωμένο που πάσχει από άνοια! Στην Ελλάδα 200.000 είναι αυτοί που πάσχουν από άνοια!

Επιτακτική είναι η ανάγκη να δημιουργηθούν Φιλικές Κοινότητες προς την άνοια, έτσι ώστε οι ασθενείς να μη ζουν αποκλεισμένοι στο περιθώριο της κοινότητας, υπογραμμίζει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής Αντώνης Πολίτης (Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ), εκπρόσωπος της ελληνικής συμμετοχής στην Κοινή Ευρωπαϊκή Δράση για την Άνοια (EU – Joint Action on Dementia) που στοχεύει στη δημιουργία Φιλικών για την άνοια Κοινοτήτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με μελέτες οι ασθενείς βιώνουν απόρριψη, αποφυγή και υποτίμηση, ως αποτέλεσμα προκαταλήψεων της κοινότητας για την άνοια. Στο πλαίσιο αυτό, η αντιμετώπιση του στίγματος δηλαδή της ανεπιθύμητης και δυσφημιστική ιδιότητας που αποδίδεται στο άτομο και του στερεί την πλήρη κοινωνική αποδοχή αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Φιλικές προς την άνοια Κοινότητες

Ο κ. Πολίτης εξηγεί ότι η Ευρωπαϊκή Κοινή Δράση για την άνοια δημιουργήθηκε για την εφαρμογή συνεργατικών δράσεων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τη διαμόρφωση κοινών προτάσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους. Οι «Φιλικές προς την άνοια Κοινότητες» είναι ένα από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης για την άνοια (EU Act on Dementia). Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική εκπροσώπηση, η Α΄ Ψυχιατρική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, ΕΚΠΑ, Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ», Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, ΕΚΠΑ και η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, προχώρησαν στην υλοποίηση του προγράμματος για τις Φιλικές Κοινότητες στους δήμους Βύρωνα, Αθηναίων και Βριλησσίων.

Καταπολέμηση του στίγματος που συνδέεται με τη νόσο

«Η ολοκλήρωση της δράσης στον δήμο Βύρωνα μας έδωσε την δυνατότητα να αναπτύξουμε και να αποτυπώσουμε τον σχεδιασμό στην Κοινή Ευρωπαϊκή δράση, έτσι ώστε να αποτελέσει οδηγό για την εφαρμογή και σε άλλες κοινότητες /δήμους», αναφέρει ο κ.Πολίτης. Σημειώνει ότι ο δήμος Βύρωνα, η Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ, το Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα – Καισαριανής ΕΚΠΑ, και η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία σχεδίασαν και ολοκλήρωσαν δράσεις έτσι ώστε οι δημότες, οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον δήμο να ευαισθητοποιηθούν και να συνεργασθούν, προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή στην κοινότητα των δημοτών που πάσχουν από άνοια και να διευκολυνθεί η καθημερινότητά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε το πρόγραμμα «Φιλικές Κοινότητες προς τους δημότες με διαταραχές μνήμης» τον Μάιο του 2018 με ευθύνη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας με δράσεις που περιελάμβαναν ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας, του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα – Καισαριανής, των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας, των υπαλλήλων όλων των διευθύνσεων του δήμου, διαγενεακές δράσεις στα ΚΑΠΗ με τους παιδικούς σταθμούς του δήμου Βύρωνα και το Σχολείο Φροντιστών.

«Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα έδειξαν ότι το στίγμα αντιμετωπίζεται με την συμμετοχή των ασθενών και των συγγενών τους σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για να αναπτυχθούν με επιτυχία Φιλικές Κοινότητες, οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, η συμπεριφορά σεβασμού και αποδοχής, η ανθρώπινη θέληση που μπορεί να υποκαταστήσει την υποχρηματοδότηση και τα δίκτυα συνεργασίας μεταξύ φορέων».

Αυξητική τάση παρουσιάζει ο αριθμός των ανθρώπων με άνοια

Στη χώρα μας περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν σήμερα από άνοια και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον.

«Στο πλαίσιο αυτό, η κοινότητα οφείλει να γίνει φιλική δηλαδή να προσαρμόσει τις υπηρεσίες στις ανάγκες, να καταπολεμήσει το στίγμα και να σταματήσει τον αποκλεισμό. Στοιχεία δείχνουν πως τα 3/4 των φροντιστών πιστεύουν πως η κοινότητα δεν κατανοεί ή δεν αξιολογεί το ρόλο τους και το 53% των ασθενών δεν θεωρούσαν τον εαυτό τους μέλος της κοινότητας. Συνεπώς, η δημιουργία Φιλικών Κοινοτήτων είναι επιτακτική ανάγκη έτσι ώστε οι ασθενείς να μην ζουν αποκλεισμένοι στο περιθώριο της κοινότητας».

Συμμετοχή ασθενών και φροντιστών στην κοινότητα

Ο κ. Πολίτης προσθέτει πως σε μία Κοινότητα Φιλική προς την άνοια οι ασθενείς δεν θα είναι αποκλεισμένοι και θα έχουν το σεβασμό από τους συμπολίτες τους. Οι πολίτες, οι δημόσιοι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις θα συνεργάζονται, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια για να συμμετέχουν ασθενείς και οι φροντιστές στη κοινότητα. Οι ασθενείς με άνοια επιθυμούν μια όσο το δυνατόν φυσιολογική ζωή και θέλουν οι συμπολίτες τους να τους συμπεριφέρονται καλά, να επικοινωνούν μαζί τους και να τους βοηθούν όταν και όπου χρειάζεται.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share