Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019

9+1 χρώματα και η σημασία τους για την ψυχολογία μας!

Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα;

12 Ιουνίου 2019 13:26
9+1 χρώματα και η σημασία τους για την ψυχολογία μας!

Τι συμβολίζουν τα χρώματα για την ψυχολογία μας; Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα που καθορίζει πολλές φορές την διάθεση σας ακόμα και το τι θα φορέσετε στην δουλειά;

Τι μας ελκύει τελικά στα χρώματα που επιλέγουμε περισσότερο και πως αυτά συνδέονται με τον ψυχισμό και την ιδιοσυγκρασία μας;

Η δύναμη των χρωμάτων στη ζωή μας είναι μεγάλη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το ουράνιο τόξο συμβολίζει την ευτυχία. Κάθε χρώμα επηρεάζει τη διάθεσή μας και η προτίμησή μας σε κάποιο χρώμα αποκαλύπτει μέρος του χαρακτήρα μας.

Χρώμα ψυχολογία

Καθένα από τα χρώματα έχει τη δική του δυναμική και εκφράζει διαφορετικά συναισθήματα. Κάθε χρώμα επιδρά διαφορετικά στον καθένα μας, μας φορτίζει με διαφορετική ενέργεια και μας βοηθά να αποκτήσουμε ψυχική ηρεμία.

Η σχέση του ανθρώπου με τα χρώματα ξεκινάει με τη γέννησή του και υπαγορεύεται από την ίδια τη φύση. Το μπλε του ουρανού και της θάλασσας, το πράσινο της φύσης, το κίτρινο και το πορτοκαλί του ήλιου, τα χρώματα του πρώτου μας δωματίου, μας φέρνουν σε άμεση επαφή με το χρώμα.

Γιατί όμως επιλέγουμε συγκεκριμένα χρώματα και απορρίπτουμε ή δεν δίνουμε σημασία σε άλλα;

Ας δούμε την ερμηνεία του κάθε χρώματος και ίσως δοθεί μια εξήγηση στις χρωματικές μας επιλογές!

1. Κίτρινο: Το χρώμα του Ήλιου, ένα γήινο χρώμα, που σχετίζεται με την πνευματικότητα. Συμβολίζει τη δημιουργία, τη χαρά και τη δόξα, αλλά και το μίσος και τη δειλία. Το κίτρινο είναι ένα έντονο χρώμα επικοινωνιακά, καθώς μπορεί να συλλάβει την προσοχή των άλλων. Εκφράζει τη νεότητα ενώ “καθαρίζει” το μυαλό μας από τις άσχημες σκέψεις. Συνήθως προτιμάται από ανθρώπους που βρίσκονται σε αναζήτηση έμπνευσης.

2.Μπλε: Το χρώμα του ουρανού, της θάλασσας και του αέρα. Το μπλε συμβολίζει την ηρεμία και τη γλυκύτητα, τη σταθερότητα, την καθαρή σκέψη, τη σοβαρότητα και την καθαρότητα της ψυχής. Σαν χρώμα της ηρεμίας αποτελεί το χρώμα του διαλογισμού και της περισυλλογής, γι’ αυτό και θεωρείται ιδανικό για χώρους εργασίας. Η επιλογή του μπλε χρώματος γίνεται συνήθως από άτομα που νιώθουν πως έχουν ανακτήσει τις δυνάμεις τους.

3 Κόκκινο: Το χρώμα της φωτιάς, του αίματος και της δύναμης. Το κόκκινο αποτελεί το κατ’ εξοχήν χρώμα του πάθους και συμβολίζει την αγάπη, την ενότητα, το θυμό, και την ορμή. Αποτελεί ένα θερμό χρώμα που διακατέχεται από ένταση και συγκίνηση. Όσοι το επιλέγουν είναι πολύ πιθανόν να θέλουν να ξεχωρίσουν από το πλήθος.

