Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Η καθημερινή ασπιρίνη κρύβει σοβαρούς κινδύνους για τους ηλικιωμένους!

Σύμφωνα με έρευνες!

7 Ιουνίου 2019 19:24
Η καθημερινή ασπιρίνη κρύβει σοβαρούς κινδύνους για τους ηλικιωμένους!

Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης δεν παρατείνει την υγιή ζωή στους ηλικιωμένους χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανο-αυστραλιανή μελέτη.

Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη ασπιρίνης κάθε μέρα για λόγους πρόληψης κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στους υγιείς ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, καθώς ενέχει αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.

Η διεθνής τυχαιoποιημένη, διπλά «τυφλή» και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) κλινική δοκιμή ASPREE (ASPirin in Reducing Events in the Elderly) πραγματοποιήθηκε σε βάθος πενταετίας σε 19.114 άτομα στην Αυστραλία και 2.411 άτομα στις ΗΠΑ, όλα άνω των 65 ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζον ΜακΝιλ, επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης, έκαναν τρεις σχετικές δημοσιεύσεις στο διεθνούς κύρους αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “The New England Journal of Medicine”.

Διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση ασπιρίνης 100 μιλιγκράμ τη μέρα δεν είχε καμία θετική επίπτωση στην επιβίωση. Μεταξύ όσων πήραν ασπιρίνη, το 90,3% ζούσε στο τέλος της μελέτης, έναντι ποσοστού 90,5% μεταξύ όσων είχαν πάρει το πλασίμπο. Τα ποσοστά εμφάνισης άνοιας και κινητικών δυσκολιών ήσαν παρόμοια στις δύο ομάδες.

Η ομάδα της ασπιρίνης είχε ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο θανάτου (5,9% πέθαναν στη διάρκεια της πενταετούς μελέτης) έναντι της ομάδας του πλασίμπο (ποσοστό θανάτων 5,2%), ένα εύρημα για το οποίο δεν υπάρχει σαφής εξήγηση. Πάντως το υψηλότερο ποσοστό θανάτων μεταξύ όσων έπαιρναν καθημερινά ασπιρίνη για χρόνια, οφειλόταν κυρίως στο υψηλότερο ποσοστό θανάτων λόγω καρκίνου (περίπου οι μισοί συμμετέχοντες που πέθαναν, είχαν κάποιο καρκίνο).

«Η αύξηση των θανάτων από καρκίνο στην ομάδα της ασπιρίνης ήταν απρόσμενη, καθώς προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η χρήση ασπιρίνης λειτουργεί θετικά ενάντια στον καρκίνο. Το θέμα αναλύεται περαιτέρω και, εωσότου υπάρξουν πρόσθετα στοιχεία, αυτό το εύρημα πρέπει να ερμηνευθεί με επιφύλαξη», δήλωσε ο ερευνητής δρ Λέσλι Φορντ.

Όσον αφορά τα σοβαρά καρδιαγγειακά περιστατικά στη διάρκεια της μελέτης (στεφανιαία νόσος, μη θανατηφόρα εμφράγματα, θανατηφόρα και μη θανατηφόρα ισχαιμικά εγκεφαλικά), οι διαφορές ήσαν μικρές ανάμεσα στην ομάδα της ασπιρίνης (448 περιστατικά) και του πλασίμπο (474).

Από την άλλη, η καθημερινή λήψη ασπιρίνης συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας κυρίως στο γαστρεντερικό σύστημα και στον εγκέφαλο (αιμορραγικά εγκεφαλικά). Υπήρξαν 361 τέτοια περιστατικά στην ομάδα της ασπιρίνης (3,8% των συμμετεχόντων), έναντι 265 στην ομάδα του πλασίμπο (2,7%).

Οι επιστήμονες ξεκαθάρισαν ότι η ασπιρίνη είναι ωφέλιμη για την πρόληψη των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών στους ανθρώπους που έχουν καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως στεφανιαία νόσο. Όμως δεν φαίνεται να έχει ανάλογο όφελος στους υγιείς ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

7+1 σημάδια που δείχνουν ότι έπαθες τροφική δηλητηρίαση!

Οι δηλητηριάσεις που οφείλονται στην κατανάλωση τροφίμων και νερού, συνιστούν μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα τρόφιμα και τα ποτά που μολύνονται με βακτηρίδια, παράσιτα ή ιούς, προκαλούν συμπτώματα που κυμαίνονται από μία ενόχληση στο στομάχι ως πολύ σοβαρότερα συμπτώματα, όπως διάρροια, πυρετός, εμετός, κοιλιακός πόνος, αφυδάτωση, ακόμη και θάνατος.Σε ετήσια βάση οι τροφιμογενείς λοιμώξεις είναι υπεύθυνες για περίπου 76 εκατομμύρια περιστατικά ασθένειας και οι επιπτώσεις, η σοβαρότητα και η διάρκειά τους είναι υψηλότερη στους ευαίσθητους πληθυσμούς (παιδιά, ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες κα.).Δείτε πώς θα αναγνωρίσετε τα κοινά συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης.

