Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Αυτά είναι τα 41 πιο θρεπτικά τρόφιμα στον κόσμο!

Ξεκινήστε να τα τρώτε από σήμερα!

11 Ιουλίου 2019 11:37
Αυτά είναι τα 41 πιο θρεπτικά τρόφιμα στον κόσμο!

Οι επιστήμονες και οι διατροφολόγοι μας συμβουλεύουν να προσθέτουμε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή μας, αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε ποια από αυτά είναι πραγματικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πέρα από το όμορφο και ζωηρό χρώμα τους. Αποδεικνύεται ότι η θρεπτική τους πυκνότητα και αξία μπορεί να ποικίλλει ακόμη και κατά 70% ανάλογα με τα συστατικά που περιέχουν.

ι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε αρκετές μερίδες από αυτές τις τροφές κάθε μέρα, όμως ποια φρούτα και λαχανικά είναι τα καλύτερα; Πολλά έρχονται κατά καιρούς στη μόδα και διαρκούν όσο και αυτά τα φύλλα από kale στο ψυγείο μας. Πώς αλήθεια θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε τα οφέλη τους;

Στο ερώτημα αυτό ήρθε να δώσει απάντηση μια μελέτη των CDC (Centers for Disease Control and prevention) στην Αμερική. Η .Jennifer Di Noia, αναπληρώτρια καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο William Paterson University, ερεύνησε 41 φρούτα και λαχανικά που θεωρούνται σημαντικά για τη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου και δημοσίευσε τα ευρήματά της.

Η Di Noia επικεντρώθηκε στα 17 θρεπτικά συστατικά που θεωρούνται από τους εμπειρογνώμονες των τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών και του Ινστιτούτου Ιατρικής ότι είναι σημαντικά για την καλή υγεία και τη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Αυτά είναι το κάλιο, οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες, το ασβέστιο, ο σίδηρος, η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, το φολικό οξύ, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες Α, Β6, Β12, C, D, E, και Κ. Στη συνέχεια, μετά από εμπεριστατωμένη εκτενή έρευνα της επιστημονικής βιβλιογραφίας, υπολόγισε πόσα θρεπτικά συστατικά περιείχε το κάθε ένα ανά θερμίδα ενέργειας (βασιζόμενη σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων ανά ημέρα). Όσο υψηλότερη ήταν η θρεπτική αξία, τόσο περισσότερο αυτή η τροφή θεωρήθηκε ως «υπερδύναμη». Η ερευνήτρια θεωρεί ότι αυτή η λίστα "δίνει στους ανθρώπους έναν τρόπο σκέψης για το πώς να μεγιστοποιήσουν τα θρεπτικά συστατικά ανά θερμίδα». Παραδέχεται ότι ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει όλα τα φυτοχημικά, ή τις ενώσεις που θα μπορούσαν να προστεθούν στο διατροφικό προφίλ ενός τροφίμου, αλλά όπως λέει, «τώρα έχουμε μια λίστα με τρόφιμα που μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να γνωρίζουν ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που αποτελούν θρεπτικές υπερδυνάμεις και ίσως να επιλέξουν αυτά που έχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά αντί των άλλων".

Παρακάτω το itrofi.gr σας δίνει τη λίστα με τα αντίστοιχα scores και σας θυμίζουμε ότι καθώς είναι όλα φρούτα και λαχανικά, δεν μπορείτε πραγματικά να κάνετε λάθος με οποιοδήποτε και αν επιλέξετε από αυτά. Αλήθεια, ποιός το περίμενε ότι το νεροκάρδαμο θα ήταν στην κορυφή της λίστας;

