Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Οι αρνητικές συνέπειες του ήλιου στο δέρμα μας!

Τι πρέπει να προσέχετε το καλοκαίρι;

25 Ιουνίου 2019 12:15
Οι αρνητικές συνέπειες του ήλιου στο δέρμα μας!

Ο ήλιος όσο και να τον λατρεύουμε πάντα έκανε κακό στο δέρμα μας και αυτό έχει σημαντικές συνέπειες αν δεν προσέχουμε! Ποιες είναι όμως οι σημαντικότερες συνέπειες που μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα σας;

Το καλοκαίρι παρουσιάζονται με μεγαλύτερη συχνότητα ορισμένες δερματοπάθειες οι οποίες οφείλονται είτε στις ψηλές θερμοκρασίες, είτε στην υγρασία, είτε σε ορισμένες κοινές καλοκαιρινές συνήθειες.

Οι δερματοπάθειες του καλοκαιριού είναι πάρα πολλές. Σε αδρές γραμμές είναι οι εξής:

Λοιμώξεις από ιούς και μικρόβια – όπως οι «μυρμηγκιές» στα πόδια, ο απλός επιχείλιος έρπης, ο οποίος μπορεί να αναζωπυρωθεί το καλοκαίρι υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας, και το μολυσματικό κηρίο(σταφυλόκοκκος).
* Μυκητιάσεις – όπως η ποικιλόχρους πιτυρίαση, αλλά και το «πόδι του αθλητή» που εκδηλώνεται ανάμεσα στα δάκτυλα στο 17% των ατόμων που συχνάζουν σε πισίνες.
* Παθήσεις που επιδεινώνονται στη διάρκεια του καλοκαιριού – όπως ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος, το πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός και η ηλιακή κνίδωση.
* Δερματοπάθειες που εκδηλώνονται λόγω του ηλίου σε άτομα τα οποία παίρνουν φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία – όπως τα διουρητικά, τα ρετινοειδή και ορισμένα αγχολυτικά.
* Δερματοπάθειες που οφείλονται σε τσιμπήματα μέσα στη θάλασσα (λ.χ. τσούχτρες) ή έξω από αυτήν (λ.χ. έντομα).
* Φωτοδερματίτιδες, αλλεργικού ή τοξικού τύπου – οφείλονται σε ουσίες που βάζουμε στο δέρμα και υπάρχουν λ.χ. σε ορισμένα αρώματα και καλλυντικά.
* Μελαγχρώσεις – οι αλλαγές του χρώματος του δέρματος που ο κόσμος αποκαλεί «πανάδες από τον ήλιο».
* Ηλιακό ερύθημα (κοκκίνισμα) και ηλιακό έγκαυμα – αποτελούν τις συχνότερες καλοκαιρινές δερματοπάθειες απ’ όλες.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να τις εκδηλώσουν;

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ασφαλώς συμπεριλαμβάνονται τα βρέφη και τα μικρά παιδιά που χρειάζονται συνεχή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, καθώς και όσοι εκτίθενται παρατεταμένα στον ήλιο, στην ζέστη και στην υγρασία της εποχής (το να καθίσει κάποιος λ.χ. με το βρεγμένο μαγιό επί ώρα στην παραλία, μπορεί να τον καταστήσει ευάλωτο σε μυκητιάσεις).

Είναι αλήθεια ότι ο ήλιος κάνει καλό σε ορισμένες δερματοπάθειες;
Μπορεί να βελτιώσει ορισμένες παθήσεις όπως η ακμή, η ψωρίαση,έκζεμα και η ατοπική δερματίτιδα.

Πηγή: cretalive.gr

Υπόθεση σκληροί αγκώνες: Πώς να έχετε πάντα μαλακό δέρμα;

Ταλαιπωρείστε από σκληρούς αγκώνες, γόνατα και ντρέπεστε να κυκλοφορήσετε; Τότε μην αγχώνεστε άλλο σας βρήκαμε την λύση! Το δέρμα σας πρέπει να είναι πάντα μαλακό!

Δύο σημεία του σώματος που αντιστέκονται σθεναρά στις προσπάθειές μας να τα μαλακώσουμε, να τα λειάνουμε και να σβήσουμε το σκούρο χρώμα της επιδερμίδας τους.

Απολέπιση

Οι αγκώνες και τα γόνατα σημεία στο σώμα που αντέχουν την απολέπιση (scrub), την απομάκρυνση δηλαδή των νεκρών κυττάρων με τη βοήθεια ενός ειδικού γαντιού, μιας λούφας ή ελαφρόπετρας. Μπορείτε να βρείτε διάφορα προϊόντα στο εμπόριο αλλά καλύτερο είναι να επιλέξετε κάποιο που περιέχει θαλασσινό αλάτι και θρεπτικά έλαια, τα οποία μαλακώνουν και ενυδατώνουν το σκληρό δέρμα. Σημαντικό είναι πάντως να προσέξετε να μην επιμείνετε πάρα πολύ στην περιοχή και να μην κάνετε την απολέπιση πάρα πολύ συχνά, μιας και θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς το "επιθετικό" τρίψιμο επιδεινώσει την ξηρότητα. Καλό θα είναι η σωστή, σχολαστική απολέπιση να γίνεται δύο φορές τον μήνα.


Ενυδάτωση

Η εντατική ενυδάτωση είναι επίσης πολύ σημαντική. Η σκληρή επιδερμίδα στους αγκώνες και στα γόνατα χρειάζεται καλή, καθημερινή ενυδάτωση με προϊόντα που έχουν συστατικά όπως τα body butters, τη γλυκερίνη, τη βαζελίνη και τα εκχυλίσματα ελαίων, σύμφωνα με το mama365. Τα συγκεκριμένα συστατικά θα προσφέρουν στις τραχιές περιοχές θρεπτικά συστατικά και θα τις βοηθήσουν να συγκρατήσουν το νερό στα κύτταρά τους.

Συστατικά λεύκανση

Το το γαλακτικό ή το σαλικυλικό οξύ, δηλαδή τα γνωστά ΑΗΑ και ΒΗΑ όπως και η βιταμίνη Β3 είναι συστατικά που καθαρίζουν την επιδερμίδα. Με ειδικές λευκαντικές θεραπείες από τον δερματολόγο, που περιέχουν τα παραπάνω συστατικά, θα μπορέσετε να αποχρωματίσετε ελαφρά τις επίμαχες περιοχές στους αγκώνες και στα γόνατα, με αποτέλεσμα να απαλλαχθείτε από το σκληρό τους δέρμα.

Και μια... θαυματουργή συνταγή της γιαγιάς!

Μια φυσική συνταγή που προσφέρει καλά και σχετικά γρήγορα αποτελέσματα είναι ο χυμός από λεμόνι. Τρίβετε κάθε 1-2 μέρες, τους αγκώνες και τα γόνατα με μισό λεμόνι, περιμένετε 10-15 λεπτά και στη συνέχεια το αφαιρείτε τρίβοντας έντονα την επιδερμίδα με μια πετσέτα μουσκεμένη σε ζεστό νερό. Τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά!

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share