Ιδρώτας: Αντίθετα με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, το πρώτο σύμπτωμα μιας τροφικής δηλητηρίασης δεν είναι η επιτακτική ανάγκη να επισκεφτείτε την τουαλέτα κρατώντας το στομάχι σας. Αν βρεθείτε ξαφνικά «λουσμένοι» στον ιδρώτα, είναι πιθανό να πρόκειται για σημάδι τροφικής δηλητηρίασης που σας προειδοποιεί για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει. Εάν ο πυρετός και η εφίδρωση «δείχνουν» τροφική δηλητηρίαση, προσπαθήστε να θυμηθείτε εάν φάγατε κάτι ύποπτο τις τελευταίες ημέρες.

Αέρια: Οι κράμπες στο στομάχι και ο μετεωρισμός αποτελούν σημάδια ότι το στομάχι σας ταλαιπωρείται από κάποια τροφή, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Συχνά προηγείται μια επείγουσα επίσκεψη στην τουαλέτα. Εάν ο πόνος στην κοιλιά επιδεινώνεται και οι επισκέψεις στην τουαλέτα πυκνώνουν, είναι ακριβές σημάδι ότι τα κακά βακτήρια πολλαπλασιάζονται στο έντερό σας.

Ναυτία & εμετός: Παρότι η ναυτία και οι εμετοί αποτελούν κλασικά συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, ο χρόνος εκδήλωσής τους εξαρτάται από το ένοχο βακτήριο. Για παράδειγμα, η λιστέρια, που απαντάται συχνά στα αλλαντικά, το φρέσκο γάλα και τα μαλακά τυριά, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σε διάστημα από 3 έως και 70 μέρες μετά την έκθεση του οργανισμού σε αυτή, ενώ η σαλμονέλα που μολύνει συνήθως τα αυγά, το κρέας (ιδιαίτερα τα πουλερικά) και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά προκαλεί συμπτώματα λίγες ώρες αφού εισχωρήσει στον οργανισμό

Διάρροια: Ακόμη ένα κλασικό σύμπτωμα τροφικής δηλητηρίασης, αλλά πώς θα καταλάβετε αν οφείλεται σε λοίμωξη από κάποιο ιό που προσβάλλει το γαστρεντερικό ή σε μολυσμένη τροφή; Ο νοροϊός είναι η συνηθέστερη αιτία γαστρεντερίτιδας και μπορεί να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων τροφίμων. Προκαλεί υδαρή διάρροια, συνήθως στους ενήλικες. Ο E.coli, που συνήθως μολύνει το κρέας, και το καμπυλοβακτηρίδιο, μπορούν να προκαλέσουν διάρροια με αίμα. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από 1 έως 10 ημέρες, ανάλογα με την αιτία της μόλυνσης.

Πυρετός: Κάποιοι τύποι βακτηρίων, όπως η λιστέρια και το καμπυλοβακτηρίδιο, μπορεί να προκαλέσουν και πυρετό εκτός των γαστρεντερικών συμπτωμάτων. Εάν ο πυρετός επιμένει για πάνω από 48 ώρες, συμβουλευτείτε γιατρό.

Σύγχυση: Η μόλυνση από λιστέρια μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και το σύμπτωμα να εκδηλωθεί ακόμη και δύο μήνες ή περισσότερο μετά την έκθεση στον ιό. Μπορεί επίσης να νιώσετε σφίξιμο στον αυχένα και γενική αδυναμία.

Αφυδάτωση: Αν πάθετε τροφική δηλητηρίαση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας. Πίνετε νερό ή διαλύματα με ηλεκτρολύτες για να αναπληρώσετε τις απώλειες λόγω των εμετών και της διάρροιας. Αποφεύγετε τη ζάχαρη, τον καφέ και το αλκοόλ, που προκαλούν αφυδάτωση.

Τι πρέπει να προσέχετε: Τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκληθεί από σχεδόν όλες τις τροφές, αλλά οι κοινοί ένοχοι είναι το ωμό και το μη καλά μαγειρεμένο κρέας, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά, το φρέσκο μη παστεριωμένο γάλα και οτιδήποτε βρίσκεται εκτός ψυγείου ή είναι εκτεθειμένο στον ήλιο και τη ζέστη για μεγάλες περιόδους.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Αυτές είναι οι πιο ανθυγιεινές τροφές στον κόσμο!

Χάνεις τον έλεγχο; Τρως περισσότερο!

Διαβάστε περισσότερα θέματα ομορφιάς και υγείας στο Athensmagazine.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share