  1. νεροκάρδαμο (100.00)
    2. κινέζικο λάχανο (91.99)
    3.σέσκουλο (89,27)
    4. φύλλα παντζαριών (87.08)
    5. σπανάκι (86.43)
    6. ραδίκι (73.36)
    7. μαρούλι (70,73)
    8. μαϊντανός (65.59)
    9. μαρούλι τύπου ρωμάνα (63,48)
    10. πράσινες λαχανίδες Collard (62,49)
    11. φύλλα ρέβας (62.12)
    12. φύλλα σιναπιού (61.39)
    13. αντίβ (60,44)
    14. σχοινόπρασο (54.80)
    15. kale (49.07)
    16.πικραλίδα (46.34)
    17. κόκκινη πιπεριά (41.26)
    18. ρόκα (37,65)
    19. μπρόκολο (34.89)
    20. πορτοκαλί κολοκύθα (33.82)
    21. λαχανάκια Βρυξελλών (32.23)
    22. φρέσκο κρεμμύδι (27,35)
    23.γογγυλοκράμβη (25,92)
    24. κουνουπίδι (25.13)
    25. λάχανο (24.51)
    26. καρότο (22,60)
    27. ντομάτα (20.37)
    28. λεμόνι (18,72)
    29. μαρούλι Iceberg (18.28)
    30. φράουλα (17.59)
    31. ραπανάκι (16,91)
    32.χειμωνιάτικη κολοκύθα (13,89)
    33. πορτοκάλι (12.91)
    34. λάϊμ (12,23)
    35. γκρέιπφρουτ (ροζ / κόκκινο) (11.64)
    36. γογγυλοκράμβη rutabaga (11.58)
    37. ρέβα (11,43)
    38. μούρο (11.39)
    39. πράσο (10,69)
    40. γλυκοπατάτα (10,51)
    41. γκρέιπφρουτ (λευκό) (10,47)

23+1 τροφές που σε βοηθούν να μείνεις πάντα νέος!

Δεν έχουν μαγικές ιδιότητες, δεν μπορούν να αναχαιτίσουν τη φυσική ροή του χρόνου με ό,τι αυτή συνεπάγεται, αλλά έχουν την ικανότητα να ωφελούν σημαντικά την υγεία του οργανισμού μας. Τροφές με επιβεβαιωμένα θρεπτικά συστατικά που κάνουν ουσιαστικό καλό στο δέρμα, εμποδίζοντας την εμφάνιση των ρυτίδων, που δίνουν ευεξία σε σώμα και πνεύμα, τονώνουν το ανοσοποιητικό, την καρδιά και τη ψυχολογία μας. Ένας οργανισμός υγιής, είναι ένα πνεύμα όσο το δυνατόν λιγότερο ταλαιπωρημένο. Τροφές για νιάτα.
> Σουσάμι: Για γερά κόκκαλα, πολύ ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.

> Φυστίκια: Βραζιλιάνικα, κάσιους, μακαντέμια, ό,τι κι αν επιλέξεις διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα φυστίκια είναι επίσης πολύτιμα γιατί μειώνουν τη χοληστερόλη.

> Φυτικό γάλα: Η καθημερινή κατανάλωση φυτικού γάλακτος (σόγιας, ρυζιού, αμυγδάλου) ενισχύει τον οργανισμό με πολύτιμη βιταμίνη D και ασβέστιο.

> Ανανάς: Το τροπικό φυτό με την ευχάριστη γεύση είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την ενεργοποίηση των ενζύμων που απαιτούνται για τη σύνθεση αμινοξέων και κολλαγόνου στο δέρμα. Τουτέστιν ελαστικότητα.

> Μαύρη σοκολάτα: Η πιο σκούρα εκδοχή της σοκολάτας είναι γεμάτη με φλαβανόλες, ουσία που αυξάνει τη ροή του αίματος στο δέρμα και που απορροφάει την υπεριώδη ακτινοβολία, προστατεύοντας από τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου.

> Χυμός λεμονιού/lime: Οι άνθρωποι που καταναλώνουν εσπεριδοειδή και άρα διαθέτουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης C, όχι μόνο είναι πιο υγιείς, αλλά δείχνουν και πιο λαμπεροί. Η βιταμίνη C συμβάλλει στη μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων.

> Μύρτιλο: Τα μικροσκοπικά μούρα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά σχεδόν από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Παράλληλα, προστατεύουν από τις πολύ βλαβερές ελεύθερες ρίζες που προκαλεί το στρες, η ρύπανση και η έκθεση στον ήλιο. Είναι επίσης δραστικά για την πρόληψη των ρυτίδων.

> Αβοκάντο: Πλούσια τροφή χάρη στα ωμέγα-3 λιπαρά της οξέα που καταπολεμούν τις φλεγμονές και κουρδίζουν το ανοσοποιητικό. Ενισχύουν τη διαύγεια του μυαλού και την καλή λειτουργία του σώματος.

> Ρόδι: Μία από τις πιο ισχυρές αντικαρκινικές και αντιγηραντικές τροφές της φύσης. Οι σπόροι ροδιού τα βάζουν με τις ελεύθερες ρίζες και αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου.

