Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Απίστευτα είναι τα οφέλη του πασατέμπου στην υγεία μας!

Διαβάστε πόσο καλό μας κάνει!

26 Ιουνίου 2019 20:07
Απίστευτα είναι τα οφέλη του πασατέμπου στην υγεία μας!

Λατρεύετε τον πασατέμπο και τρώτε κάθε μέρα; Κάνετε το καλύτερο δώρο στον εαυτό σας αφού τα οφέλη για την υγεία μας είναι πολλά!

Οι κολοκυθόσποροι, τα γνωστά σποράκια «πασατέμπο» είναι ένα σνακ με αποδεδειγμένα οφέλη στην υγεία. Το ποσοστό πρωτεϊνών τους κυµαίνεται µέχρι το 40% και έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σιδήρου, σεληνίου, φωσφόρου αλλά και βιταμινών, όπως E, C και Α.

Ο κολοκυθόσπορος ανήκει στην οικογένεια curcubitapepo και αποτελεί το πολυτιμότερο τμήμα της κολοκύθας με πολλαπλές θρεπτικές ιδιότητες. Ο καρπός είναι ράγα μεγάλων διαστάσεων, που έχει διάφορα σχήματα και χρώματα, όπως κίτρινο, άσπρο, ροζ, πράσινο κλπ. Τα σπέρματα του καρπού είναι, κατά κανόνα , μεγάλα και πλατιά.

Ο κολοκυθόσπορος (ή πασατέμπος) τρώγεται ως σνακ, όπως και ο ηλιόσπορος. Τρώγεται ψημένος και αλατισμένος ή ακόμα και ωμός.

Ευεργετικός για το ουροποιητικό σύστημα
Όσον αφορά τον κολοκυθόσπορο, οι περισσότερες μελέτες αναφέρονται στην προστατευτική του δράση στον προστάτη και στο ουροποιητικό σύστημα.

H αύξηση χορήγησης κολοκυθόσπορου δίνει καλύτερη κλινική εικόνα μειώνοντας την ύπαρξη κρυστάλλων ασβεστίου με παράλληλη αύξηση των επιπέδων του φωσφόρου, πυροφωσφορικού, γλυκοζαμινογλυκανών και καλίου στα ούρα.

«Σύμμαχος» κατά των φλεγμονών και κατά του μελανώματος

Το έλαιο του κολοκυθόσπορου φαίνεται ότι έχει και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, αφού μπορεί να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής σε ποντίκια, όπου πειραματικά τους είχε προκληθεί αρθρίτιδα. Ακόμη, ένα πεπτίδιο του κολοκυθόσπορου, η curcomoshin έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες. Επίσης, μια άλλη πρωτεΐνη του κολοκυθόσπορου, η moschatin, ανέστειλε την ανάπτυξη κυττάρων μελανώματος, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικαρκινικός παράγοντας.

Ποιο σημείο του σώματος προδίδει πόσα χρόνια θα ζήσουμε;

Επιστήμονες από την κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, διαπίστωσαν ότι όσοι διαθέτουν ένα…συγκεκριμένο σωματικό χαρακτηριστικό έχουν μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης.

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν συνδυαστικά 11 προγενέστερες μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν, η μεγάλη περίμετρος μέσης μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης, ακόμα και αν κάποιος δεν διαθέτει περιττά κιλά και έτσι δεν θεωρείται υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings», οι άντρες με περίμετρο μέσης άνω των 108 εκατοστών διέτρεχαν 50% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου συγκριτικά με όσους είχαν περίμετρο μέσης κάτω από 88 εκατοστά.

Συνολικά, η μεγάλη κοιλιά τους κόστιζε 3 χρόνια ζωής μετά την ηλικία των 40 ετών, λόγω των αυξημένων πιθανοτήτων εκδήλωσης καρδιοπάθειας, αναπνευστικών προβλημάτων και καρκίνου.

Το ίδιο φαίνεται πως ισχύει και για τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, όσες είχαν περίμετρο μέσης πάνω από 92 εκατοστά είχαν κατά 80% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση του κινδύνου είναι γραμμική. Αναλυτικά, για κάθε 5 εκατοστά αύξηση στην περίμετρο της μέσης, ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται έως 7% για τους άντρες και έως 9% για τις γυναίκες.

Ως φυσιολογική περίμετρος ορίζονται τα 88 εκατοστά για τους άντρες και 67 εκατοστά για τις γυναίκες.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share