Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Μήπως φταίνε τα γονίδια σας για την ουλίτιδα και την τερηδόνα;

Δεν είναι μόνο θέμα υγιεινής!

12 Ιουλίου 2019 17:38
Μήπως φταίνε τα γονίδια σας για την ουλίτιδα και την τερηδόνα;

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, οι γνωστές παθήσεις των δοντιών δεν είναι μόνο ζήτημα προσωπικής υγιεινής.

Σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση τερηδόνας, ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας φαίνεται πως παίζουν τα γονίδια!

Στη μετά-ανάλυση συγκρίθηκαν δεδομένα από εννέα διεθνείς κλινικές μελέτες με 62.000 συμμετέχοντες μαζί με δεδομένα αυτο-αναφορών από τη Βρετανική Βιοτράπεζα που συμπεριλάμβανε 461.000 συμμετέχοντες, καθιστώντας τη, την μεγαλύτερη μελέτη του είδους της.

Οι ερευνητές κατόρθωσαν να εντοπίσουν 47 νέα γονίδια που σχετίζονται με την τερηδόνα. Επιπλέον επιβεβαιώθηκε ότι ένα γονίδιο που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό εμπλέκεται και με την περιοδοντίτιδα. Ανάμεσα στα γονίδια που θα μπορούσαν να έχουν κάποια σχέση με την τερηδόνα είναι και εκείνα που βοηθούν στο σχηματισμό των δοντιών και της γνάθου, εκείνα που προστατεύουν τις λειτουργίες του σάλιου και εκείνα που επηρεάζουν τα βακτήρια που εντοπίζονται στα δόντια.

Η μελέτη εξέτασε επίσης τον γενετικό συσχετισμό με τους καρδιαγγειακούς και μεταβολικούς παράγοντες υγείας όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, το μορφωτικό επίπεδο και η προσωπικότητα για να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τις σχέσεις με τη στοματική υγεία.

«Η μελέτη καθιστά σαφές ότι τα δόντια είναι μέρος του σώματος. Ανάμεσα σε άλλα πράγματα, μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει αιτιολογική σχέση μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και της τερηδόνας», αναφέρει η Δρ. Ingegerd Johansson, επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Οδοντολογίας του Πανεπιστημίου Umea της Σουηδίας.

Η χρόνια ουλίτιδα που παραμελείται, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, με συνέπεια η λοίμωξη να προκαλέσει απώλεια του οστού που στηρίζει τα δόντια. Η περιοδοντίτιδα είναι η κύρια αιτία απώλειας των δοντιών στους ενήλικες.

Απίστευτο: Η ασπιρίνη μπορεί να φτιάξει τις ατέλειες στα δόντια σας!

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Η ασπιρίνη μπορεί να φτιάξει τα δόντια σας! Πώς γίνεται όμως αυτό και ειδικά στα "χαλασμένα δόντια"; Ερευνητές επινόησαν ένα επαναστατικό σχέδιο για την “εκ νέου ανάπτυξη” των χαλασμένων δοντιών. Εάν είστε έγκυος θα πρέπει να φροντίζετε όμως πολύ σωστά τα δόντια σας δείτε πως!

Χρησιμοποίησαν ασπιρίνη για να γεμίσουν τις οδοντικές κοιλότητες (τρύπες στα δόντια)! Επιστημονική ομάδα από το Queen’s University στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, ανακάλυψε ότι η ασπιρίνη θα μπορούσε να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της αποσύνθεσης, διεγείροντας την ανάπτυξη νέου στελέχους στα δόντια.

Υποστηρίζουν ότι αντικαθιστώντας το συνθετικό υλικό που χρησιμοποιείται για τα σφραγίσματα με ασπιρίνη, θα έκανε το δόντι να “αυτο-επισκευαστεί”.

Είπε: “Υπάρχει τεράστια δυνατότητα να αλλάξουμε την προσέγγισή μας σε μία από τις μεγαλύτερες οδοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Τα ερευνητικά μας ευρήματα στο εργαστήριο υποδηλώνουν ότι η χρήση ασπιρίνης θα μπορούσε να προσφέρει μια άμεση καινοτόμο λύση που θα μας επιτρέπει να επισκευάσουμε τα δόντια μας”.

Ο δρ El Karim, ανώτερος λέκτορας στη Σχολή Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου, πρόσθεσε: “Το επόμενο βήμα θα είναι να αναπτύξουμε ένα κατάλληλο σύστημα χορήγησης για να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε μια κλινική δοκιμή. Αυτή η νέα προσέγγιση όχι μόνο μπορεί να αυξήσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των δοντιών, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων για όλα τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως”.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος πλήρωσης (σφράγισμα) κατασκευάζεται από ένα μείγμα υδραργύρου, αργύρου, κασσίτερου, χαλκού και ψευδαργύρου. Αλλά η ομάδα του Μπέλφαστ λέει ότι η μεταλλική γέμιση δεν μοιάζει με τη φυσική δομή του δοντιού και θα πρέπει να αντικατασταθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς.

Με την ανάλυση της γενετικής δομής των δοντιών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ασπιρίνη έχει ιδιότητες που διεγείρουν την ανάπτυξη βλαστικών κυττάρων και αναγεννά την κατεστραμμένη δομή δοντιών. Η “θεραπεία” των βλαστικών κυττάρων με χαμηλή δόση από ασπιρίνη αυξάνει σημαντικά -σύμφωνα με τους ερευνητές- τον σχηματισμό της οδοντίνης, που αποτελεί το σκληρό οστικό υλικό των δοντιών.

Ο δρ El Karim δήλωσε: “Η ασπιρίνη μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία των βλαστικών κυττάρων που βρίσκονται στα δόντια, βοηθώντας έτσι την αυτο-αποκατάσταση με την αναγέννηση της χαμένης οδοντικής δομής. Αυτή η νέα ανακάλυψη, σε συνδυασμό με τις γνωστές αντιφλεγμονώδεις και ανακουφιστικές επιδράσεις της ασπιρίνης, θα μπορούσε να προσφέρει μια μοναδική λύση για τον έλεγχο της φλεγμονής των νεύρων και του πόνου, προωθώντας την φυσική αποκατάσταση των δοντιών”.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Πως να κάνετε λεύκανση δοντιών μόνοι σας!

Αυτοί οι διάσημοι έχουν πραγματικά άσχημα δόντια!

Διαβάστε περισσότερα θέματα Stars & TV στο Athensmagazine.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share