Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

4+1 snacks που μπορείς να φάς και αργά τη νύχτα!

Καταπολέμησε τις λιγούρες!

25 Ιουνίου 2019 17:38
 4+1 snacks που μπορείς να φάς και αργά τη νύχτα!

Δεν είναι όλα τα μεταμεσονύκτια σνακ καταστροφικά για τη γραμμή σου. Υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί τροφών που σε κρατούν χορτάτη χωρίς να σε γεμίζουν θερμίδες.
Ας είμαστε ρεαλιστές: Δεν είναι πάντοτε δυνατό να αποφύγουμε να φάμε κάτι μετά τις 12 το βράδυ.

Μπορεί να χρειαστεί να εργαστείς μέχρι αργά για να τελειώσεις κάποια δουλειά ή να γυρίσεις αργά το βράδυ στο σπίτι μετά από μία καθυστερημένη πτήση και να θέλεις να φας κάτι συμπληρωματικό. Κάνεις δίαιτα; - Αυτό είναι το σνακ που καταπολεμά τις λιγούρες!

Αυτά τα βραδινά σνακ επιτρέπονται, αν και υπάρχουν φορές που απλώς νιώθεις μία λιγούρα αργά το βράδυ και δεν ξέρεις τι μπορείς να φας για βραδινό.


«Όταν νιώσεις την πείνα, πρέπει να φας κάτι», λέει η Angela LeMond, RDN, της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.
Το κλειδί είναι να προτιμήσεις να φας κάτι που δε θα εκτοξεύσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου, υποκινώντας άλλες λιγούρες ή γεμίζοντας το σώμα σου με περιττές θερμίδες.

Οποιοδήποτε από τα ζευγαράκια τροφών που ακολουθούν είναι βραδινά σνακ που μπορούν να σε κρατήσει χορτάτη και με λίγες θερμίδες μέχρι το πρωί:

1 μεσαίου μεγέθους μπανάνα + 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο αμυγδάλου
1 μεσαίου μεγέθους μήλο + 30g τυρί χαμηλών λιπαρών
1/4 της κούπας μαύρα φασόλια + 1 μικρή πίτα τορτίγιας
1 κούπα μύρτιλα + 170-220g γιαούρτι χωρίς λιπαρά
1 κούπα με στικ καρότου + 3 κουταλιές της σούπας χούμους

5+1 ''θαύματα'' που θα συμβούν στο σώμα σου αν κόψεις τη ζάχαρη!

Δυσκολεύτηκες ποτέ να πεις «όχι» σε μια λιχουδιά, ενώ ξέρεις ότι δεν πρέπει να τη φας; Είτε ενδίδεις σε ζυμαρικά στο δείπνο, είτε πίνεις τον καφέ ή το τσάι σου μαζί με κέικ ή μπισκότα, μια συνεχής συμπεριφορά τέτοιου είδους θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχεις εθισμό στη ζάχαρη – έστω και μικρή.

Αν και είναι σημαντική πηγή ενέργειας, επειδή είναι οικονομική και εύκολα διαθέσιμη, κρίνεται επίσης πολύ εθιστική και επικίνδυνη για την υγεία. «Το πρόβλημα είναι ότι η καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση από αυτή για ενέργεια. Αλλά, καθώς η ζάχαρη προσφέρει ένα δυνατό αλλά μικρής διάρκειας boost που ακολουθείται σύντομα από την πτώση των επιπέδων ενέργειας, αυτό σε κάνει να την αναζητάς πιο συχνά» τονίζει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Αναστασία Κόκκαλη.
Από τα αναψυκτικά και τη σοκολάτα στις λιγότερο προφανείς αμυλούχες επιλογές, όπως το ψωμί, το ρύζι και τα δημητριακά, η ζάχαρη είναι παντού. Και συχνά αναφέρεται στις ετικέτες με διαφορετικό κάθε φορά όνομα, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολο να την ανακαλύψεις. «Δεν είναι περίεργο που ο μέσος ενήλικας καταναλώνει περίπου 21 κιλά ζάχαρη ανά έτος» τονίζουν οι γιατροί Kurt Mosetter, Thorsten Probost και Wolfgang Simon, συγγραφείς του βιβλίου Sugar Detox Plan.

Είτε σου είναι δύσκολο να πεις «όχι» στη ζάχαρη, είτε υποψιάζεσαι ότι καταναλώνεις περισσότερη απ’ όσο πρέπει, μια αποτοξίνωση από αυτή θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Δες το απόλυτο εγχειρίδιό τους για να αποτολμήσεις το detox των 12 εβδομάδων, αλλά και μικρότερα πλάνα αποτοξίνωσης (για τις λιγότερο τολμηρές).

ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Πριν αρχίσεις να αδειάζεις το ψυγείο σου, είναι σημαντικό να καταλάβεις ακριβώς γιατί κάνεις αποχή από τη ζάχαρη. Το χρονικό όριο των 12 εβδομάδων επιτρέπει στο σώμα σου να επανεκπαιδευτεί και είναι ιδανικό γι’ αυτούς που θέλουν όντως να ακολουθήσουν έναν τρόπο ζωής χωρίς ζάχαρη για πάντα. Και για όσους χρειάζονται ακόμη χρόνο να πειστούν, έχουμε μικρότερα προγράμματα. Αλλά πρώτα, τα οφέλη.

1 Μακροπρόθεσμη βελτίωση στην υγεία:

Η εξάρτηση από τη ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανίσεις παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρκίνο, πεπτικά προβλήματα, χρόνιο πόνο, διαταραχές του θυρεοειδούς, δερματικά προβλήματα και άλλα θέματα υγείας.

2 Καλύτερο σώμα:

Μειώνοντας την πρόσληψη ζάχαρης, θα βοηθήσεις το σώμα σου να απορρίψει την πλεονάζουσα ενέργεια που αποθηκεύεται στις λιποαποθήκες για μια πιο λεπτή σιλουέτα και υγιέστερο σώμα.

3 Μεγαλύτερη συγκέντρωση:

Εφόσον δε θα έχεις λιγούρες για ζάχαρη, δε θα έχεις και απότομα ανεβοκατεβάσματα στα επίπεδα ενέργειάς σου. Διατηρώντας τα σταθερά θα έχεις πιο οξυμένη πνευματική δραστηριότητα και σημαντική βελτίωση του ύπνου.

4 Λαμπερό δέρμα και μαλλιά:

Αντικαθιστώντας τα γλυκά με φρέσκα λαχανικά, θα προσφέρεις στο σώμα σου ένα δώρο βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και νερού για πιο υγιές δέρμα.

5 Καλύτερη πέψη:

Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να κουράσει το έντερο, αποτρέποντας την αποτελεσματική λειτουργία των οργάνων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή δυσανεξία σακχάρου αν πάσχεις από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

6 Λιγότερο στρες:

Όσο συνηθίζεις σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, δε θα έχεις τον πανικό της λιγούρας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share