Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

"Μην καταπιείς την τσίχλα, θα κολλήσει στο στομάχι σου!" Πόσο αλήθεια μπορεί να είναι αυτό;

Καταρρίπτεται ένας "αστικός μύθος...

12 Ιουνίου 2019 09:09

Τελικά είναι μεγάλος μύθος,ότι η τσίχλα θα κολλήσει στο στομάχι μας αν την καταπιούμε! Η τσίχλα που μασάμε είναι συνθετική. Οπότε δεν είναι περίεργο που το σώμα μας δυσκολεύεται στην πέψη της.

Σίγουρα δεν κολλάει στο στομάχι μας, το πρόβλημα είναι αλλού...

Το πεπτικό μας μπορεί να διαχειριστεί τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, επειδή διαθέτει ειδικά ένζυμα που τα διασπούν σε μόρια. Τα πεπτικά ένζυμα στο στομάχι σου όμως δεν μπορούν να διασπάσουν τη συνθετική ουσία που υπάρχει στις τσίχλες. Έτσι, το σώμα σου διασπά τη ζάχαρη και τα αρωματικά της τσίχλα αλλά η συνθετική ουσία περνά χωρίς επεξεργασία από το πεπτικό σου.

'Μην καταπιείς την τσίχλα

Αυτό δεν σημαίνει πως η τσίχλα θα κολλήσει στο στομάχι. Αντίθετα και βάση του πεπτικού σου συστήματος, η τσίχλα θα φύγει με τα κόπρανά σου μέσα σε τρεις μέρες περίπου, όπως επιβεβαιώνει και η Anish Sheth, γαστρεντερολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «What’s Your Poo Telling You».

Καούρα: Ποιο θανάσιμο κίνδυνο κρύβει!

Καούρα: Ποιο θανάσιμο κίνδυνο κρύβει!

Βασική αιτία της καούρας είναι η δυσλειτουργία του κατώτερου σφιγκτήρα του οισοφάγου, πρόβλημα που επιδεινώνεται με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή την αυξημένη πίεση στο στομάχι, λόγω παχυσαρκίας, εγκυμοσύνης ή δυσκοιλιότητας. Ακόμη, το στρες και η έλλειψη ύπνου προωθούν την παραγωγή οξέων στο στομάχι κι έτσι μπορεί να οδηγήσουν στην καούρα.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η επίμονη καούρα μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη σοβαρότερου –και πιθανώς θανατηφόρου– προβλήματος υγείας.

Μια νέα καμπάνια ξεκίνησε στη Βρετανία ώστε να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει η καούρα.

Βασικό μήνυμα της καμπάνιας είναι να μην αγνοούμε την καούρα, καθώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη για καρκίνο στο στομάχι ή τον οισοφάγο.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Public Health England, εκτελεστικό όργανο του βρετανικού Υπουργείου Υγείας, πρέπει να απευθυνόμαστε αμέσως στο γιατρό μας εάν αντιμετωπίζουμε επίμονη καούρα ή δυσκολία κατάποσης για τρεις ή περισσότερες εβδομάδες.


Η παρότρυνση αυτή βασίζεται στη διαπίστωση ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν γνωρίζει τα βασικά συμπτώματα του καρκίνου στο στομάχι ή τον οισοφάγο, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Η καμπάνια Be Clear on Cancer εστιάζει στα πιθανά συμπτώματα του καρκίνου στο στομάχι ή τον οισοφάγο, μερικά από τα οποία είναι τα εξής:

– περιστασιακή δυσπεψία για τρεις ή περισσότερες εβδομάδες


– αίσθημα ότι το φαγητό «κολλάει» στο λαιμό όταν καταπίνουμε


– αδικαιολόγητη απώλεια βάρους

– παγίδευση αέρα στο στομάχι και συχνό ρέψιμο

– αίσθημα πληρότητας (κορεσμός) αμέσως μετά την κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού


– ναυτία ή τάση προς έμετο

– δυσφορία ή πόνος ψηλά στην κοιλιακή χώρα

Μην ξεχνάτε: Όπως σε κάθε μορφή καρκίνου και κάθε άλλη σοβαρή ασθένεια, η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share