Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Πως να καταλάβετε αν πάσχετε από διπολική διαταραχή και πώς να τη διαχειριστείτε!

Έχει συχνά μια πρώιμη έναρξη!

5 Ιουλίου 2019 14:00
Πως να καταλάβετε αν πάσχετε από διπολική διαταραχή και πώς να τη διαχειριστείτε!

Η διπολική διαταραχή είναι ένας τύπος διαταραχής της διάθεσης που που επηρεάζει περίπου κάθε δύο στους 100 ανθρώπους και εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους αυξημένης διάθεσης ,γνωστών ως μανία. Αυτά τα μανιακά επεισόδια εναλλάσσονται σε μια καταθλιπτική διάθεση. Δείτε όμως και πως μας προειδοποιεί η διπολική διαταραχή!

Το Athensmagazine έψαξε και σας εξηγεί τα πάντα για την διπολική διαταραχή η οποία έχει συχνά μια πρώιμη έναρξη. Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν εσείς ή τα άτομα που σας ενδιαφέρουν μπορεί να έχετε διπολική διαταραχή.

Κατανοήστε τα σημάδια ενός υπομανιακού επεισοδίου. Είναι μια ανώμαλη και επίμονα αυξημένη διάθεση που διαρκεί τέσσερις ημέρες. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ευερεθιστότητα και άλλα συμπτώματα. Tα συμπτώματα είναι τα εξής :

-Τα συναισθήματα του ενθουσιασμού.
-Ευερέθιστος.
-Φουσκωμένη αυτοεκτίμηση ή μεγαλοπρέπεια.
-Μειωμένη ανάγκη ύπνου.
-Ομιλία υπό πίεση (ομιλία που είναι γρήγορη και έντονη).

Πως να καταλάβετε αν πάσχετε από διπολική διαταραχή και πώς να τη  διαχειριστείτε!

Πιο αναλυτικά...


1. Ψάξτε για δραστικές αλλαγές διάθεσης. Η διπολική διαταραχή είναι γνωστό ότι έχει ως αποτέλεσμα πολύ εμφανείς αλλαγές διάθεσης. Πόσο διαρκούν αυτές οι διαθέσεις και πόσο ισχυρές είναι αυτές εξαρτώνται από το πόσο ισχυρή είναι η διπολική διαταραχή. Εάν παρατηρήσετε ακραίες αλλαγές στη διάθεσή σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να ανακαλύψετε εάν μπορεί να έχετε διπολική διαταραχή.

2. Μια μανιακή κατάσταση μπορεί να σας κάνει να νιώσετε εξαιρετικά χαρούμενος, κοινωνικός και πιθανώς ευερέθιστος. Παρουσιάζεται ακραία ευερεθιστότητα και ανυπομονησία με τους άλλους.

3.Ένα άτομο που βρίσκεται σε μια μανιακή κατάσταση θα είναι πιθανώς υπερυψωμένο, υπερβολικά σίγουρο και μπορεί να ξεκινήσει πολλά μεγάλα έργα με διάσπαρτο τρόπο.

Επίσης παρουσιάζεται μια απερίσκεπτη συμπεριφορά. Κατά τη διάρκεια ενός μανιακού επεισοδίου, ένα άτομο μπορεί να κοιμάται με πολλούς ανθρώπους και να μην χρησιμοποιεί προστασία. Μπορεί να παίξει μεγάλα χρηματικά ποσά ή να προβεί σε επικίνδυνες επιχειρηματικές επενδύσεις. Ένα άτομο μπορεί επίσης να δαπανήσει χρήματα για μεγάλα, ακριβά αντικείμενα, να εγκαταλείψει μια δουλειά.

4. Από την άλλη μια καταθλιπτική κατάσταση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε λυπημένοι, απελπισμένοι και να χάσετε το ενδιαφέρον σας για τα πράγματα που σας αρέσουν.

5. Να κοιμάστε περισσότερο από το κανονικό και να αισθάνεται κουρασμένος και υποτονικός όλη την ώρα. Λαμβάνοντας βάρος και έχοντας αλλαγές στην όρεξη.Σημειώστε ότι η διπολική κατάθλιψη συχνά μοιάζει πολύ με τη Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή. Μόνο ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας μπορεί να διαφοροποιήσει τις δύο διαταραχές.

