Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Πόσα τσιγάρα κάθε μέρα βλάπτουν την υγεία μας;

Όσα κι αν κάνεις μήπως ο κίνδυνος είναι ίδιος;

11 Ιουνίου 2019 09:14
Πόσα τσιγάρα κάθε μέρα βλάπτουν την υγεία μας;

Καπνίζετε κάθε μέρα και τελειώνετε το πακέτο ή έχετε κάποιο όριο; Γνωρίζετε πόσα τσιγάρα κάθε μέρα βλάπτουν την υγεία μας;

Ένα από τα κύρια συμπεράσματα των ερευνών είναι ότι ακόμα και με λίγα τσιγάρα τη μέρα ο κίνδυνος να την πάθεις τη ζημιά είναι πολύ αυξημένος σε σχέση με το να μην κάπνιζες. Για παράδειγμα τα θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες που κάπνιζαν 1 έως 4 τσιγάρα τη μέρα ήταν τρεις φορές συχνότερα σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Σε αυτές τις μικρές δόσεις καπνού η αύξηση του κινδύνου είναι απότομη και μη γραμμική. Για τις γυναίκες που κάπνιζαν 1 έως 4 τσιγάρα τη μέρα ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα ήταν πέντε φορές υψηλότερος.

Ακόμα και το παθητικό κάπνισμα ανεβάζει τους κινδύνους καρδιακών επεισοδίων κατά 30%. Φυσικά όσο περισσότερα τσιγάρα κάνεις και για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είσαι καπνιστής τόσο το χειρότερο. Όμως το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι ότι στο θέμα του καπνίσματος δεν υπάρχει ακίνδυνη ζώνη. Απλά κόψ’ το αν θες να εκμηδενίσεις αυτόν τον σημαντικότατο παράγοντα ζημιάς.

Οι καπνιστές ζουν κατά μέσο όρο 14 χρόνια λιγότερο… δεν είναι μικρό το νούμερο. Μια σκέψη που κάνω είναι ότι για κάποιον που κάνει παιδιά στα 35 και ζει έως τα 75, αυτά τα 14 χρόνια είναι περίπου το ένα τρίτο της ζωής του ως γονιός. Και μάλλον δεν θα προλάβει να γίνει παππούς ή γιαγιά. Και αν είσαι από αυτούς/ες που σχεδιάζουν τη διατροφή τους, γυμνάζονται και γενικά θέλουν να προσέχουν σκέψου ότι όλα αυτά τα κάνεις τσάμπα και βερεσέ αν καπνίζεις εφόσον μπροστά στη ζημιά του τσιγάρου τα υπόλοιπα δεν συγκρίνονται.

Μαύρες σκέψεις και θα μου πεις δεν είναι απαραίτητο να συμβούν σε σένα αυτά… όμως με το ρημάδι μπαίνεις ψηλά στη λίστα. Φαντάσου τι φορτίο ξεφορτώνεσαι αν πεις σήμερα τέρμα στο δηλητήριο που μεταμφίεσε σε απόλαυση η συνήθεια. Και κράτα αυτό τουλάχιστον… ότι σκέφτομαι και ζω έξυπνα σημαίνει πως κάθε τόσο αναρωτιέμαι ποιο είναι το κόστος της κάθε απόλαυσης και πόσα από αυτά που κάνουμε είναι επιλογές ή κολλήματα του χρόνου.

Νέα έρευνα: Τα άφιλτρα τσιγάρα αυξάνουν τον κίνδυνο από...

Οι άνθρωποι που καπνίζουν άφιλτρα τσιγάρα, αντιμετωπίζουν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων, σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από τον καρκίνο των πνευμόνων, καθώς επίσης 30% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους καπνίζουν τσιγάρα με φίλτρο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Ν.Τόμας του Πνευμονολογικού Τμήματος του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας στο Ντάλας του Τέξας (ATS 2019), βρήκε ότι οι καπνιστές ελαφριών τσιγάρων με φίλτρο έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τους καπνιστές κανονικών τσιγάρων να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων ή από άλλη αιτία, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να κόψουν το κάπνισμα.

Μια άλλη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ίδιο ιατρικό συνέδριο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να μειώσουν την ικανότητα του σώματος του ατμιστή να καταπολεμά τους ιούς, ιδίως της γρίπης. Ακόμη η ίδια έρευνα βρήκε ότι τα κανονικά τσιγάρα φαίνονται επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει ένας καπνιστής από γρίπη, όμως η αύξηση του κινδύνου προκαλείται από διαφορετικούς παράγοντες από εκείνους που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share