Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έτσι θα καταλάβετε αν η θάλασσα που κάνετε μπάνιο είναι μολυσμένη...

Τι λένε οι ειδικοί;

25 Ιουνίου 2019 08:55
Έτσι θα καταλάβετε αν η θάλασσα που κάνετε μπάνιο είναι μολυσμένη...

Τι λένε οι ειδικοί για την καθαρότητα των θαλασσών και πώς μπορούμε να απολαύσουμε τις βουτιές μας με ασφάλεια;
Η καθαρότητα των ελληνικών θαλασσών, τα κρυστάλλινα διάφανα νερά κατατάσσουν την Ελλάδα σε δημοφιλή τόπο διακοπών, επειδή όμως πάντα υπάρχει η αμφιβολία, δες ποια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που δείχνουν ότι μια παραλία είναι καθαρή.

Έχει αχινούς; Είσαι στα καλύτερα!
«Κοχύλια, αχινοί και αστερίες, όσο περίεργο και αν σου φαίνεται, υποδηλώνουν ότι η θάλασσα είναι πεντακάθαρη. Η ύπαρξή τους θα σε βγάλει από κάθε αμφιβολία», επισημαίνει η κ. Αργυρώ Ζενέτου, διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Κι αυτό γιατί για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν αυτά τα θαλάσσια είδη θέλουν καθαρά νερά. Σε γενικές γραμμές η βιοποικιλότητα των ελληνικών θαλασσών (τα πολλά και διαφορετικά είδη) είναι ένδειξη ότι τα νερά είναι κατάλληλα και ευνοούν την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής. Οι αστερίες και οι αχινοί είναι ευαίσθητα είδη και από τα πρώτα που εξαφανίζονται όταν η θάλασσα αρχίζει να μολύνεται από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Κολυμπάς μαζί με… τσούχτρες; Είναι πεντακάθαρη!
«Αν ενώ κολυμπάς αντιληφθείς ότι δίπλα σου υπάρχουν τσούχτρες, απόφυγε τις… στενές επαφές, να ξέρεις όμως ότι τα νερά είναι πεντακάθαρα», εξηγεί η κ. Ζενέτου! Οι μέδουσες Pelagia noctiluca, οι γνωστές μας τσούχτρες, θέλουν καθαρά νερά για να ζήσουν (κυρίως η pelagia, που έχει μοβ, κίτρινο ή κόκκινο χρώμα και είναι μικρή σε μέγεθος). Υπάρχουν ακόμα και οι καφέ (Κοτυλόρυζα), μεγάλες σαν τηγανητά αβγά, που βγαίνουν κυρίως τον Αύγουστο και επίσης υποδηλώνουν καθαρή θάλασσα. Εξαίρεση αποτελούν οι διαφανείς μέδουσες (αουρέλια), που εμφανίζονται συχνότερα σε νερά με οργανική ρύπανση (λ.χ. αστικά απόβλητα), καθώς τους εξασφαλίζουν τα συστατικά που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο, υπάρχει και το ενδεχόμενο να βρέθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή από θαλάσσια ρεύματα.


Είναι γεμάτη φύκια; Πρόσεξε το χρώμα τους!
Κάποια φύκια αποτελούν ένδειξη ότι η θάλασσα είναι καθαρή. Θα πρέπει, όμως, να προσέξεις το χρώμα και το είδος των φυκιών. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες αλλά και μελέτες του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών:

Δείκτη καθαρότητας αποτελούν τα λιβάδια «ποσειδώνια» (τα φύκια αυτά έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και πλατύ φύλλο), που υπάρχουν στη Μεσόγειο. Υπάρχουν, επίσης, και κάποια είδη φυκιών που έχουν την ικανότητα να καθαρίζουν το νερό από τοξικά απόβλητα, καθώς και άλλα είδη που αποθηκεύουν και εξουδετερώνουν τεράστιες ποσότητες βαρέων μετάλλων, όπως ο μόλυβδος, που βρίσκεται σε χρωστικές, καύσιμα, μπαταρίες και το κάδμιο από μπαταρίες και ηλεκτρονικές συσκευές. Αναζήτησε, λοιπόν, παραλίες με φυκιάδα (μεγάλα φαρδιά φύκια σκούρου πράσινου χρώματος, που λόγω καιρού ξεριζώνονται και δημιουργούν ένα ολόκληρο στρώμα στην αμμουδιά).

Φύγε μακριά αν εντοπίσεις ένα είδος φυκιού που λέγεται ulva (μοιάζει με φύλλο μαρουλιού). Αυτό δείχνει ότι η θάλασσα ίσως δεν είναι και τόσο καθαρή. Απόφυγε, επίσης, τις παραλίες που έχουν πράσινα φύκια κολλημένα στα βράχια (μοιάζουν με κατσαρό μαρούλι), σημάδι ότι πιθανόν υπάρχει κοντά κάποιος αγωγός ή ρέμα που μολύνει με κολοβακτηρίδια τη θάλασσα.


