Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πώς να βοηθήσετε κάποιον που βρίσκεται σε κρίση πανικού!

Για να βοηθήσετε το επεισόδιο να περάσει όσο πιο γρήγορα γίνεταi!

7 Ιουνίου 2019 22:13
Πώς να βοηθήσετε κάποιον που βρίσκεται σε κρίση πανικού!

Μια κρίση πανικού μπορεί να είναι κάτι ανησυχητικό κ άλλες φορές όχι. Το άτομο που βρίσκεται σε κρίση αισθάνεται αβοήθητο σε κάτι που μοιάζει με μια απλή κατάσταση άλλα ίσως και να μην είναι.Οι κρίσεις πανικού διεγείρουν το σώμα σε ένα μέγιστο επίπεδο ενθουσιασμού που κάνει το άτομο να αισθάνεται ότι δεν είναι ο εαυτός του.

Το μυαλό ετοιμάζεται για μια ψεύτικη πάλη. Η αδρεναλίνη απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια στην κυκλοφορία του αίματος και αρχίζει η διαδικασία. Ο νους δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα σε έναν πραγματικό κίνδυνο από αυτόν που βρίσκεται στο μυαλό τους.

Δεν υπήρξε ποτέ μια καταγεγραμμένη περίπτωση ενός ατόμου που πεθαίνει από μια κρίση πανικού. Μπορούν να είναι μοιραίες μόνο αν συνοδεύονται από προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, όπως το άσθμα.

Για να βοηθήσετε το επεισόδιο να περάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

1. Παρακολουθήστε τα συμπτώματα. Εάν ο άνθρωπος δεν έχει υποστεί ποτέ κρίση πανικού πριν, θα πανικοβληθεί σε δύο διαφορετικά επίπεδα και ίσως να μην ξέρει τι του συμβαίνει. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
-Αίσθημα παλμών ή πόνος στο στήθος
-του καρδιακού ρυθμού

-Υπερβολική αναπνοή
-Τρόμος
-Ζάλη / αίσθημα αδυναμίας

-Μούδιασμα στα δάκτυλα των χεριών ή τα δάκτυλα των ποδιών
-Ιδρώνουν

-Έχουν ναυτία
-Κοιλιακές κράμπες
-Ρίγος
-Ξερό στόμα
-Δυσκολία στην κατάποση
-Αποσυνδεδεμένο συναίσθημα
-Πονοκέφαλο

2. Καταλάβετε τι περνούν. Τα άτομα με κρίσεις πανικού έχουν ξαφνικές κρίσεις φόβου που διαρκούν μερικά λεπτά, έως και μία ώρα, αλλά σπάνια διαρκεί περισσότερο, επειδή το σώμα δεν έχει αρκετή ενέργεια για να πανικοβληθεί για τόση πολύ ώρα. Οι κρίσεις πανικού χαρακτηρίζονται από φόβο καταστροφής ή απώλειας ελέγχου ακόμη και όταν δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος. Μια κρίση πανικού μπορεί να συμβεί χωρίς προειδοποίηση και χωρίς προφανή λόγο. Αν και είναι αρκετά ενοχλητικές, οι κρίσεις πανικού δεν είναι απειλητικές για τη ζωή.

3. Αν είναι η πρώτη φορά που το άτομο το βιώνει αυτό, αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα αν το άτομο έχει διαβήτη, άσθμα ή άλλα ιατρικά προβλήματα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα σημάδια και τα συμπτώματα μιας κρίσηςς πανικού μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα μιας καρδιακής προσβολής. Έχετε υπόψη αυτό κατά την αξιολόγηση της κατάστασης.

4. Μην απορρίπτετε τους φόβους τους λέγοντας τους "δεν υπάρχει τίποτα για να ανησυχείς", "είναι όλα στο μυαλό σου", ή "να αντιδράς υπερβολικά" θα επιδεινώσει το πρόβλημα. Ο φόβος είναι πολύ πραγματικός σε εκείνη τη στιγμή το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τους βοηθήσετε να το αντιμετωπίσουν. Απλώς πείτε "εντάξει" ή "θα είστε εντάξει" και προχωρήστε στην αναπνοή και πηγαίντε το άτομο σε κάποιο ανοιχτό χώρο για να ηρεμήσει.

5. Τέλος, μην τους αφήνετε μόνους τους. Μείνετε μαζί τους μέχρι να ανακάμψουν. Μην αφήνετε ποτέ κάποιον που αγωνίζεται να αναπνεύσει μόνο. Το άτομο μπορεί να φαίνεται σαν να είναι εχθρικό ή αγενές, περιμένετε μέχρι να επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Ταχυκαρδία: Σύμπτωμα εμφράγματος ή κρίσης πανικού;

Οι γρήγοροι χτύποι της καρδιάς, η ταχυκαρδία, είναι το βασικό σύμπτωμα του εμφράγματος, αλλά και της κρίσης πανικού…
Αποτελεί σοβαρό σύμπτωμα, το οποίο θα πρέπει να αξιολογηθεί, ακόμα και αν υποχωρήσει χωρίς επιπτώσεις.

Ωστόσο, η ταχυκαρδία που κρύβει έμφραγμα και η ταχυκαρδία της κρίσης πανικού, έχουν κάποιες μικρές διαφορές, τις οποίες ξεχωρίζουν οι γιατροί.

Αν το άτομο με ταχυκαρδία, έχει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, δηλ. είναι σε κρίσιμη ηλικία, καπνίζει, έχει επιπλέον σωματικό βάρος, υπέρταση ή διαβήτη, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να αποτελεί την έναρξη κάποιας διαταραχής στη λειτουργία της καρδιάς.

Επίσης, αν κάποιος νιώσει ξαφνικά δύσπνοια μαζί με λαχάνιασμα, τότε μπορεί το σύμπτωμα να είναι οργανικό, άρα έμφραγμα.

Αν όμως η δύσπνοια συνοδεύεται και από μία ασφυκτική αίσθηση του χώρου και χρειάζεται το άτομο να βγει στο παράθυρο ή σε ανοικτό χώρο για να αισθανθεί καλύτερα, τότε το πιθανότερο είναι να πρόκειται για κρίση πανικού.

Σε κάθε περίπτωση, όταν κάποιος αισθάνεται τέτοια συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία ή δύσπνοια θα πρέπει να επισκεφτεί έγκαιρα ένα γιατρό γιατί ακόμα και σε νέους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πολύ οι καρδιοπάθειες και τα εμφράγματα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share