Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο έμβρυο όταν καπνίζετε;

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη..

2 Ιουλίου 2019 14:54
Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο έμβρυο όταν καπνίζετε;

Είναι σε όλους γνωστό ότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επιτρέπεται το κάπνισμα.. Βέβαια είναι κάποιες γυναίκες που δεν ενδιαφέρονται για τις επιπτώσεις που θα έχουν στο έμβρυο οι κακές τους συνήθειες.. Πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα την υγεία του παιδιού σας αλλά και την δική σας!

Η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στο έμβρυο είναι αυτή του University College London (2011), η οποία βασίστηκε σε μελέτες των τελευταίων 50 ετών και κατέληξε σε συγκεκριμένα, σαφή στοιχεία για το πόσο βλαβερό μπορεί να είναι το κάπνισμα. Στην εγκυμοσύνη τελικά επιτρέπεται να πίνετε καφέ ή όχι, άλλο ένα θέμα ταμπού! Συγκεκριμένα:

Ανωμαλίες στο στόμα και το πρόσωπο: Το κάπνισμα σχετίζεται άμεσα με ανωμαλίες στο στόμα και το πρόσωπο του εμβρύου, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν και από την Τρίτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης (με τη μορφή π.χ. του λαγώχειλου). Τα «καλά» νέα είναι ότι οι ανωμαλίες αυτές μπορούν να διορθωθούν με πλαστικές επεμβάσεις.
Συγγενής καρδιοπάθεια: Το πρόβλημα αυτό, όμως, δεν διορθώνεται εύκολα. Οι ερευνητές επιβεβαιώνουν πλέον ότι τα παιδιά των καπνιστριών μπορεί να εμφανίσουν συγγενείς καρδιοπάθειες, εξαιτίας των οποίων θα χρειαστεί να περάσουν πολλές ώρες σε χειρουργεία με κίνδυνο να μην γίνουν ποτέ εντελώς καλά.

Λοιπές δυσμορφίες: Ανάμεσα στα 12 εκατομμύρια περιστατικά που έλαβαν υπ'όψιν οι ερευνητές, διέκριναν σχεδόν 174.000 δυσμορφίες σε έμβρυα καπνιστριών, οι οποίες φαίνεται πως οφείλονται στα χημικά του τσιγάρου (νικοτίνη, μονοξείδιο του άνθρακα και πίσσα). Οι δυσμορφίες αυτές έχουν να κάνουν με παραμορφώσεις στα άκρα, αλλά και γαστρεντερικές και οφθαλμικές ανωμαλίες.

Κίνδυνος θνησιγένειας: Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το κάπνισμα, τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό, μπορεί ακόμα να ευθύνεται για περιστατικά θνησιγένειας (όταν το μωρό πεθαίνει στη μήτρα κατά την διάρκεια του τοκετού).

Αυτή, όμως, δεν είναι η μοναδική έρευνα που καταλήγει σε ολέθριες επιπτώσεις του καπνίσματος για το έμβρυο. Ολλανδική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2007 δείχνει ότι τα παιδιά των καπνιστριών μπορεί να εμφανίσουν κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ως ενήλικες, ενώ σημαντικό ποσοστό εμφάνισε και στένωση καρωτίδων. Επίσης, το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη μπορεί να συμβάλει στη γέννηση λιποβαρών μωρών και στην επιβράδυνση της ενδομήτριας ανάπτυξης του εμβρύου, η οποία μπορεί να συνεχιστεί και αργότερα στη ζωή του παιδιού. Ο λόγος είναι ότι η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα που εισπνέουν οι καπνίστριες φτάνει στο μωρό δια μέσω του πλακούντα και εμποδίζει τις θρεπτικές ουσίες να φτάσουν στο έμβρυο, περιορίζοντας και το οξυγόνο που παίρνει αυτό.

Εγκυμοσύνη και κάνναβη - Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση;

Ένα θέμα ταμπού, για το οποίο σπάνια γίνεται λόγος, είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει το κάπνισμα κάνναβης κατά την εγκυμοσύνη. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες, σε παγκόσμιο επίπεδο, που υποστηρίζουν ότι η κάνναβη τις βοηθά να ανακουφιστούν από το στρες και τις ναυτίες, ενώ στη Τζαμάικα, για τους ίδιους λόγους, έγκυοι χρησιμοποιούν τακτικά τη μαριχουάνα, ακόμα και σε μορφή αφεψήματος.