4.Πράσινο: Είναι το κατ’ εξοχήν χρώμα της φύσης και της ισορροπίας. Το πράσινο συμβολίζει την ελπίδα, την αναγέννηση, την ωριμότητα, την ευημερία και την ανάσταση. Λογίζεται σαν το χρώμα της αρμονίας, της κοινωνικής προσφοράς και του αλτρουισμού. Είναι το πιο κατευναστικό χρώμα που υπάρχει, καθώς φέρνει τη δυναμική ισορροπία ανάμεσα στο κίτρινο και το μπλε. Όσοι το επιλέγουν είναι πολύ πιθανόν να βρίσκονται σε αναζήτηση πραγματικής αγάπης.

5. Πορτοκαλί: Θερμό χρώμα και ένα από τα χρώματα του Ήλιου, το πορτοκαλί συμβολίζει τη χαρά, την ευτυχία, τη φιλία, τη ζεστασιά και την αισιοδοξία. Είναι χρώμα που εκφράζει φαντασία, δημιουργικότητα, αλλά και δυναμισμό. Σαν χρώμα προσδίδει μια ιδιαίτερα υγιή αίσθηση. Σαν χρώμα επιλέγεται συνήθως από ανθρώπους που είναι φιλόδοξοι και έχουν ροπή στις απολαύσεις.

6.Γκρι: Προκύπτει από την ανάμειξη λευκού και μαύρου, ενώ χαρακτηρίζεται από έλλειψη φαντασίας και περιορισμένη αντίληψη και δημιουργικότητα. Συνήθως συμβολίζει το συμβιβασμό και τη ψυχρότητα, δίνοντας παράλληλα ένα σημείο κρυφής ελπίδας. Επιλέγεται κυρίως από άτομα που έχουν τάσεις απομόνωσης, που δεν θέλουν να τους ταράζουν την ηρεμία. Παρ’ όλα αυτά, είναι ένα χρώμα μοντέρνο που επιλέγεται κατά κόρον, καθώς διευκολύνει σε πολλές χρωματικούς συνδυασμούς.

7.Καφέ: Το καφέ χρώμα συμβολίζει τη σταθερότητα σε πεποιθήσεις και την αξιοπιστία. Δεν προτιμάται από ανθρώπους αυθόρμητους, αλλά συνήθως από πρακτικούς που τους αρέσει η ρουτίνα της καθημερινότητας.

8. Μωβ: Το μωβ είναι το χρώμα της διανόησης, του πλούτου και της πολυτέλειας. Αποτελεί ένα πνευματικό χρώμα με “πινελιές” θλίψης και μελαγχολίας. Συχνά υποδηλώνει και μια τάση για οραματισμό και τελειομανία. Επιλέγεται κυρίως από ανθρώπους, που είναι σε αναζήτηση πνευματικής ισορροπίας.

9. Λευκό: Το λευκό χρώμα συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής, την πίστη και τη διαφάνεια. Εκφράζει την ειλικρίνεια, την αθωότητα και τη λάμψη. Είναι το κατ’ εξοχήν χρώμα που μας βοηθάει να απαλλαγούμε από αρνητικές σκέψεις και παράλογους φόβους. Όσοι επιλέγουν το χρώμα συνήθως κάνουν θετικές σκέψεις ή/και είναι σε αναζήτηση μια νέας αρχής.

10. Το μαύρο χρώμα δείχνει δύναμη, κομψότητα και μυστήριο. Βέβαια, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σκοτάδι, το φόβο και το θάνατο. Είναι αυστηρό σαν χρώμα, ενώ εμπνέει σταθερότητα και σοβαρότητα. Ενδεχομένως υποδηλώνει πειθαρχία, εσωστρέφεια, αλλά και φόβο για το μέλλον. Πολύ συχνά επιλέγεται από ανθρώπους που θέλουν να επιβληθούν.

