Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Για ποιούς λόγους μουδιάζουν τα χέρια μας;

Μπορεί να είναι πιο σοβαρό απ' ό,τι νομίζετε...

12 Ιουλίου 2019 15:35
Για ποιούς λόγους μουδιάζουν τα χέρια μας;

Συνήθως το μούδιασμα στα χέρια είναι κάτι πάρα πολύ απλό και δεν εγείρει ανησυχίες, καθώς προέρχεται από βλάβη ή ερεθισμό ενός νεύρου ή ομάδας νευρών στο χέρι ή στον καρπό.

Όμως μπορεί να έχει και πιο βλαβερές πηγές, τις οποίες δεν θα έπρεπε να υποτιμήσετε!

-Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Όταν το διάμεσο νεύρο, το οποίο περνάει μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα, πιέζεται, καταπονείται ή δεν αιματώνεται σωστά, προκαλείται πόνος, μούδιασμα και αδυναμία.

-Η Νόσος του Lyme είναι μια λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει δερματικά εξανθήματα κόπωση, πονοκέφαλο και πόνο στους μυς ή τις αρθρώσεις.

-Η πλευρική επικονδυλίτιδα είναι φλεγμονή των τενόντων. Αποτελεί μια κλασική περίπτωση θλάσης, που προκαλείται από υπερκόπωση, η οποία εκδηλώνεται είτε με αμβλύ μυϊκό πόνο πάνω και κάτω από το βραχίονα, είτε με απότομο οξύ πόνο στον τένοντα.

-Η αμυλοείδωση είναι σπάνια ασθένεια που ξεκινά όταν μια ανώμαλη πρωτεΐνη, που ονομάζεται αμυλοειδές συσσωρεύεται στα όργανα και επηρεάζει το νευρικό σύστημα, προκαλώντας μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα.

-Τα γάγγλια είναι καλοήθεις κύστες, οι οποίες περιέχουν διαυγές κολλώδες υγρό, που εξορμά από παρακείμενη άρθρωση και μπορεί να επηρεάσουν την κίνηση των αρθρώσεων, προκαλώντας πόνο.

-Η σκλήρυνση κατά πλάκας, γνωστή και ως πολλαπλή σκλήρυνση, είναι μια αυτοάνοση πάθηση, που πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

-Η μετατόπιση αυχενικών σπονδύλων μπορεί να προκαλέσει πίεση ή να ερεθίσει τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης, προκαλώντας αδυναμία, πόνο και μούδιασμα στα άκρα.

-Το σύνδρομο Ρεϊνό (Raynaud) είναι μια διαταραχή, που μειώνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας μούδιασμα, ωχρότητα και πόνο στα άκρα του σώματος.

-Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι πιθανό να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα, τα οποία εκδηλώνονται με μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και στα πόδια.

-Η περιφερική νευροπάθεια είναι μια συχνή νευρολογική διαταραχή, που οδηγεί σε βλάβη των περιφερικών νεύρων και μπορεί να προκληθεί από διαβήτη, αλκοολισμό, AIDS και προβλήματα του θυρεοειδούς.

-Το μούδιασμα στα χέρια μπορεί να είναι πρώιμη ένδειξη εγκεφαλικού, εάν εκδηλώνεται μονόπλευρα και συνοδεύεται από δυσκολία στην ομιλία, σύγχυση, δυσκολία στην όραση, ζαλάδα και έντονο πονοκέφαλο.

-Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μια νευρολογική διαταραχή, που προκαλείται όταν τα νεύρα, τα οποία διαπερνούν τον θώρακα συμπιέζονται υπερβολικά. Ο πόνος στην περίπτωση αυτή συνήθως αντανακλάται σε ολόκληρο το χέρι και μπορεί να εκδηλωθεί μούδιασμα.

-Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα οδηγούν σε διαβητική νευροπάθεια, πάθηση η οποία αποτελεί συχνή επιπλοκή του διαβήτη τύπου 1 και 2.

-Η αγγειίτιδα, είναι μια πάθηση κατά την οποία τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος παρουσιάζουν φλεγμονή, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η ροή του αίματος στα όργανα και τους ιστούς και να προκαλούνται νευρολογικά προβλήματα.

-Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι μια σπάνια πάθηση, που εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις νευρικές απολήξεις των άκρων, οδηγώντας σε μυϊκή αδυναμία

-Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, «τσιμπήματα» και μούδιασμα στα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπο.

-Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι μια αυτοάνοση πάθηση, η οποία προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις, βλάπτει τα νεύρα και οδηγεί σε μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα των άκρων.

-Αλκοολική Περιφερική Νευροπάθεια: Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ είναι πιθανό να δημιουργήσει βλάβη στην λειτουργία των νεύρων και να προκαλέσει αδυναμία, κράμπες, μούδιασμα και κινητικά προβλήματα.

Δείτε με ποιες παθήσεις συνδέονται με το μούδιασμα στα πόδια και στα χέρια

Το μούδιασμα των άκρων μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας σειράς ασθενειών ή διαταραχών που επηρεάζουν τη ροή του αίματος ή τραυματισμού των νεύρων.
Το προσωρινό μούδιασμα των χεριών μπορεί να οφείλεται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που προκαλεί η παρατεταμένη πίεση σε ένα νεύρο, όπως λεπτές κινητικές δραστηριότητες (σχέδιο), η επαναλαμβανόμενη κίνηση ή η λάθος στάση στον ύπνο.
Μούδιασμα των χεριών μπορεί επίσης να προκαλούν ορθοπεδικές ασθένειες που συμπιέζουν ένα συγκεκριμένο νεύρο, όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η εκφυλιστική ασθένεια δίσκων στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, και εξογκώματα.


Ο καρπιαίος σωλήνας δημιουργείται από τα οστά του καρπού και περιέχει τους τένοντες και ένα νεύρο. Οι επαναλαμβανόμενες, μονότονες κινήσεις στη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή (πληκτρολόγηση, «ποντίκι»), το ράψιμο και το βάψιμο, μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνισή του.
Άλλες ασθένειες που μπορεί να προκαλούν μούδιασμα των άκρων είναι:
Αρθρίτιδα
Φλεγμονή σε μία ή και περισσότερες αρθρώσεις που εκδηλώνεται, μεταξύ άλλων, με τον πόνο και την περιορισμένη κινητικότητα στην πάσχουσα περιοχή.
Διαβήτης τύπου 1 και 2
Οι μακροπρόθεσμες βλάβες στα νεύρα λόγω ανεπαρκούς επεξεργασίας της γλυκόζης στο αίμα εκδηλώνονται συχνά με την παραισθησία.
Σκλήρυνση κατά πλάκας
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που οδηγεί σε απομυελίνωση των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Αποτέλεσμα την εκφύλισης είναι να δυσλειτουργούν τα τμήματα των νευρικών κυττάρων που μεταφέρουν τα διάφορα ερεθίσματα στα υπόλοιπα κύτταρα του σώματος.
Περιφερική νευροπάθεια
Πρόκειται για διαταραχή της λειτουργίας των νεύρων, εκτός αυτών που βρίσκονται στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Το μούδιασμα στην περίπτωση αυτή είναι συνήθως «συμμετρικό», επηρεάζει δηλαδή και τα δύο χέρια ή και τα δύο πόδια.


Περιφερική αρτηριοπάθεια
Πρόκειται για στένωση ή απόφραξη των αρτηριών λόγω συσσώρευσης αθηροσκληρωτικών πλακών. Παράγοντες κινδύνου για την περιφερική αρτηριοπάθεια είναι η αυξημένη χοληστερόλη, ο διαβήτης, η υπέρταση, η αποχή από τη σωματική άσκηση και το αυξημένο βάρος.
Συμπίεση νεύρου
Οφείλεται στην υπερβολική πίεση που ασκείται σε ένα περιφερικό νεύρο, με αποτέλεσμα τον ερεθισμό ή τη φθορά του. Περιφερικά ονομάζονται τα νεύρα που δε βρίσκονται στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό. Η πάθηση συνδέεται με τη χρόνια οσφυαλγία και το αυχενικό σύνδρομο.
Σύνδρομο Ρεϊνό
Χαρακτηρίζεται από τις εναλλαγές στην απόχρωση του δέρματος των άκρων (χλωμό και στη συνέχεια μελανό και κόκκινο δέρμα) συνήθως έπειτα από την έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το σύνδρομο είναι αποτέλεσμα των επαναλαμβανόμενων σπασμών των αιμοφόρων αγγείων.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share