Οι επιπτώσεις της πρακτικής αυτής μελετήθηκαν κατά τη δεκαετία του 1960. Σύμφωνα με αυτό, η μαριχουάνα δεν φάνηκε να έχει δημιουργήσει προβλήματα στα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες-χρήστριες –αντίθετα, τα παιδιά αυτά δείχνουν αξιοσημείωτες επιδόσεις συγκριτικά με παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ μαριχουάνα.

Τα συμπεράσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με άλλες μελέτες που έχουν δείξει τις βλαβερές επιπτώσεις της μαριχουάνας στον τοκετό αλλά και στην ανάπτυξη του εμβρύου. Οι έρευνες αυτές, ωστόσο, πραγματοποιήθηκαν σε εγκύους που έκαναν χρήση και άλλων εθιστικών ουσιών, όπως αλκοόλ, τσιγάρο και ηρωίνη.

«Έχω ξεγεννήσει παιδιά από γονείς που έκαναν χρήση κάνναβης πριν αλλά και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν παρατήρησα κάποιο πρόβλημα, είτε κατά την εγκυμοσύνη είτε κατά τον τοκετό. Ωστόσο, ο εμβρυοπλακουντιακός φραγμός δεν έχει διερευνηθεί σε βάθος από τους επιστήμονες, ώστε να μπορούμε να πούμε με ασφάλεια αν οι βλαβερές ουσίες της κάνναβης περνούν ή δεν περνούν στο έμβρυο», σημειώνει ο κ. Γκικόντες και συνεχίζει «συνεπώς, καλό είναι να μη δίνουμε στο μωρό ουσίες πριν ακόμα γεννηθεί. Ας λάβουν, μάλιστα, υπ'όψιν οι γονείς ότι η πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονα εξαιτίας της κάνναβης είναι δεκαπλάσια από αυτήν του τσιγάρου, άρα η χρήση της δημιουργεί ένα μεγάλο ρίσκο».

Πως να κόψετε το κάπνισμα με 7 απλούς τρόπους!

Οι περισσότεροι από εσάς, αν όχι όλοι, έχετε κάνει έστω μια προσπάθεια στη ζωή σας να το κόψετε αλλά αποτύχατε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα υποκατάστατα νικοτίνης δεν βοηθούν στο να κόψετε για πάντα το κάπνισμα. Μερικοί τρόποι για να το καταφέρετε είναι οι εξής:

1.Πρώτα απ’όλα θα πρέπει να το θέλετε πραγματικά και να είστε έτοιμοι να προσπαθήσετε για κάτι τέτοιο. Δεν θα είναι σίγουρα εύκολη διαδικασία αλλά θα χρειαστεί επιμονή και υπομονή...Να πιστέψετε ότι η απεξάρτηση από τη νικοτίνη θα σας φέρει τα οφέλη που επιθυμείτε και το μόνο σίγουρο είναι πως θα το κάνει...
2. Κόψτε το τσιγάρο μαχαίρι. Όσο δύσκολο κ αν ακούγεται ,το να κάνετε ένα τσιγάρο που κ που δεν βοηθάει .Επίσης, πείτε στους γύρω σας για αυτή σας την προσπάθεια για να σας βοηθήσουν και εκείνοι με τον τρόπο τους.

3. Μη σκέφτεστε ότι στερείστε το τσιγάρο. Προσπαθήστε να σκέφτεστε ότι δεν θέλετε να καπνίσετε,δεν το έχετε ανάγκη και το βασικότερο επαινέστε τον εαυτό σας και χαρείτε που δεν καπνίζετε.

4. Αποφύγετε τα μέρη όπου σας φέρνουν την επιθυμία για κάπνισμα. Όπως ποτά, ή καφέδες. Πηγαίνετε σε μέρη που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα όπως cinema ή θέατρο...

5. Αν για οποιοδήποτε λόγο συμβεί κάτι που θα σας κάνει να επιθυμείτε να καπνίσετε να ξέρετε ότι δεν θα σας βοηθήσει σε τίποτα το να ξεκινήσετε ξανά. Είναι όλα μια ιδέα στο μυαλό σας…

6. Ξεκινήστε δραστηριότητες που δεν κάνατε όσο καπνίζατε, τρέξιμο, γυμναστική ή έστω ξεκινήστε το περπάτημα. Από την αλλαγή στις αντοχές σας θα ξεκινήσετε να βλέπετε τη διακοπή του καπνίσματος με άλλο μάτι και θα κάνει και πολύ καλό στην ψυχολογία σας.

7. Τέλος, μαζέψτε τα λεφτά που θα χαλούσατε για τα τσιγάρα και αγοράστε κάτι που το θέλετε πολύ, θα σας δώσει μια ώθηση για να συνεχίσετε...

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share