Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Φοβάσαι; Αποδέξου το και θα περάσει!

Αποδέξου το συναίσθημα σου και θα νιώσεις ήρεμος!

6 Ιουλίου 2019 15:07
Φοβάσαι; Αποδέξου το και θα περάσει!

Πολλές φορές έχεις ακούσει τους γύρω σου να δυσκολεύονται να παραδεχτούν ότι φοβούνται. Και για μην κρυβόμαστε και πίσω από το δάχτυλο μας και εμείς όταν φοβόμαστε, δεν μπορούμε να το παραδεχτούμε.

Ο φόβος είναι είναι ένα συναίσθημα που μας απωθεί από τη δράση. Αν το καλοσκεφτείς όταν φοβόμαστε, "παγώνουμε" και μένουμε άπραγοι! Και για αυτό το λόγο έχουμε την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να αποδεχτούμε τον φόβο μας και να το "θάψουμε". Και εκεί είναι το μεγάλο μας λάθος.

Με το μην αποδέχεσαι τον φόβο τότε εκείνος κρύβεται αλλά συνεχίζει να υπάρχει. Έτσι με το όποιο ερέθισμα ξαναέρχεται στην επιφάνεια πιο έντονος. Από την άλλη αν σκεφτεί ότι τον αποδέχεσαι τότε συμβαίνει κάτι σπουδαίο.

Ο φόβος χάνει τη δυναμική του και αρχίζει και χάνεται. Και ξέρεις τι συμβαίνει τότε αγαπητέ αναγνώστη του Athensmagazine.gr; Μέσα σου επικρατεί γαλήνη και ηρεμία. Αντίφαση ε;

Συχνά οι άνθρωποι αποφασίζουμε ότι δεν θα δείξουμε τα συναισθήματα μας ακόμα και αν είναι από τα "καλά". Δηλαδή δεν θα δείξουμε τη χαρά μας, δεν θα δείξουμε τον έρωτα μας την αγάπη μας. Και σίγουρα δεν θέλουμε να δείξουμε ότι φρικάρουμε, ότι φοβόμαστε... Και ξέρεις γιατί συμβαίνει αυτό; Για δεν θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε αδύναμοι!

Σε μια κοινωνία που τρώει ψυχές, η αδυναμία είναι μη αποδεκτή και εσύ δεν θες να δείξεις αδύναμος. Δεν θα τους αφήσεις να σε φάνε! Όμως και εδώ συμβαίνει κάτι το μοναδικό!

Το να δείξεις ότι είσαι αδύναμος, σημαίνει ότι είσαι δυνατός. Σε κάψαμε; Το να μπορείς να βλέπεις τα αδύνατα σου σημεία και τα αποδέχεσαι, αυτό θέλει δύναμη. Είναι πολύ εύκολο να κρίνουμε και να κατηγορούμε τους άλλους αλλά τι γίνεται με εμάς. Νιώθεις ότι είσαι κάπου αδύναμος αποδέξου και γίνε δυνατός. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να αλλάξεις ή μάλλον...να εξελιχθείς.

Δυο δυνάμεις είναι οι πιο δυνατές σε αυτό το σύμπαν: Η αγάπη( κλισέ αλλά ισχύει) και η αλλαγή (αν θες εξέλιξη). Είναι πολύ δύσκολο να έρθεις αντιμέτωπος με τον εαυτό σου και να σε δεις. Και δύσκολο και επώδυνο αλλά τόσο ανακουφιστικό.

Κάποιο βέβαια, μπορεί να χρησιμοποιούν το φόβο, ως μέσο χειρισμού των άλλων. Σε εκείνη την περίπτωση ακουμπάς στον ώμο του άλλου και λες" Το ξέρω ότι φοβάσαι και εγώ φοβάμαι, αποδέξου το και πήγαινε παρακάτω. Κανείς δεν θα σε φροντίσει αν δεν φροντίσεις εσύ εσένα!".

"Παιδί" του φόβου είναι το άγχος που μπορεί να εξελιχθεί σε διαταραχή

Μπορεί όλα αυτά να σου φαίνονται πολύ θεωρητικά ή αμπελοφιλοσοφίες αλλά κάνε ένα βήμα πίσω και σκέψου. Σκέψου την αλληλεπίδραση που έχεις με την μητέρα σου, με την αδερφή σου, με τους φίλους σου, με τη σχέση σου. Κάθε φορά που φοβάσαι δεν το επικοινωνείς ίσως φωνάζεις, ίσως βρίζεις, ίσως κλείνεσαι στον εαυτό σου μέχρι περάσει ο φόβος. Όμως δεν περνάει έτσι, είναι εκεί και καραδοκεί.

Εμείς στο Athensmagazine.gr σου δίνουμε μια συμβουλή: Είναι οκ να φοβάσαι! Είναι οκ να αισθάνεσαι! Ίσως αυτό μας αποδεικνύει ότι είμαστε ζωντανοί. Με το να αποδεχτούμε τι νιώθουμε μπορούμε να προχωρήσουμε, να εντοπίσουμε και να διαχειριστούμε ό,τι είναι δυσλειτουργικό στη ζωή μας!

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Δύναμη του υποσυνείδητου: Πως μπορούμε να τη χειριστούμε

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share