Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Αν βάζετε χαρτί στο κάθισμα της τουαλέτας, διαβάστε αυτό!

Δεν υπάρχει περίπτωση να το ξανακάνετε!

16 Ιουνίου 2019 15:23
Αν βάζετε χαρτί στο κάθισμα της τουαλέτας, διαβάστε αυτό!

Αν βάζετε χαρτί στο κάθισμα της τουαλέτας, διαβάστε αυτό! Πραγματικά δεν θα θέλετε να το ξανακάνετε αυτό!

Οι δημόσιες τουαλέτες δεν είναι το καλύτερο και το πιο υγιεινό μέρος. Συχνά αλλάζουμε γνώμη και προτιμούμε να κρατηθούμε μέχρι να βρούμε ένα πιο καθαρό μέρος! Ποιος ξέρει ποιος έχει κάτσει εκεί και έχει χρησιμοποιήσει την τουαλέτα πριν από εμάς;

Η απάντηση φαίνεται προφανής: Λίγο κομμένο χαρτί υγείας στο κάθισμα της τουαλέτας και έχετε ένα φράγμα ανάμεσα στο σώμα σας και τα μικρόβια, έτσι δεν είναι;

Στην πραγματικότητα, δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση και δεν χρειάζεται ποτέ να απλώνετε χαρτί στο κάθισμα, επειδή τα καθίσματα έχουν σχεδιαστεί με πολύ έξυπνο τρόπο. Για πολύ καιρό, οι περισσότεροι πίστευαν ότι μπορούμε να κολλήσουμε μικρόβια και απαίσιες γαστροεντερικές μολύνσεις από αυτά. Αλλά χάρη στο ειδικό σχήμα τους και τις ιδιαίτερα λείες επιφάνειες, τα καθίσματα τουαλέτας στην πραγματικότητα αποτρέπουν τα μικρόβια να εγκατασταθούν πάνω τους.

Επιπλέον, τα μικρόβια δεν πολλαπλασιάζονται στο δέρμα, έτσι η άμεση επαφή με το κάθισμα τουαλέτας δεν είναι τόσο τραγική όσο νομίζαμε. Από την άλλη μεριά, το χαρτί τουαλέτας είναι μια άλλη ιστορία.

Είναι σύνηθες, σχεδόν κανείς να μη κατεβάζει το καπάκι της τουαλέτας όταν τραβάει το καζανάκι. Ως αποτέλεσμα, όλα αυτά τα μικρόβια να εξαπλώνονται στο δωμάτιο, αλλά και πάνω στο χαρτί υγείας. Και αντίθετα με το κάθισμα τουαλέτας, το χαρτί υγείας είναι ιδανικό μέρος για τα μικρόβια, χάρη στην επιφάνειά του. Αυτό ακριβώς το χαρτί θα πιάνατε με τα χέρια σας, και ασυνείδητα, θα αγγίζατε το πρόσωπό σας, επιτρέποντας στα μικρόβια να εισέλθουν στο σώμα σας.

Το ίδιο ισχύει και για τις βρύσες και τις συσκευές στεγνώματος χεριών. Οι περισσότεροι πλένουν τα χέρια τους αμέσως μετά, μετατρέποντας τα χερούλια από τις βρύσες και τους στεγνωτήρες χεριών σε εστία μικροβίων. Σε μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι στεγνωτήρες χεριών εκτοξεύουν βακτήρια σε μεγάλη έκταση.

Μόλις πλύνουμε τα χέρια μας, εξακολουθούν να υπάρχουν εναπομείναντα μικρόβια, που αντί να αφαιρεθούν με τους στεγνωτήρες χεριών, στην πραγματικότητα εξαπλώνονται περισσότερο. Γενικά, όσο μεγαλύτερη η ροή του αέρα, γίνεται μεγαλύτερο το πρόβλημα με τα μικρόβια. Η καλύτερη εναλλακτική, είναι οι χαρτοπετσέτες μιας χρήσης. Στην πραγματικότητα, απομακρύνουν περισσότερα μικρόβια.

Τώρα λοιπόν γνωρίζετε και θα το ξανασκεφτείτε την επόμενη φορά που θα θέλετε να επισκεφτείτε μια τουαλέτα. Ένα κάθισμα τουαλέτας χωρίς χαρτί είναι η καλύτερη λύση. Είναι δύσκολο, αλλά μερικές φορές η φαντασία μας είναι πιο ζωηρή από τους πραγματικούς κινδύνους.

