Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019

Αποκλειστική νοσοκόμα: Τι καλύπτουν ασφαλιστικές και ΕΟΠΥΥ;

Σας αφορά!

11 Ιουνίου 2019 14:29
Αποκλειστική νοσοκόμα: Τι καλύπτουν ασφαλιστικές και ΕΟΠΥΥ;

Οι καλύψεις που παρέχει ο ΕΟΠΥΥ για τη χρήση της αποκλειστικής νοσοκόμας/νοσοκόμου και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να λάβει τα χρήματα της αποζημίωσης.

Η χρήση της νυχτερινής αποκλειστικής νοσοκόμας είναι δυστυχώς αναγκαία σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών, είτε νοσηλεύονται σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Τα προγράμματα υγείας των περισσότερων εταιριών καλύπτουν τα έξοδα αποκλειστικών νοσοκόμων, ακόμα και τρεις βάρδιες ημερησίως σε βαριές περιπτώσεις. Το συμβόλαιο συνήθως αναγράφει το ημερήσιο όριο κάλυψης εξόδων (πχ έως 150 ευρώ ημερησίως).

Τη χρήση της αποκλειστικής νοσοκόμας/νοσοκόμου καλύπτει και ο ΕΟΠΥΥ αλλά για λιγότερα βράδια και υποβάλλοντας τους συγγενείς στο μαρτύριο της γραφειοκρατίας έως ότου λάβουν τα χρήματα που δίνει ο φορέας. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ:

undefined

Η χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας ανά νοσηλεία και μέχρι και δύο νοσηλείες το μήνα, είναι δυνατή μόνο σε κρατικά νοσοκομεία, για ασθενείς με βαριά γενική κατάσταση, για τους οποίους απαιτούνται ιδιαίτερες φροντίδες, μόνο κατά τη διάρκεια της νύκτας και μέχρι οκτώ νύκτες. Στην περίπτωση που απαιτείται παράταση χρήσης αποκλειστικής νοσοκόμας θα αποζημιώνεται μέχρι συνολικά δώδεκα νύκτες.

Σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις κινητικά αναπήρων, η αποζημίωση αποκλειστικής νοσοκόμας δύναται να καλύπτει το σύνολο της νοσηλείας του δικαιούχου που έχει χρόνια πάθηση ή αναπηρία με ποσοστό 80% και άνω από επιτροπή ΚΕΠΑ.

Όταν για τη νοσηλεία του ασθενή δίδονται εγκρίσεις για ασυνεχή χρονικά διαστήματα μέσα στην ίδια νοσηλεία, η δαπάνη αποδίδεται συνολικά μέχρι οκτώ νύκτες ή μέχρι δώδεκα νύκτες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Η αποζημίωση ορίζεται σε 30 ευρώ για κάθε νύκτα τις καθημερινές και σε 45 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

undefined

Για την απόδοση της δαπάνης στους δικαιούχους απαιτείται η προσκόμιση των κάτωθι δικαιολογητικών:

α) Ιατρική βεβαίωση του Διευθυντή της Κλινικής του Κρατικού Νοσοκομείου με επικύρωση του γνήσιου της υπογραφής του από την αρμόδια διοικητική υπηρεσία του Νοσοκομείου, για την αναγκαιότητα της χρήσης αποκλειστικής/κού νοσοκόμου. Η έκδοση της βεβαίωσης διενεργείται εντός του χρόνου νοσηλείας του δικαιούχου ή το αργότερο εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία εξόδου από το νοσοκομείο. (Σχέδιο της ιατρικής βεβαίωσης υποβάλλεται συνημμένο στο παρόν έγγραφο για διευκόλυνση των υπηρεσιών έκδοσης αυτών.)

β) Έγκριση του Ελεγκτή ιατρού με σφραγίδα – υπογραφή – ημερομηνία στο σώμα της βεβαίωσης, εντός 10 ημερών από την έκδοση αυτής.

γ) Αντίγραφο του εξιτηρίου νοσηλείας.

δ) Απόδειξη παροχής υπηρεσιών της αποκλειστικής νοσοκόμας.

ε) Βεβαίωση πιστοποίησης αναπηρίας για ποσοστό 80% και άνω, προκειμένου να αποδοθεί το σύνολο των ημερών νοσηλείας.

Τέλος, σημειώνεται ότι, βεβαιώσεις που δεν ακολουθούν το προτεινόμενο σχέδιο αλλά περιέχουν το σύνολο των απαιτούμενων στοιχείων για την επεξεργασία του αιτήματος, γίνονται αποδεκτές.

