Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έρευνα σοκ: Τι προβλήματα υγείας μπορεί να προκληθούν στους άντρες που γίνονται γονείς μετά τα 45;

Νέα μελέτη!

9 Ιουνίου 2019 10:59
Έρευνα σοκ: Τι προβλήματα υγείας μπορεί να προκληθούν στους άντρες που γίνονται γονείς μετά τα 45;

Όσοι άνδρες καθυστερούν την πατρότητα,μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τόσο του βρέφους όσο και της συντρόφου τους, όπως αποκαλύπτει μια νέα αμερικανική έρευνα.

Μετά τη μελέτη για την πατρότητα σε πολύ μικρή ηλικία, τώρα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό «Maturitas» και εξέτασε την επίδραση της πατρικής ηλικίας στη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη και την υγεία του παιδιού, δίνει ένα έναυσμα στους πατέρες να σκεφτούν την πιθανότητα της τράπεζας σπέρματος, όσο ακόμη είναι κάτω των 35 ετών ή -το αργότερο- 45 ετών.

«Αν και θεωρείται δεδομένο ότι οι σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν στις γυναίκες που μένουν έγκυες σε ηλικία άνω των 35 ετών, μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς τη σύλληψη, τη διαδικασία της εγκυμοσύνης και την υγεία του παιδιού, κάνεις μέχρι τώρα δεν είχε αναρωτηθεί το ρόλο που διαδραματίζει στην πατρότητα η ηλικία των ανδρών σε αυτές τις καταστάσεις», δήλωσε η ερευνήτρια Γκλόρια Μπάχμαν, διευθύντρια του Ινστιτούτου Υγείας Γυναικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ράτγκερς.

Στην έρευνα επανεξετάστηκαν δεδομένα 40 χρόνων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας του γονέα στη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη και την υγεία του παιδιού, δεδομένου ότι η ηλικία των πατέρων στις Η.Π.Α. έχει αυξηθεί λόγω της εξέλιξης της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι στα ζευγάρια που οι πατέρες ήταν άνω των 45 ετών, παρατηρήθηκε μειωμένη γονιμότητα, ακόμα και όταν η μητέρα ήταν κάτω των 25 ετών. Επίσης η προχωρημένη πατρική ηλικία συνέβαλε στην εμφάνιση διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη, προεκλαμψίας ή πρόωρης γέννησης.


Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, εκείνα που είχαν μεγαλύτερης ηλικίας πατέρες (άνω των 45), ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν χαμηλό βάρος γέννησης, χαμηλότερες επιδόσεις στην κλίμακα Apgar, γενετικές ανωμαλίες και καρδιακές παθήσεις.

Συγκεκριμένα, η αυξημένη ηλικία του πατέρα συνδέθηκε στενά με την εμφάνιση σχιζοφρένειας που αποτελεί μάστιγα σύμφωνα με μελέτες.

Έρευνα: Ενδείξεις ότι οι σφήκες επιδεικνύουν λογική που μοιάζει με την ανθρώπινη!

Η σφήκα έχει τη δική της λογική που μοιάζει με την ανθρώπινη.

Οι Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν τις ενδείξεις ότι ένα μη σπονδυλωτό ζώο, η σφήκα, διαθέτει μια ικανότητα λογικής, συγκεκριμένα να χρησιμοποιεί ήδη γνωστές σχέσεις για να βγάλει συμπεράσματα σε σχέση με άγνωστες σχέσεις.

Για παράδειγμα, αν το Α είναι μεγαλύτερο από το Β και το Β μεγαλύτερο από το Γ (πράγματα ήδη γνωστά), τότε βγαίνει το συμπέρασμα πως και το Α είναι μεγαλύτερο από το Γ (κάτι αρχικά άγνωστο).

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιστήμονες βρήκαν διάφορα σπονδυλωτά ζώα, όπως μαϊμούδες, πουλιά και ψάρια, που έχουν την ικανότητα τέτοιας λογικής.

Όμως η μοναδική έως τώρα μελέτη σε μη σπονδυλωτά (τις μέλισσες) δεν είχε διαπιστώσει ανάλογη ικανότητα. Ως πιθανή εξήγηση είχε προταθεί ότι το μικρό νευρικό σύστημα της μέλισσας αποτελεί εμπόδιο για μια τέτοια λογική ικανότητα.

Οι σφήκες έχουν νευρικό σύστημα περίπου ίδιου μεγέθους όπως οι μέλισσες (μικρότερο από κόκκο ρυζιού, με ένα εκατομμύριο νευρώνες), αλλά επιδεικνύουν πιο πολύπλοκη κοινωνική συμπεριφορά, που δεν έχει παρατηρηθεί στις κυψέλες των μελισσών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την εξελικτική βιολόγο Ελίζαμπεθ Τίμπετς του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Biology Letters", πειραματίσθηκαν με δύο κοινά είδη σφηκών (Polistes dominula και Polistes metricus), επιβεβαιώνοντας ότι τελικά οι σφήκες είναι πιο...λογικές από τις μέλισσες.

«Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε ένα ολοένα αυξανόμενο όγκο δεδομένων που δείχνουν ότι το μικροσκοπικό νευρικό σύστημα των εντόμων δεν περιορίζει τις εξελιγμένες συμπεριφορές. Δεν λέμε ότι οι σφήκες χρησιμοποιούν την παραγωγική λογική για να λύσουν ένα πρόβλημα, αλλά φαίνεται να χρησιμοποιούν γνωστές σχέσεις για να βγάλουν συμπεράσματα σε σχέση με άγνωστες σχέσεις», δήλωσε η Τίμπετς, η οποία μελετά τη συμπεριφορά των σφηκών εδώ και 20 χρόνια.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share