Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Ύπνος : Αυτή η βιταμίνη σας λείπει και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε!

Οι ειδικοί εξηγούν....

24 Ιουνίου 2019 18:05
Ύπνος : Αυτή η βιταμίνη σας λείπει και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε!

Εάν δεν σας κολλάει ύπνος, τότε καλό είναι να φροντίσετε περισσότερο τη διατροφή σας, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και λίγο πριν κοιμηθείτε.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι για τις δυσκολίες έλευσης του ύπνου είναι πιθανό να ευθύνονται τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Β3 στον οργανισμό σας. Η νιασίνη (Β3) θεωρείται ότι έχει χαλαρωτικές ιδιότητες. Οι πηγές της είναι το συκώτι, το κρέας, τα ψάρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φιστίκια και τα μανιτάρια

Μια ακόμη ουσία που μας ηρεμεί και ενδέχεται να πρέπει να εμπλουτίσουμε με αυτή την διατροφή μας προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου μας είναι η τρυπτοφάνη. Πρόκειται για το βασικό αμινοξύ για την παραγωγή της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που μας ηρεμεί και προκαλεί υπνηλία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλά αντικαταθλιπτικά σκευάσματα έχουν σαν στόχο τα σεροτονινεργικά συστήματα του εγκεφάλου. Πηγές τρυπτοφάνης είναι τα ψάρια, τα αυγά, το σουσάμι, οι μπανάνες, οι φακές και η γαλοπούλα.

Ακόμη οι διαιτολόγοι εξηγούν ότι για έναν ήρεμο ύπνο, καλό είναι το δείπνο μας να περιέχει κατά 60% υδατάνθρακες (μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, ψωμί, δημητριακά) που συμβάλλουν στην αίσθηση της ηρεμίας και της χαλάρωσης.

Δύο πολύτιμα μυστικά
-Αν αποδίδετε καλύτερα το πρωί, αλλά χρειάζεται να παραμείνετε σε εγρήγορση μέχρι τις βραδινές ώρες, καταναλώστε πρωτεϊνούχες τροφές (π.χ., τυρί, ψάρι, κρέας) το απόγευμα.
-Αν λειτουργείτε καλύτερα το βράδυ, αλλά πρέπει να είστε σε φόρμα και το πρωί, τότε εντάξτε τις πρωτεΐνες (π.χ., γιαούρτι, τυρί, αυγό) στο πρωινό και το δεκατιανό σας.
Οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στην παραγωγή της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης, δύο νευροδιαβιβαστών που προκαλούν εγρήγορση.

Η βιταμίνη που θα σε κάνει να βλέπεις τέλεια!

Θέλεις η όραση σου να είναι τέλεια; Αυτή είναι η βιταμίνη που θα σε βοηθήσει!

Η βιταμίνη Α έχει δύο μορφές. Απαντάται ως ρετινόλη σε ζωικές τροφές και ως β-καροτένιο στα φυτά. Το β-καροτένιο των φυτών μετατρέπεται σε βιταμίνη Α μέσα στο σώμα μας.

Η αποθήκη της βιταμίνης Α στον οργανισμό είναι το ήπαρ, γι’ αυτό και η κυριότερη πηγή της είναι το συκώτι διαφόρων ζώων. Από την άλλη μεριά τροφές φυτικής προέλευσης πλούσιες στη συγκεκριμένη βιταμίνη είναι τα λαχανικά με σκούρο πράσινο, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα, η γλυκοπατάτα, το σπανάκι, ο αρακάς, τα χόρτα, τα πράσα και η κόκκινη πιπεριά. Μάλιστα για την καλύτερη απορρόφησή της από τον οργανισμό συνιστάται όταν καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια βιταμίνη Α , να τα συνοδεύουμε με πηγές λιπαρών π.χ. ελαιόλαδο.

Σε περιπτώσεις ανεπαρκούς πρόσληψης βιταμίνης Α, κάτι που μπορεί να παρατηρηθεί σε περιπτώσεις υποσιτισμού, έχουν παρατηρηθεί σοβαρές επιπτώσεις, όπως δυσκολία όρασης στο σκοτάδι, ξηροφθαλμία, αλλά και ευαισθησία σε μολύνσεις του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος και συχνή κόπωση.


Από την άλλη μεριά η υπερβολική πρόσληψή της μπορεί να προκαλέσει υπερβιταμίνωση, με συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό, ξηρότητα δέρματος, ούλα που αιμορραγούν, ζαλάδα, θολή όραση και σύγχυση ή και σοβαρότερα προβλήματα υγείας (βλάβες στο ήπαρ).

Αν και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, η υπερβιταμίνωση είναι σπάνια, υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί σε περίπτωση συστηματικής κατανάλωσης πολλών τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Α, όπως το συκώτι (ή σε κατάχρηση συμπληρωμάτων). Από την άλλη μεριά η υπερκατανάλωση β-καροτένιου δεν εγκυμονεί κινδύνους πέρα από το ενδεχόμενο το δέρμα να αποκτήσει μια κιτρινωπή χροιά.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share