Προσοχή: Γιατί πρέπει να είναι πάντα κλειστό το καπάκι της λεκάνης στην τουαλέτα!

Καθημερινά τα χέρια και τα δάχτυλα μας έρχονται σε επαφή με βρώμικες επιφάνειες, και αγγίζουν εκατομμύρια βακτήρια. Εάν γνωρίζαμε τι αγγίζουμε θα… κυκλοφορούσαμε με γάντια και μάσκες. Σε κάθε περίπτωση πολλά από αυτά τα βακτήρια ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Γνωρίζετε όμως τι ακριβώς και πόσα βακτήρια κουβαλάμε; Αν σας λέγαμε ότι το δέρμα μας έρχεται σε επαφή, και κουβαλάει περισσότερα βακτήρια από ολόκληρο τον πληθυσμό στις ΗΠΑ, θα το πιστεύατε; Δείτε το βίντεο και πιστέψτε το. Εάν μετά τρέξετε να κάνετε μπάνιο, δεν φταίμε εμείς. Πραγματικά ότι δείτε ισχύει.

10. Γνωρίζετε για παράδειγμα ότι 1 στους 4 που παίρνει το μετρό, ή το λεωφορείο, κάποια στιγμή έχει πάει στην τουαλέτα, τα χέρια του έχουν έρθει σε επαφή με σταγόνες από τα ούρα του, ή χειρότερα με τα κόπρανα του, δεν τα έχει πλύνει και μετά ακουμπάει τις χειρολαβές που αργότερα θα αγγίξουμε και εμείς

9. Γνωρίζετε ότι το κορμί μας αποτελεί το σπίτι για περισσότερα από 1000 βακτήρια που ακόμη και με το μπάνιο δεν απομακρύνονται; Πολλά από αυτά βέβαια βοηθούν πολλές λειτουργίες αλλά και λειτουργούν σαν ασπίδα του οργανισμού. Δεν παύουν όμως να είναι βακτήρια.

8.Όταν πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο τα βακτήρια δεν πεθαίνουν (ακόμη και πολλά βακτήρια που βρίσκονται στα ούρα). Χρειάζεται η πλύση να γίνει, για να πούμε ότι τα ρούχα καθάρισαν, σε υψηλότερους από 40 βαθμούς Κελσίου.

7.Οι γυναικείες τσάντες στο χερούλι τους έχουν περισσότερα από 10.000, ανά τετραγωνική ίντσα. Μάλιστα το 30% εξ αυτών είναι βακτήρια από ούρα που προφανώς κάποια γυναίκα δεν έπλυνε τα χέρια της και τα μετέφερε στην τσάντα της.

6.Μέσα στο ψυγείο μας στα αποθηκευτικά συρτάρια για τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορούμε να έχουμε ένα επίπεδο ασφαλείας, για τα βακτήρια, τουλάχιστον 750 φορές μεγαλύτερο από ότι στο υπόλοιπο ψυγείο.

5.Κατά μέσο όρο, στην τάβλα κοπής της κουζίνας (εκεί που κόβουμε τα φρούτα, τις ντοματούλες, τα κρέατα κτλ) υπάρχουν 200% περισσότερα βακτήρια από ότι στο καπάκι μιας λεκάνης.

4.Προσοχή πως τραβάτε το καζανάκι. Πρέπει πάντα να κλείνετε το καπάκι, όταν πατάτε το κουμπί. Επιστήμονες μέτρησαν ότι μικροσταγονίδια με βακτήρια ούρων ή κοπράνων, μπορεί να εκτοξευθούν μέχρι και σε απόσταση 2 μέτρων.

3.Μόνο ένας στους 10 πλένει τα χέρια του αφότου πάει στην τουαλέτα. Οι υπόλοιποι 9, απλά φεύγουν με άπλυτα χέρια.

2.Ο πάγος στα φαστ φουντς είναι περίπου 70% πιο βρώμικος και με περισσότερα βακτήρια από ότι το νερό της λεκάνης.

1. Μόνο το 43% των μητέρων πλένουν τα χέρια τους αφότου αλλάξουν πάνα στο παιδί τους.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share