Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Αν δείτε αυτά τα σημάδια στα πόδια σας, τρέξτε αμέσως στον καρδιολόγο

Σας αφορά!

8 Ιουνίου 2019 21:19
Αν δείτε αυτά τα σημάδια στα πόδια σας, τρέξτε αμέσως στον καρδιολόγο

Προσοχή: Αν δείτε αυτά τα σημάδια στα πόδια σας, τρέξτε αμέσως στον καρδιολόγο

Ελάχιστη είναι συνήθως η σημασία που δίνουμε στα πόδια ή τα πέλματά μας, αφού συνήθως τα κρατάμε «κρυμμένα» μέσα στα παντελόνια και στα παπούτσια και σπάνια αφιερώνουμε χρόνο να εξετάσουμε την επιδερμίδα ή τα νύχια ώστε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάποια ανησυχητική μεταβολή που χρήζει ιατρικής αξιολόγησης.
Επειδή όμως το σώμα μας βρίσκει κάθε είδους τρόπους να μας προειδοποιεί για δυσλειτουργίες, υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια στα πόδια, ιδιαίτερα στο κατώτερο τμήμα τους από τον αστράγαλο και κάτω, που είναι χαρακτηριστικά προβλημάτων της καρδιάς.

Δείτε τρία από τα πλέον χαρακτηριστικά και φροντίστε να μην τα αγνοήσετε αν πέσουν στην αντίληψή σας.

Απώλεια τριχοφυΐας
Τι δείχνει: Κακή κυκλοφορία του αίματος
Η απώλεια των τριχών κοντά στον αστράγαλο ή στα δάχτυλα των ποδιών είναι ενδεικτική για τη μειωμένη κυκλοφορία αίματος στα άκρα λόγω περιφερικής αρτηριοπάθειας. Εκτός από την απώλεια τριχών, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ένα ελαφρύ μελάνιασμα στα δάχτυλα ή μια ασυνήθιστη γυαλάδα στην επιδερμίδα. Τα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριοπάθειας είναι συνήθως ήπια σε αρχικό στάδιο και ο γιατρός μπορεί να τη διαγνώσει με τη βοήθεια κλινικής εξέτασης ή και ακτινογραφίας.

Μικρές κόκκινες γραμμές κάτω από τα νύχια

Τι δείχνουν: Λοίμωξη της καρδιάς
Οι λεπτές κόκκινες γραμμές υποδεικνύουν ρήξη στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία των κάτω άκρων. Η ρήξη είναι αποτέλεσμα βλάβης από μικρούς θρόμβους που τραυματίζουν τα τριχοειδή αγγεία κάτω από τα νύχια. Η συγκεκριμένη αλλοίωση είναι συχνά χαρακτηριστική της ενδοκαρδίτιδας, μιας λοίμωξης του λεπτού υμένα που επενδύει εσωτερικά την καρδιά. Μεγαλύτερο κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας διατρέχουν όσοι έχουν διαγνωστεί με κάποια μορφή καρδιοπάθειας, έχουν βηματοδότη στην καρδιά ή έχουν ιδιαίτερα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό (π.χ. καρκινοπαθείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία). Αν δεν αντιμετωπιστεί, η ενδοκαρδίτιδα μπορεί να οδηγήσει στην καρδιακή ανεπάρκεια.

3. Κύρτωση των νυχιών
Τι δείχνει: Καρδιοπάθεια
Το σύμπτωμα μπορεί να εκδηλωθεί τόσο στα νύχια των ποδιών όσο και στα νύχια των χεριών. Εκτός από καρδιοπάθεια, είναι και ενδεικτικό για δυσλειτουργία των πνευμόνων ή του εντέρου. Στην περίπτωση καρδιοπάθειας, είναι αποτέλεσμα της αυξημένης αγγειακής αντίστασης και κατ’ επέκταση της αυξημένης ροής αίματος στα αιμοφόρα αγγεία κάτω από τα νύχια. Έτσι, οι υποκείμενοι ιστοί πρήζονται και προσδίδουν στα νύχια πιο στρογγυλό σχήμα και μεγαλύτερο πλάτος.

Κρατάω τα πόδια μου ψηλά για 15 λεπτά κάθε μέρα και να τι συμβαίνει στο σώμα μου!

Στην πραγματικότητα αυτή η άσκηση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Από παλιά οι άνθρωποι εφάρμοζαν αυτή την άσκηση. Από που νομίζετε εσείς προέκυψε η συνήθεια να απλώνουμε την πλάτη στο κάθισμα και να βάζουμε τα πόδια ψηλά στο τραπέζι. Την συνήθεια να βάζουν τα πόδια στο τραπέζι δεν την έχουν μόνο οι καουμπόηδες στις ταινίες. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πολλούς ανθρώπους και ειδικά τις γυναίκες από πολλές ώρες οδήγησης ή μιας κουράστηκες ημέρας να τοποθετούν τα πόδια ψηλά.

Η απλή εξήγηση έγκειται στο γεγονός πως στα πόδια βρίσκονται οι πιο μεγάλοι μύες του οργανισμού. Και η καρδιά πρέπει να καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αντλήσει το αίμα, ιδίως εάν έχετε μπλοκάρει την ροή του αίματος με την γνωστή στάση σταυροπόδι. Από εδώ προκύπτει το βάρος στα πόδια και σε βάθος χρόνου ο φλεβίτης.

Αλλά είναι δυνατόν στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων να βοηθήσει η τόσο απλή αλλά παράλληλα τεμπέλικη άσκηση; Το θέμα είναι ότι δεν είναι απλά μία σωματική άσκηση αλλά πραγματική θεραπεία.

Δεν προϋποθέτει κάποια σωματική επιβάρυνση και δεν υπάρχει κίνηση ή διέγερση των μυών. Περισσότερο μοιάζει με στατική άσκηση ή διάταση, στόχος τις οποίας να αποκαταστήσει την σύνδεση του σώματος με την ψυχή.

Εντούτοις, για τον οργανισμό μας κάτι τέτοιο θα είναι πολύ ωφέλιμο. Πώς να εκτελέσουμε σωστά αυτή την άσκηση;

Τοποθετήστε στη λεκάνη ένα μαξιλάρι ώστε το σώμα να βρίσκεται σε άνετη θέση.
Στη συνέχεια, τεντώστε τα πόδια στην επιφάνεια του τοίχου, ενώ τα χέρια τεντώστε τα κατά το μήκος του σώματος.
Θα πρέπει να είναι εντελώς χαλαρά.
Είναι αρκετό να παραμείνετε σε αυτήν την στάση για 15 με 20 λεπτά χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα.
Προσπαθήστε να αισθανθείτε την εσωτερική ισορροπία και ηρεμία. Μετά από μερικά λεπτά θα νιώσετε ένα ευχάριστο και ζεστό κύμα ενέργειας στο στήθος και στο κεφάλι. Αυτή η άσκηση θα μειώσει το πρήξιμο στα πόδια καθώς θα απομακρύνει το σύνδρομο των κουρασμένο ποδιών και θα χαλαρώσει το νευρικό σύστημα ενώ αν εφαρμόσετε την εν λόγω τεχνική συστηματικά θα αποκτήσετε την ηρεμία και σωματική άνεση. Εάν, επίσης, στην συγκεκριμένη τεχνική εφαρμόζεται διαφραγματική αναπνοή τότε θα βελτιώσετε την λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την ελαστικότητα των εσωτερικών οργάνων. Επιπρόσθετα, η τεχνική αυτή θα διώξει την στασιμότητα του αίματος από τα όργανα.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share