Η πίσσα είναι ένδειξη βρόμικης θάλασσας; Όχι πάντα…
Όσο αποκρουστική και αν είναι η πίσσα (προέρχεται κυρίως από τα πετρελαιοειδή που αφήνουν τα πλοία και ξεβράζεται στις ακτές) δεν αποτελεί πάντα ένδειξη ότι η θάλασσα δεν είναι καθαρή, καθώς το πετρέλαιο έχει ουσιαστικά εξατμιστεί, χωρίς να μπορεί πλέον να τη ρυπάνει.

Κολυμπάς κοντά σε οικισμό;
Όσο και αν είναι βολικό γιατί δεν χρειάζεται να μετακινείσαι, εντούτοις καλό είναι να αποφεύγεις παραλίες που είναι κοντά σε οικισμούς, οι οποίοι συνήθως δεν διαθέτουν σύστημα κεντρικής αποχέτευσης και ρίχνουν τα λύματα στη θάλασσα. Προτίμησε καλύτερα μια ανοιχτή περιοχή, όπου υπάρχουν ρεύματα, γιατί εκεί τα νερά ανανεώνονται πιο εύκολα απ’ ό,τι σ’ έναν κλειστό κόλπο.

Τα νερά που είναι γεμάτα φυσαλίδες, είναι βρόμικα; Ίσως.
Αν υπάρχουν φυσαλίδες ή το νερό αφρίζει, τότε ενδεχομένως η θάλασσα να μην είναι καθαρή. Θυμήσου ότι η διαύγεια του νερού δείχνει αμέσως την ποιότητα της θάλασσας. Συνήθως τα νερά που δεν είναι καθαρά έχουν καφεκίτρινο ή καφεπράσινο χρώμα, που προέρχεται από το φυτοπλαγκτόν το οποίο βρίσκεται διάχυτο στη θάλασσα.

Αν η παραλία δεν έχει γαλάζια σημαία, σημαίνει ότι είναι μολυσμένη;
H «γαλάζια σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας για τις οργανωμένες ακτές και μαρίνες σε 41 σήμερα χώρες. Απονέμεται από το 1987 κάθε χρόνο σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν αυστηρά κριτήρια καθαριότητας, οργάνωσης και προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μια πλαζ που δεν έχει «γαλάζια σημαία» είναι μολυσμένη, καθώς μπορεί απλώς να μην πληροί τα υπόλοιπα κριτήρια οργάνωσης.

Ποια είναι τα οφέλη από το μπάνιο στην θάλασσα;

Το μπάνιο στη θάλασσα πέρα από μία δροσερή απόλαυση τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα οφέλη από το μπάνιο στην θάλασσα!

Παρακάτω είναι τα πιο σημαντικά:

Βιταμίνες


Το θαλασσινό αλάτι περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C και μαγνήσιο. Έτσι αποτοξινώνει τα κύτταρα του δέρματος και απορροφά όλη τη βρωμιά και τη σκόνη.

Ασπίδα ενάντια στην ακμή
Επίσης, το θαλασσινό αλάτι περιέχει ασβέστιο που βοηθά στον καθαρισμό των φραγμένων πόρων του δέρματος. Ειδικά για όποιον έχει ακμή το θαλασσινό αλάτι είναι ό, τι καλύτερο, καθώς διατηρεί το δέρμα καθαρό, ενώ μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης δερματικών λοιμώξεων.

Βοηθά στο αναπνευστικό
Η θαλασσινή αύρα βελτιώνει σημαντικά την αναπνευστική λειτουργία και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στις κρίσεις του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας. Επίσης, είναι ευεργετική και για τα άτομα με χρόνια ιγμορίτιδα.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Δεν είναι τυχαίο, που οι παιδίατροι συνιστούν τα παιδιά να κάνουν μπάνια το καλοκαίρι. Ενισχύεται το ανοσοποιητικό κι έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να αρρωστήσουν το χειμώνα.

Ευεργετικό για τις αρθρώσεις
Το θαλασσινό νερό είναι ευεργετικό σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, γι αυτό και συνιστάται το κολύμπι σε άτομα που έχουν προβλήματα με τις αρθρώσεις.

Φυσικό peeling
Η υφή του αλατιού βοηθά στην απομάκρυνση του εξωτερικού στρώματος των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές οι άνθρωποι έχουν πιο καθαρή όψη σε πρόσωπο και σώμα.

Η καλύτερη γυμναστική
Υπάρχει καλύτερη γυμναστική από το κολύμπι; Ή από τις ασκήσεις κάτω από το νερό της θάλασσας;

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share