Πηγή: ygeiamou.gr

Συναγερμός: Ποια τα φάρμακα που όλοι έχουμε πάρει προκαλούν πρόωρο θάνατο!

Eπειδή μπορεί κανείς να αγοράσει φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού, έχει δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι είναι αθώα, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες! Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες, ο ΕΟΦ είχε ανακαλέσει και συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο και αρκετοί χρησιμοποιούν.

Σίγουρα όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε πάθει δυσπεψία ή έχουμε αισθανθεί καούρα στο στομάχι. Και φυσικά έχουμε προσπαθεί να βρούμε ανακούφιση αγοράζοντας από το φαρμακείο τα κατάλληλα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Ωστόσο, αυτό μπορεί και να μας εκθέτει σε κίνδυνο πρόωρου θανάτου, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστήμιου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις λέει ότι μια ευρείας χρήσης κατηγορία φαρμάκων για την καούρα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αφού έπειτα από ανασκόπηση επιστημονικών δεδομένων παρατήρησε ότι για κάθε 1.000 άτομα που έπαιρναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων καταγράφονταν 45,2 επιπλέον θάνατοι, συγκριτικά με άτομα που δεν είχαν πάρει τα εν λόγω σκευάσματα.

Οι ερευνητές είχαν και πριν δύο χρόνια κάνει ανάλογη μελέτη στη οποία εδραίωσαν τον συσχετισμό και τώρα επιβεβαιώνουν ότι οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων θέτουν τους λήπτες σε κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω καρδιακής νόσου, νεφροπάθειας και καρκίνων στο ανώτερο πεπτικό σύστημα.

Συναγερμός: Ποια τα φάρμακα που όλοι έχουμε πάρει προκαλούν πρόωρο θάνατο!

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων δρουν περιορίζοντας την παραγωγή των οξέων του στομάχου και έτσι καταστέλλεται το αίσθημα της καούρας.

«Από τη δεκαετία του 1980 που η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων εγκρίθηκαν προς ανθρώπινη χρήση έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή καθώς εδόθη η εντύπωση ότι είναι αβλαβή», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ziyad Al-Aly, Επιδημιολόγος και επικεφαλής Ερευνών στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον.

Προσθέτει μάλιστα ότι «επειδή μπορεί κανείς να τα αγοράσει χωρίς συνταγή γιατρού, έχει δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι είναι αθώα ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, έως και θάνατο».

Πράγματι, εκτός από την αντιμετώπιση της καούρας, της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και των στομαχικών ελκών, τα συγκεκριμένα φάρμακα σχετίζονται με ανισορροπίες πεπτικών ορμονών, υψηλότερο κίνδυνο οστικών καταγμάτων, πνευμονία, άνοια, ερυθηματώδη λύκο και νεφρική δυσλειτουργία.

«Πολλοί από τους 214.467 ηλικιωμένους στρατιωτικούς που απάρτιζαν το δείγμα της μελέτης δεν είχαν καμιά ιατρικώς τεκμηριωμένη ανάγκη για να παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων», σημειώνει ο Δρ. Al-Aly.

Οι ερευνητές είχαν θέσει υπό ιατρική παρακολούθηση την υγεία των συμμετεχόντων επί μια δεκαετία. Για κάθε 1.000 άτομα που έπαιρναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων, 387 είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια της μελέτης. Στην ομάδα εκείνων που δεν έπαιρναν τα συγκεκριμένα φάρμακα είχαν πεθάνει το ίδιο χρονικό διάστημα 342 άτομα.

Αν και η διαφορά είναι μικρή, το πρόβλημα δεν παύει να είναι σοβαρό δεδομένου ότι εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων και άρα χιλιάδες μπορεί να πεθαίνουν τελικά νωρίτερα απ’ ότι θα έπρεπε.

Ο ερευνητής σημειώνει δε ότι ενώ το 80% των ασθενών που λάμβαναν τα φάρμακα αυτά σε δόση ίση με αυτή που μπορεί να πάρει κανείς χωρίς συνταγή γιατρού, ακόμα και πάλι ο κίνδυνος ήταν υπολογίσιμος.

Τέλος, σχολιάζοντας τον συσχετισμό σημειώνει ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πως οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου γενικά και ειδικά σε ότι αφορά τον καρκίνο, την καρδιακή και νεφρική νόσο, και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην κάνουμε κατάχρησή τους.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share