Ποιος είναι ο λόγος που δεν θυμόμαστε όλα τα όνειρα; - Και γιατί αυτό είναι καλό!

Όνειρα ψυχολογία

Σίγουρα έχει συμβεί και σε εσάς. Ξυπνάτε από έναν όμορφο ύπνο αλλά δεν μπορείτε με τίποτα να θυμηθείτε τι ονειρευτήκατε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πως λειτουργεί ο οργανισμός κατά τη διάρκεια του ύπνου; Υπάρχουν τεχνικές που μας βοηθάνε να ανακαλέσουμε τα όνειρά μας. Ποιοι κίνδυνοι θα υπήρχαν εάν θυμόμασταν όλα μας τα όνειρα;

Ο ύπνος είναι πιο περίπλοκος από ό, τι πιστεύαμε στο παρελθόν. Ο εγκέφαλος περνά ένα ψυχικό rollercoaster, όπου κάποιες στιγμές του ύπνου βρίσκεται σε ηρεμία και άλλες σε πλήρη πνευματική δραστηριότητα.

Τα όνειρα συνδέονται με την γνωστή στους περισσότερους, κατάσταση REM (Rapid Eye Movement). Το REM είναι μερικές φορές γνωστό ως αποσυγχρονισμένος ύπνος, επειδή μιμείται κάποια σημεία της κατάστασης που βρισκόμαστε όταν είμαστε ξύπνιοι. Χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, από εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο ή με την εγρήγορση, αλλά και παράλληλα παρατηρείται μια βαθιά χαλάρωση των μυών, παρόμοια με αυτή στο βαθύ ύπνο.

Αυτό συμβαίνει σε κύματα 90 λεπτών κατά τη διάρκεια του ύπνου και είναι το στάδιο που ονειρευόμαστε.

Όνειρα ψυχολογία

Κατά τη διάρκεια του σταδίου REM, σε κρίσιμα μέρη του εγκεφάλου μας αυξάνεται η ροή του αίματος, Αυτό συμβαίνει στον φλοιό, που δημιουργεί το περιεχόμενο των ονείρων, και το μεταιχμιακό σύστημα (μεταξύ του φλοιού και του υποθαλάμου), το οποίο επεξεργάζεται τη συναισθηματική μας κατάσταση. Ενώ βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, τα δύο αυτά μέρη του εγκεφάλου λειτουργούν στο απόλυτο, ενώ αντίθετα ο μετωπιαίος λοβός - ο οποίος κατευθύνει τις βασικές μας ικανότητες - «κοιμάται».

Αυτό σημαίνει ότι συχνά δεχόμαστε τυφλά ότι συμβαίνει στα όνειρά μας, μέχρι να έρθει η ώρα να ξυπνήσουμε.

Η επιστήμη έχει δείξει επίσης ότι όσο πιο έντονη φαντασία έχουν τα όνειρά, τόσο πιο δύσκολο είναι να τα θυμόμαστε. Τα όνειρά που έχουν μια πιο σαφή δομή, είναι πιο εύκολο να τα θυμόμαστε, λέει η καθηγήτρια, Deidre Barrett.

Υπάρχει επίσης μια κρίσιμη παράμετρος που συμβάλει στο να θα θυμόμαστε ή θα ξεχνάμε τα όνειρά μας: η νορεπινεφρίνη. Είναι συγχρόνως ορμόνη και νευροδιαβιβαστής. Ως ορμόνη εκκρίνεται από τον επινεφρίδιο αδένα και λειτουργεί μαζί με την επινεφρίνη/ αδρεναλίνη για να δώσει στο σώμα ξαφνική ενέργεια σε στιγμές έντασης και άγχους. Ως νευροδιαβιβαστής μεταφέρει νευρικές ωθήσεις από τον ένα νευρώνα στον άλλο. Στον βαθύ ύπνο είναι σε χαμηλά επίπεδα. Ο ύπνος REM χαρακτηρίζεται από έλλειψη νορεπινεφρίνης στον εγκεφαλικό φλοιό, στην οποία οφείλονται και τα χαρακτηριστικά των ονείρων.