Πως να καταλάβετε αν πάσχετε από διπολική διαταραχή και πώς να τη διαχειριστείτε

Πως να αντιμετωπίσετε τα άτομα με διπολική διαταραχή…


Δημιουργήστε κάποιες στρατηγικές για να μειώσετε τις επιπτώσεις σε σας και στους γύρω σας. Για όσους πλησιάζετε σε ένα διπολικό πρόσωπο, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να οδηγήσετε τα κύματα τους όσο καλύτερα μπορείτε, ενώ συνεχίζετε με τη δική σας ζωή! Αν θέλουν να είναι μόνοι, ας είναι. Αντιμετωπίστε τους ως ενήλικες. Μην κατηγορείτε τη διαταραχή για όλα όσα κάνουν Εάν το άτομο με διπολική συμπεριφορά συμπεριφέρεται κατά τρόπο καταχρηστικό ή με άλλο τρόπο εκφοβισμό, τα αντιμετωπίζετε σαν να μην υπάρχει η διπολική διαταραχή. Ζητήστε τους να φύγουν, για παράδειγμα. Θα τους κάνετε μια χάρη καθώς μαθαίνουν από την ανατροφοδότηση από την απάντησή σας σε αυτά.

Αυτά είναι τα βασικά σημάδια της διπολική διαταραχής - Πώς θα καταλάβετε έναν διπολικό

Διπολική διαταραχή (ονομάζεται επίσης και μανιοκατάθλιψη) είναι μια ψυχική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από σοβαρές εναλλαγές της διάθεσης, επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατάθλιψης και τουλάχιστον ένα επεισόδιο μανίας.

Η διπολική διαταραχή είναι ένα είδος διαταραχής της διάθεσης που προσβάλλει περισσότερο από 1% των ενηλίκων. Δείτε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη διπολική διαταραχή:

Είναι η 5η κύρια αιτία αναπηρίας στον κόσμο.

Είναι η 9η αιτία πρόωρου θανάτου ή αναπηρίας σε όλο τον κόσμο.

Ο αριθμός των ατόμων με διπολική διαταραχή που αυτοκτονούν είναι 60 φορές υψηλότερος από εκείνον του γενικού πληθυσμού.

Οι άνθρωποι που έχουν αυτό το ψυχικό νόσημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποφέρουν από κατάχρηση ουσιών, όπως ο αλκοολισμός, καθώς και από άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι άντρες την εκδηλώνουν νωρίτερα από τις γυναίκες (κατά μέσο όρο).
Τύποι διπολικής διαταραχής

Η διπολική διαταραχή έχει διάφορους τύπους, όπως η τύπου-1 και η τύπου-2. Ανάλογα με το πόσο γρήγορα συμβαίνουν οι εναλλαγές της διάθεσης, τα επεισόδια της διπολικής διαταραχής μπορεί επίσης να χαρακτηριστούν ως “ανάμικτα” (επεισόδιο εναλλαγής της διάθεσης που διαρκεί λιγότερο από το συνηθισμένο που απαιτείται για τη διάγνωση), τα οποία συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα από το σύνηθες (τέσσερα ή περισσότερα σοβαρά επεισόδια ανά έτος).

Περίπου το 40% των ατόμων με διπολική διαταραχή έχει τουλάχιστον μία περίοδο ταχείας εναλλαγής διάθεσης κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Για κάθε είδος και διάρκεια της ασθένειας, ο ασθενής βιώνει σημαντικά προβλήματα που παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά του (εργασία, κοινωνικές σχέσεις κλπ) και μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία, ή μπορεί να έχει ψυχωσικά συμπτώματα (για παράδειγμα, παραισθήσεις ή ψευδαισθήσεις).

