Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ποια ρούχα μας "αρρωσταίνουν το καλοκαίρι";

Τι πρέπει να γνωρίζετε;

24 Ιουνίου 2019 15:02
Ποια ρούχα μας

Υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα για το καλοκαίρι που ίσως να σας φαίνονται περίεργα αλλά δεν είναι! Ποια είναι τα ρούχα που μας "αρρωσταίνουν το καλοκαίρι";

Έχετε την κακή συνήθεια να παραμένετε για πολλή ώρα με βρεγμένο μαγιό; Μήπως το μπλουζάκι που φοράτε είναι συνθετικό; Επειδή τα ρούχα συχνά ενοχοποιούνται για δερματικά και άλλα προβλήματα, μάθετε τι να προτιμάτε και τι να αποφεύγετε, ειδικά κατά τους θερμούς μήνες.

Πώς μπορούν όμως τα ρούχα να απειλήσουν την υγεία μας;

Tο πρώτο όργανο που πλήττεται είναι το δέρμα, γιατί αυτό έρχεται σε άμεση επαφή με ρούχα ακατάλληλα για το σώμα μας ή φτιαγμένα από ακατάλληλα υλικά. Kνησμός, κοκκινίλες, φλεγμονές του δέρματος και μυκητιάσεις είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες ενοχλήσεις που ενδέχεται να προκληθούν. Eκτός από τα δερματικά προβλήματα, ορισμένες φορές τα ρούχα μπορεί να ευθύνονται και για την εκδήλωση κάποιας αλλεργίας. Aς δούμε λοιπόν πώς πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά…

Ποια ρούχα μάς «αρρωσταίνουν» στον ήλιο;

Η επιλογή του χρώματος των ρούχων, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, έχει μεγάλη σημασία. Tο μαύρο και γενικότερα τα σκούρα χρώματα πρέπει να αποφεύγονται, γιατί απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και ίσως να προκαλέσουν θερμοπληξία ή τοπικούς ερεθισμούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η προστασία που παρέχουν τα ρούχα εξαρτάται, εκτός από το χρώμα, και από την ύφανσή τους.

Όσο πιο πυκνή είναι αυτή, τόσο περισσότερο προστατεύει, γιατί δεν επιτρέπει στην υπεριώδη ακτινοβολία να περάσει μέσα από τα ρούχα. Πιο προσεκτικοί με το χρώμα τους πρέπει να είστε όταν βρίσκεστε σε περιοχές όπου η ακτινοβολία του ήλιου είναι ακόμα πιο έντονη, όπως π.χ στην παραλία, σύμφωνα με το vita. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η αντιηλιακή προστασία που σας παρέχουν τα ρούχα σας μπορεί να μειωθεί εάν βραχούν. Για το λόγο αυτόν είναι λάθος να κάθεστε στον ήλιο φορώντας βρεγμένα ρούχα.

Ποιοι είναι πιο ευαίσθητοι;

Ερεθισμός του δέρματος από ένα ρούχο μπορεί να εμφανιστεί στον καθέναν. Περισσότερο όμως ευαίσθητοι στις αλλεργίες που προκαλούν τα ρούχα είστε αν έχετε ανοιχτό χρώμα δέρματος ή κληρονομική προδιάθεση σε αλλεργίες. Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί αν έχετε αλλεργία στο τρίχωμα ζώων ή στη σκόνη. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να τινάζετε καλά τα ρούχα σας πριν τα φορέσετε ή τα αποθηκεύσετε. Tα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι πιο ευάλωτα στα μικρόβια που μεταφέρονται με τα ρούχα, ενώ το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο από αυτό των ενηλίκων. Kαλό είναι να μην πλένετε τα ρούχα του μωρού μαζί με τα ρούχα των ενηλίκων, ώστε να το προστατεύσετε από τα μικρόβια. Για το πλύσιμο των ρούχων του μωρού χρησιμοποιείτε ένα αγνό σαπούνι, π.χ. τύπου Mασσαλίας, και όχι κοινό απορρυπαντικό.

Ποια είναι τα οφέλη από το μπάνιο στην θάλασσα;

Το μπάνιο στη θάλασσα πέρα από μία δροσερή απόλαυση τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα οφέλη από το μπάνιο στην θάλασσα!

Παρακάτω είναι τα πιο σημαντικά:

Βιταμίνες

Το θαλασσινό αλάτι περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C και μαγνήσιο. Έτσι αποτοξινώνει τα κύτταρα του δέρματος και απορροφά όλη τη βρωμιά και τη σκόνη.

Ασπίδα ενάντια στην ακμή
Επίσης, το θαλασσινό αλάτι περιέχει ασβέστιο που βοηθά στον καθαρισμό των φραγμένων πόρων του δέρματος. Ειδικά για όποιον έχει ακμή το θαλασσινό αλάτι είναι ό, τι καλύτερο, καθώς διατηρεί το δέρμα καθαρό, ενώ μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης δερματικών λοιμώξεων.

Βοηθά στο αναπνευστικό
Η θαλασσινή αύρα βελτιώνει σημαντικά την αναπνευστική λειτουργία και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στις κρίσεις του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας. Επίσης, είναι ευεργετική και για τα άτομα με χρόνια ιγμορίτιδα.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Δεν είναι τυχαίο, που οι παιδίατροι συνιστούν τα παιδιά να κάνουν μπάνια το καλοκαίρι. Ενισχύεται το ανοσοποιητικό κι έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να αρρωστήσουν το χειμώνα.

Ευεργετικό για τις αρθρώσεις
Το θαλασσινό νερό είναι ευεργετικό σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, γι αυτό και συνιστάται το κολύμπι σε άτομα που έχουν προβλήματα με τις αρθρώσεις.

Φυσικό peeling
Η υφή του αλατιού βοηθά στην απομάκρυνση του εξωτερικού στρώματος των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές οι άνθρωποι έχουν πιο καθαρή όψη σε πρόσωπο και σώμα.

Η καλύτερη γυμναστική
Υπάρχει καλύτερη γυμναστική από το κολύμπι; Ή από τις ασκήσεις κάτω από το νερό της θάλασσας;

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share