Ο κίνδυνος

Η Francesca Siclari, ερευνήτρια ύπνου στο Lausanne University Hospital, λέει ότι υπάρχουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές μετά της κατάστασης ύπνου και ξύπνιου –και αυτό δεν είναι τυχαίο. «Είναι καλό το ότι η κανονική ζωή και η ζωή των ονείρων είναι εντελώς διαφορετική. Εάν θυμόμασταν κάθε μικρή λεπτομέρεια (σ.σ. των ονείρων μας) όπως στην πραγματική ζωή, θα άρχισε να μας κάνει να τα μπερδεύουμε με αυτά που πραγματικά συμβαίνουν στη ζωή μας». Θα μπερδεύαμε δηλαδή την πραγματικό ζωή με τη ζωή στα όνειρα.

Όπως λέει, οι άνθρωποι που πάσχουν από κάποια σοβαρή διαταραχή ύπνου, όπως η ναρκοληψία, δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τι έχει συμβεί στον ξύπνιο τους και τι στον ύπνο τους, που τους δημιουργεί αρκετά προβλήματα.

Γιατί ξεχνάμε

«Όταν κάποιος με ρωτάει γιατί δεν θυμάμαι τα όνειρά μου του απαντάω: Γιατί σε παίρνει ο ύπνος πολύ γρήγορα, κοιμάσαι βαριά και ξυπνάς με ξυπνητήρι», λέει ο ερευνητής ύπνου στο Harvard, Robert Stickgold. «και συνήθως η απάντησή τους είναι «πως το βρήκατε».

Ο Stickgold λέει ότι πολλοί άνθρωποι θυμούνται τα όνειρά τους την περίοδο που ξεκινά ο ύπνος, όταν το μυαλό αρχίζει να περιπλανιέται και οι ονειρικές εικόνες εμφανίζονται όσο ο άνθρωπος είναι σε κατάσταση ύπνου – ξύπνιου. Αυτό το στάδιο είναι στα πρώτα 5 με 10 λεπτά μετά τον ύπνο. Αν κάποιος ξυπνήσει αμέσως μετά από αυτό το διάστημα, θα θυμάται το όνειρο που είδε. Όταν όμως κάποιος κοιμάσαι γρήγορα –που κακά τα ψέματα είναι κάτι που ευχόμαστε όλοι να μας συνέβαινε- όταν ξυπνήσει πιθανότατα δεν θα θυμηθείτε τίποτα από αυτό το μέρος του ύπνου.

Ασκήσεις μνήμης

Δίνει έτσι και έναν τρόπο για να θυμόμαστε τα όνειρά μας. Όπως λέει ο Stickgold, εάν είστε από τους ανθρώπου που ξυπνάνε και ξεκινάνε αμέσως την μέρα τους, ο εγκέφαλος γεμίζει με το μετά και ξεχνάει το πριν του ύπνου. Μια καλή τεχνική είναι όσο είστε στο κρεβάτι ξύπνιοι, να μην ανοίξετε τα μάτια σας αμέσως, και να προσπαθήσετε να θυμηθείτε τι συνέβη όσο κοιμόσασταν.

Υπάρχουν επίσης κάποια πιο... δραστικά μέτρα για να θυμάστε: τρία ποτήρια νερό πριν από τον ύπνο.

«Λέω στους ανθρώπους να πίνουν τρία μεγάλα ποτήρια νερό πριν πέσουν στο κρεβάτι. Προσοχή, όχι τρία ποτήρια μπύρας, γιατί το αλκοόλ είναι κατασταλτικό του REM. Έτσι θα ξυπνήσετε τρεις ή τέσσερις φορές τη νύχτα και θα τείνετε να ξυπνήσετε στο τέλος το REM».

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share