Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019

Αυτό το ρόφημα αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου!

Προσοχή!

11 Ιουλίου 2019 20:48
Αυτό το ρόφημα αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου!

Δεν είναι το τσιγάρο η μοναδική "κακή συνήθεια" που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, αφού όπως δείχνει νέα διεθνής έρευνα και η συχνή κατανάλωση καφέ ή τσαγιού -πάνω από δύο κούπες ημερησίως- σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Ο κίνδυνος αφορά τόσο τους καπνιστές όσο και τους μη καπνιστές, καθώς επίσης όσους πίνουν καφέ με ή χωρίς καφεΐνη.

Στην έρευνα, με επικεφαλής την Jingjing Zhu του Πανεπιστημίου του Βάντερμπιλτ στο Τενεσί, αναλύθηκαν στοιχεία από 17 μελέτες που αφορούσαν συνολικά 1,2 εκατομμύρια άτομα από τις ΗΠΑ και την Ασία, οι οποίοι έγιναν αντικείμενο παρατήρησης για 8,6 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι 20.500 διαγνώστηκαν με καρκίνο του πνεύμονα.

Τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρίας Έρευνας για τον Καρκίνο, έδειξαν πως οι μη καπνιστές που έπιναν πάνω από δύο κούπες καφέ την ημέρα, είχαν 41% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ, ενώ όσοι έπιναν αντίστοιχη ποσότητα τσαγιού, είχαν 37% μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου τσάι.

undefined

Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στον κίνδυνο ανάλογα με την ηλικία ή το είδος του καφέ (π.χ. με καφεΐνη ή χωρίς). Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη, ο καφές τύπου «ντεκαφεϊνέ» σχετιζόταν με 15% μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι ο καφές με καφεΐνη.

Η Δρ. Zhu αναγνώρισε πάντως ότι επρόκειτο μόνο για μια μελέτη παρατήρησης και συσχέτισης, η οποία έχει ορισμένους περιορισμούς και δεν επιτρέπει αιτιολογικού τύπου εξηγήσεις.

Η Δρ. Julie Fisher, ογκολόγος στο Ινστιτούτο Καρκίνου Levine στη Βόρεια Καρολίνα, τόνισε ότι αν και τα ευρήματα αυτά είναι ενδιαφέροντα, δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα από αυτά χωρίς περαιτέρω μέλετη. Η ίδια εκτίμησε ότι πιθανότατα είναι κάτι στη διαδικασία παρασκευής του καφέ που σχετίζεται με τη νόσο και όχι με την καφεΐνη.

Άλλα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο ίδιο επιστημονικό συνέδριο, σύμφωνα με το Live Science, ήσαν πιο καθησυχαστικά: Η κατανάλωση καφέ δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο γλοιώματος ή καρκίνου του παχέος εντέρου σε άνδρες και γυναίκες, ούτε με καρκίνο της ουροδόχου κύστης ή καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων σε άνδρες καπνιστές.

Επίσης ο καφές βρέθηκε ότι σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ενώ το τσάι με μικρότερο κίνδυνο γλοιώματος στις γυναίκες. Σε άνδρες και γυναίκες, ο καφές χωρίς καφεΐνη βρέθηκε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Νέα έρευνα: Ο καφές δεν επηρεάζει τελικά τις αρτηρίες μας;

Σε αντίθεση με τα δεδομένα προηγούμενων ερευνών, η κατανάλωση καφέ δεν είναι υπεύθυνη για την πρόκληση σκλήρυνσης στις αρτηρίες και δεν επηρεάζει δυσμενώς το κυκλοφορικό σύστημα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα. Όμως διαβάστε τους 4+1 λόγοι που ο ελληνικός καφές είναι ο πιο υγιεινός!

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάντσεστερ, δείχνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, ανεξάρτητα από την ποσότητα καφέ που καταναλώνεται. Ακόμη και οι άνθρωποι που καταναλώνουν 25 κούπες ημερησίως, δεν κινδυνεύουν να αναπτύξουν προβλήματα καρδιάς λόγω αθηροσκλήρωσης.

«Το γεγονός ότι ο καφές έχει κατηγορηθεί για ποικίλα καρδιαγγειακά προβλήματα, μας εμποδίζει συχνά να τον απολαύσουμε. Η νέα έρευνα μας επιτρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι...», δηλώνει ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Κένεθ Φάνγκ.

Νέα έρευνα:

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βασίλισσας Μαρίας (Queen Mary) του Λονδίνου ανέλυσαν τα δεδομένα από 8.412 άτομα. Παράλληλα, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις κατηγορίες: όσους έπιναν λιγότερη από μια κούπα καφέ ημερησίως, αυτούς που έπιναν μία έως τρεις κούπες και όσους έπιναν πάνω από τρεις.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς και σε υπέρυθρη ανάλυση του σφυγμικού κύματος πίεσης των αρτηριών. Τέλος, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους δημογραφικά στοιχεία όπως το φύλο, η ηλικία, το κάπνισμα, το βάρος, το ύψος κλπ.

Βρέθηκε ότι αυτοί που καταναλώνουν περισσότερο καφέ, είναι πιο πιθανό να είναι άντρες, καπνιστές και τακτικοί χρήστες αλκοόλ. Επιπλέον, δεν φάνηκε να υπάρχει διαφορά στη σκλήρυνση των αρτηριών μεταξύ αυτών που έπιναν λιγότερο από μια κούπα, σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν πάνω από πέντε κούπες ημερησίως(και έως 25).

Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα που περιέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Αν γίνονται δύσκαμπτες, μπορεί να αυξηθεί ο φόρτος εργασίας της καρδιάς και να αυξηθεί η πιθανότητα ενός ατόμου να υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η νέα έρευνα ωστόσο δεν βρήκε καμία τέτοια συσχέτιση με την κατανάλωση καφέ.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share