Η διάγνωση της διπολικής διαταραχής τύπου-1 προϋποθέτει το άτομο να έχει τουλάχιστον ένα μανιακό επεισόδιο, αλλά δεν απαιτεί προϊστορία μείζονος κατάθλιψης. Η διπολική διαταραχή τύπου-2 διαγιγνώσκεται αν το άτομο έχει βιώσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης και τουλάχιστον ένα επεισόδιο υπομανίας (ηπιότερη μορφή μανίας).

Σημάδια και συμπτώματα της διπολικής διαταραχής

Για να εξεταστεί η πιθανότητα διπολικής διαταραχής, το άτομο πρέπει να έχει εκδηλώσει τουλάχιστον ένα μανιακό επεισόδιο. Τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου επεισοδίου πρέπει να διαρκέσουν τουλάχιστον μια εβδομάδα και να περιλαμβάνουν:

Αυξημένη, επιθετική, ή ευερέθιστη διάθεση

Σκέψεις που “τρέχουν” διαρκώς από το ένα θέμα στο άλλο

Αλλαγές στην ομιλία (γρήγορη, υπερβολική ομιλία)

Μειωμένη ανάγκη για ύπνο

Μεγαλοπρεπείς πεποιθήσεις (για παράδειγμα, το να πιστεύει το άτομο ότι έχει υπερδυνάμεις ή κάποιο υπερβολικό ταλέντο ή αδυναμία)

Διαρκείς αλλαγές θεματικών ενοτήτων στην ομιλία (το άτομο αλλάζει επανειλημμένα αντικείμενο συζήτησης σε θέματα που δεν σχετίζονται μεταξύ τους)

Αυξημένη δραστηριότητα και προσήλωση σε καθημερινούς, απλούς “στόχους”

Παρορμητικότητα και κακή κρίση (όπως οι παράλογες δαπάνες, το υπερβολικό ξεφάντωμα και η ασυδοσία στις πράξεις)

Τα συμπτώματα ενός μανιακού επεισοδίου της πρώιμης (δηλαδή σε νεαρή ηλικία) εμφάνισης διπολικής διαταραχής τείνουν να περιλαμβάνουν ξεσπάσματα θυμού και οργής, καθώς και ευερεθιστότητα, σε αντίθεση με την επεκτατική -υπερβολικά αυξημένη- διάθεση που παρατηρείται στους ενήλικες. Ο έφηβος με διπολική διαταραχή είναι πιο πιθανό να παρουσιάζει κατάθλιψη και ανάμικτα επεισόδια με γρήγορες εναλλαγές στη διάθεση.

Παρά τις διαφορές στα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής σε εφήβους και παιδιά σε σύγκριση με τους ενήλικες, πολλοί άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με ορισμένα είδη παιδικής διπολικής διαταραχής εξακολουθούν να έχουν αυτά τα συμπτώματα και ως ενήλικες. Τα συμπτώματα της ασθένειας σε γυναίκες τείνουν να περιλαμβάνουν περισσότερο καταθλιπτικά επεισόδια και αυξημένο άγχος με μεγαλύτερη συχνότητα επεισοδίων σε σύγκριση με τους άνδρες.

Παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό καταθλιπτικό επεισόδιο δεν αποτελεί από μόνο του προϋπόθεση για τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής, τέτοιου τύπου επεισόδια (καταθλιπτικά) συχνά εναλλάσσονται με μανιακά επεισόδια. Μάλιστα η επίμονη και διαρκής θλίψη εμφανίζεται πιο συχνά από ό,τι η μανία σε πολλούς ανθρώπους με διπολική διαταραχή.

Τα χαρακτηριστικά των καταθλιπτικών επεισοδίων περιλαμβάνουν μια σειρά από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Επίμονη κατάθλιψη ή ευερέθιστη διάθεση
Μειωμένο ενδιαφέρον για προηγουμένως ευχάριστες δραστηριότητες
Αλλαγές ή προβλήματα στην όρεξη, το σωματικό βάρος, ή τον ύπνο
Ευερεθιστότητα ή έλλειψη δραστηριότητας
Αυξημένη συχνότητα κόπωσης
Αίσθημα αναξιότητας
Δυσκολία στη συγκέντρωση
Σκέψεις θανάτου ή σκέψεις/σχέδια/πράξεις αυτοκτονίας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share