> Ελιές: Μία μοναδική πηγή πολυφαινολών και άλλων φυτοθρεπτικών ουσιών που βοηθούν στην προστασία του DNA.

> Ενταμάμε: Το καλύτερο ορεκτικό πριν το sushi συνιστάται για γερά κόκαλα και δυνατό καρδιαγγειακό σύστημα. Πολύτιμο ειδικά για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αφού η σόγια παρέχει φυτοοιστρογόνα που μειώνουν την οστική απώλεια.

> Γλυκοπατάτα: Πλούσια σε βιταμίνη Α η πιο υγιεινή εκδοχή της πατάτας, αναδομεί το κατεστραμμένο κολλαγόνο και συνεπώς καταπολεμά τις λεπτές γραμμές.

> Καρότα: Άλλη μια τροφή της φύσης πλούσια σε βιταμίνη Α, με ισχυρή αντικαρκινική δράση.

> Μπρόκολο: Σύμφωνα με μελέτη του 2016 το μπρόκολο, χάρη στη φυτική χρωστική ουσία λουτεΐνη, συμβάλλει σε έναν διαυγή εγκέφαλο μέχρι τα βαθιά γεράματα.

> Μαγειρεμένες ντομάτες: Περισσότερο από τις ωμές, οι ψητές ντομάτες είναι φορτωμένες με λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα από βλάβες.

>Όσπρια: Καθόλου ταπεινή τροφή οι φακές και τα φασόλια διαθέτουν μεγάλη ποσότητα αμινοξέων κι αυτό σημαίνει πρωτεΐνη, η οποία βοηθά στη διατήρηση της μυικής μάζας και προστατεύει από τα «νοσήματα φθοράς», όπως είναι ο διαβήτης.

> Γιαούρτι: Διατηρεί το σώμα αδύνατο και τα κύτταρα νέα, αρκεί να είναι αληθινό γιαούρτι, κι όχι επιδόρπιο με ζάχαρη.

> Βρώμη: Το πρωινό με την πιο ισχυρή αντικαρκινική δράση το έχει σήμα κατατεθέν. Η βρώμη, πλούσια σε φυτικές ίνες για την καλή λειτουργία του εντέρου και πηγή ποιοτικού υδατάνθρακα, ενισχύει τη σεροτονίνη, ορμόνη που σχετίζεται άμεσα με την καλή διάθεση.

> Κουρκουμάς: Το καρύκευμα που δεν πρέπει να λείπει από το ντουλάπι σου. Ο κουρκουμάς συμβάλλει στην καταπολέμηση κυτταρικών βλαβών, των χρόνιων ασθενειών και άρα της γήρανσης, διατηρώντας το δέρμα και όλα τα ζωτικά όργανα και σε καλή κατάσταση. Η κουρκουμίνη του θεωρείται βασικό «όπλο» κατά των εκφυλιστικών ασθενειών.

> Κόκκινο κρασί: Μειώνει την κακή χοληστερόλη και τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και διατηρεί τους μύες ζωντανούς. Ένα ποτηράκι την ημέρα αρκεί για να επωφεληθείς, μην το παρακάνεις.

> Σπανάκι: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι μία από τις τροφές που πρέπει να τρως καθημερινά. Το σπανάκι ειδικά διαθέτει φορτία συστατικών που προστατεύουν το δέρμα από τη φθορά του χρόνου και τον ήλιο. Επίσης είναι πλούσιο σε βήτα- καροτένιο και σε λουτεΐνη, τα οποία διατηρούν το δέρμα ελαστικό.

> Μανιτάρι: Μία από τις λίγες τροφές από τις οποίες μπορούμε να λάβουμε βιταμίνη D. Ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου και άρα αποτρέπει την οστεοπόρωση.

> Πράσινο τσάι: Εμποδίζει τις βλάβες του DNA κι αυτό γιατί είναι γεμάτο με φλαβονοειδή. Σύμμαχος κατά του στρες και της διατήρησης του σωματικού βάρους.

> Πορτοκάλι: Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C για ισχυρό ανοσοποιητικό και τροφή που παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου.

> Σαφράν:΄Άλλο ένα καρύκευμα με ιδιαίτερη γεύση και ισχυρά θρεπτικά συστατικά, όπως η καροτενοειδής ουσία κροκίνη, η οποία αποδεδειγμένα λειτουργεί κατά του καρκίνου και της οξείδωσης των κυττάρων. Η σύσταση του σαφράν μειώνει επίσης τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share