Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τι χρώμα πρέπει να είναι ο κρόκος του αυγού;

Μήπως ψωνίζετε λάθος;

18 Ιουνίου 2019 16:57
Τι χρώμα πρέπει να είναι ο κρόκος του αυγού;

Τα περισσότερα αυγά που μπορείτε να βρείτε σε σούπερ μάρκετ έχουν έναν κρόκο με ένα ελαφρύ, χλωμό, κίτρινο χρώμα. Αυτό το χρώμα αποκαλύπτει ότι η κότα που το έκανε ΔΕΝ τρέφεται σωστά.

Το χρώμα που έχει ο κρόκος ενός αυγού μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία της κότας από την οποία προέρχεται και τη διατροφή της. Αν εσείς, βλέπατε αυτούς τους 3 κρόκους στην παρακάτω φωτογραφία, ποιος θα λέγατε ότι είναι πιο υγιεινός;

Πιο υγιεινός είναι ο κρόκος #1

Όσο πιο παχύ, σκούρο, πορτοκαλί χρώμα έχει ο κρόκος, τόσο πιο υγιεινό είναι το αυγό. Τέτοιος είναι ο κρόκος #1 στην φωτογραφία.

Το ασπράδι αποτελεί το 67% του βάρους του αβγού και περιέχει περισσότερη από την μισή ποσότητα της συνολικής πρωτεΐνης. Με την πάροδο του χρόνου, η πρωτεΐνη αλλάζει μορφή και το ασπράδι αραιώνει. Γι’ αυτό και τα φρέσκα αβγά παρουσιάζουν πιο συνεκτική υφή, ενώ το ασπράδι των πιο “μπαγιάτικων” αυγών τείνει να απλώνει περισσότερο.

Το χρώμα του κρόκου έχει αποδειχθεί ότι εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη διατροφή της κότας. Οι κότες που τρέφονται κατά βάση με καλαμπόκι παράγουν αβγά με κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα, ενώ εκείνες που τρέφονται με σιτάρι ή κριθάρι παράγουν αβγά με λιγότερο έντονο κίτρινο χρώμα.

Το χρώμα του κρόκου είναι σταθερό και δεν μεταβάλλεται με το μαγείρεμα. Γι’ αυτό να έχετε πάντα στο νου σας, ότι ένα αυγό με πιο πορτοκαλί κρόκο είναι σίγουρα πολύ πιο υγιεινό από τα υπόλοιπα.

Πηγή: iatropedia

Πώς να απομακρύνετε τη μυρωδιά του αυγού από τα πιάτα σας;

Σας μυρίζουν τα πιάτα σας και δεν ξέρετε πως να απομακρύνετε την άσχημη μυρωδιά; Ειδικά όταν τυχαίνει να μυρίζει το πιάτο από αυγό δεν υπάρχει χειρότερο!

Τα αυγά είναι νόστιμα και προσφέρουν πολλά θετικά στον οργανισμό μας, σωστά; Δυστυχώς όμως αφήνουν μια έντονη μυρωδιά στα πιάτα και τα ποτήρια μας. Πώς θα απαλλαγούμε από αυτήν;

Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που μας βοηθούν να ξεφορτωθούμε την έντονη “αυγουλίλα” και εμείς σας τους παρουσιάζουμε! Αρχικά, να θυμάστε ότι καλό είναι να μην αφήνετε τα πιάτα που είχαν αυγό να έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα για να αποφύγετε την μεταφορά των οσμών και ότι το καυτό νερό δεν κάνει πάντα τη δουλειά που θέλουμε!

Λεμόνι: Βυθίστε τα πιάτα σας σε χυμό λεμονιού και ξεχάστε μια και καλή την μυρωδιά του αυγού. Αν χρησιμοποιείτε και απορρυπαντικό για τα πιάτα με άρωμα λεμόνι, ακόμα καλύτερα!

Μαγειρική σόδα: Δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει από τις προτάσεις για την καθαριότητά των πιάτων μας! Σε ένα διάλυμα με νερό και μαγειρική σόδα μουλιάστε τα πιάτα σας και έπειτα πλύντε τα κανονικά.

Καφές: Χρησιμοποιείτε αρκετά συχνά για να καταπολεμήσει μυρωδιές μούχλας και υγρασίας, αλλά όπως φαίνεται αν τρίψετε ένα πιάτο με λίγους κόκκους καφέ και στη συνέχεια το πλύνετε όπως θα κάνατε κανονικά θα απαλλαγείτε και από την μυρωδιά του αυγού.

Ξύδι: Πλένετε τα πιάτα σας κανονικά με το σαπούνι και στη συνέχεια τα αφήνετε για λίγο να μουλιάσουν σε ξύδι. Τα ξεπλένετε και έτοιμα. Μπορείτε, επίσης, να μουλιάσετε τα πιάτα σας σε νερό με ξύδι και έπειτα να συνεχίσετε την διαδικασία πλυσίματος!

Αλεύρι: Αυτό τον τρόπο δεν τον είχα ξανακούσει, αλλά μια φίλη με διαφώτισε! Τρίβεις λίγα γραμμάρια αλεύρι στο πιάτο που θέλεις να καθαρίσεις, το αφήνεις για λίγο στην άκρη και συνεχίζεις με το κανονικό πλύσιμο. Θα ξεφορτωθείς την μυρωδιά του αυγού αμέσως…

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share