Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Η άγνωστη ασθένεια που σκοτώνει εκατομμύρια!

Απειλεί 14,4 εκατομμύρια Ευρωπαίους!

12 Ιουλίου 2019 13:23
Η άγνωστη ασθένεια που σκοτώνει εκατομμύρια!

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια ασθένεια που ελάχιστοι γνωρίζουν, αλλά εκατομμύρια απειλούνται, με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση 49,9% στα επόμενα 40 χρόνια και τους νοσούντες να αγγίζουν τα 14,4 εκατομμύρια μόνο στην Ευρώπη!

Επείγουσες δράσεις απαιτούνται για να προληφθεί, να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί η κολπική μαρμαρυγή με απώτερο σκοπό να σταματήσει η σημαντική αύξηση που παρατηρείται στο ποσοστό των εγκεφαλικών επεισοδίων σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο EP Europace το επιστημονικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας και υπολογίζεται πως το κόστος για την αντιμετώπισή της αντιστοιχεί στο 0,28% – 2,6% των εξόδων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις Ευρωπαϊκές χώρες. Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αξίζει να σημειωθεί πως τα εγκεφαλικά επεισόδια λόγω κολπικής μαρμαρυγής προκαλούν περισσότερες αναπηρίες και είναι πιο συχνά θανατηφόρα συγκριτικά με εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από άλλες αιτίες.

Η μελέτη εκτιμά ότι 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 65 ετών στην Ευρώπη είχαν κολπική μαρμαρυγή το 2016 και αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί κατά 89%, στα 14,4 εκατομμύρια, μέχρι το 2060.

«Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή άνω των 80 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο κι έτσι αυτή η αύξηση αναμένεται να έχει τεράστιες συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Antonio Di Carlo. «Οι γηραιότεροι ασθενείς υφίστανται επίσης περισσότερες συνέπειες εξαιτίας της κολπικής μαρμαρυγής όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και η γνωστική βλάβη».

Οι τρόποι πρόληψης της κολπικής μαρμαρυγής είναι οι ίδιοι με αυτούς για την πρόληψη άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων. Περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος, την άσκηση, την υγιεινή διατροφή, το μέτρο στην πρόσληψη αλκοόλ και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του σακχαρώδη διαβήτη.

Η εξέταση για κολπική μαρμαρυγή είναι σημαντική γιατί η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων προφυλάσσει αποτελεσματικά τους ασθενείς από τα εγκεφαλικά επεισόδια. Ο Δρ. Di Carlo δήλωσε πως οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν δειγματοληπτικά τους ασθενείς για κολπική μαρμαρυγή, μετρώντας τους παλμούς τους κατά τη διάρκεια κάθε εξέτασης. Εν συνεχεία οι ασθενείς με ακανόνιστο παλμό θα υποβάλλονται σε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. «Η πλειονότητα των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας επισκέπτονται τον γιατρό τους το λιγότερο μία φορά το μήνα και αυτό είναι μία αποτελεσματική μέθοδος για να διαγνωσθεί η κολπική μαρμαρυγή και η πρόληψη των επιπλοκών της».

Το ιατρικό προσωπικό μπορεί να ενημερώνει τους ασθενείς για τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής όπως είναι το τρέμουλο, η ταχυπαλμία ή ο ακανόνιστος παλμός, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος και η ζαλάδα. Μπορούν επίσης να διδάξουν τους ασθενείς πώς να μετρούν μόνοι τους τους παλμούς τους με τα ακροδάκτυλά τους. «Συστήνω αυτή την προσέγγιση για τώρα. Στο μέλλον ενδέχεται να υπάρχουν αξιόπιστες συσκευές εξέτασης όπως είναι οι εφαρμογές στα έξυπνα ρολόγια, αλλά αυτή η τεχνολογία δεν είναι έτοιμη για ευρεία χρήση».

Για να υπολογίσουν τα στατιστικά στοιχεία για τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή άνω των 65 ετών στις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, οι ερευνητές μέτρησαν την συχνότητα σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ανθρώπων άνω των 65 ετών στην Ιταλία. Ακολούθως χρησιμοποίησαν πληθυσμιακή προβολή από την Eurostat για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ποιά είναι η πιο επικίνδυνη διατροφή για την υγεία μας;

Μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 23% σε υγιείς ανθρώπους, υποστηρίζει νέα φινλανδική μελέτη.

Περαιτέρω ενδείξεις στα προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες και συγκεκριμένα σε κρέας δεν είναι καλή για την υγεία, προσφέρει η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

Η έρευνα αυτή βασίστηκε σε προηγούμενη μελέτη (Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Study – KIHD), η οποία ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες περίπου 2.600 Φινλανδών ανδρών ηλικίας μεταξύ 42 και 60 ετών κατά την έναρξη της μελέτης (1984-1989) που κατανάλωναν ζωικές πρωτεΐνες στη διατροφή τους. Οι αναλύσεις επικεντρώθηκαν στη συσχέτιση πρωτεϊνών και πρωτεϊνικών πηγών με τη θνησιμότητα κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης και ελέγχθηκαν εκτενώς και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών, όπως το γεγονός ότι όσοι έτρωγαν αρκετές φυτικές πρωτεΐνες ακολουθούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, λοιπόν, οι άνδρες που προτίμησαν να συμπεριλάβουν περισσότερες ζωικές από φυτικές πρωτεΐνες στη διατροφή τους είχαν 23% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της 20ετούς παρακολούθησης, σε σχέση με τους άνδρες των οποίων η διατροφή ήταν πιο ισορροπημένη όσον αφορά στις πηγές των πρωτεϊνών.

Οι δυσμενείς αυτές επιπτώσεις φαίνεται πως σχετίζονται με την αυξημένη κατανάλωση κρέατος: οι άνδρες που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε κρέας, δηλαδή πάνω από 200 γραμμάρια την ημέρα, είχαν κατά 23% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τους άνδρες των οποίων η πρόσληψη κρέατος ήταν λιγότερη από 100 γραμμάρια την ημέρα.

Σημειώνεται ότι οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη έτρωγαν κυρίως κόκκινο κρέας. Όπως είναι γνωστό, οι περισσότερες συστάσεις για τη διατροφή σήμερα προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Στη Φινλανδία, για παράδειγμα, η συνιστώμενη μέγιστη πρόσληψη είναι 500 γραμμάρια την εβδομάδα.

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι η υψηλή συνολική πρόσληψη διαιτητικής πρωτεΐνης συνδέθηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε άνδρες που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο κατά την έναρξη της μελέτης, ενώ δεν παρατηρήθηκε παρόμοια συσχέτιση στους μη πάσχοντες από αυτές τις ασθένειες. Τα ευρήματα τονίζουν την ανάγκη διερεύνησης των επιπτώσεων της πρόσληψης πρωτεϊνών για την υγεία, ειδικά σε άτομα που έχουν κάποια προϋπάρχουσα χρόνια πάθηση.

«Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα δεν θα πρέπει να γενικευθούν σε ηλικιωμένους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κακής διατροφής και των οποίων η πρόσληψη πρωτεϊνών παραμένει συχνά κάτω από το συνιστώμενο όριο», επισημαίνει ο διδακτορικός φοιτητής Heli Virtanen από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών, και ιδιαίτερα η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος όπως λουκάνικα και αλλαντικά, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου, όμως η εικόνα σχετικά με τις επιπτώσεις των πρωτεϊνών και των διαφόρων πηγών πρωτεϊνών στην υγεία παραμένει ασαφής και θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share