Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

3+1 τροφές που αδυνατίζουν και τα μυστικά τους για να τα καταναλώσεις!

Χάσε γρήγορα και ''νόστιμα'' κιλά!

6 Ιουνίου 2019 14:13
3+1 τροφές που αδυνατίζουν και τα μυστικά τους για να τα καταναλώσεις!

Δεν αρκεί να γεμίζουμε το ψυγείο και τα ντουλάπια με τις υγιεινές τροφές που ξέρουμε ότι θα μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος μέχρι το καλοκαίρι. Πρέπει να δείξουμε ευρηματικότητα στο πώς θα τις φάμε, πώς μπαίνουν έξυπνα σε άλλα φαγητά αλλά και τι προσφέρουν συνολικά στην υγεία μας. Είχες σκεφτεί να ψήσεις τα τοματίνια στο φούρνο (και να μην τα βάλεις πάλι σε σαλάτα) για να τα φας με λίγο κατσικίσιο τυράκι;


Μούρα
Τα μύρτιλα, οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα μαύρα μούρα εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Τα 'οχυρά' των αντιοξειδωτικών έχουν ελάχιστες θερμίδες, αμέτρητες φυτικές ίνες και προλαμβάνουν την κυτταρική φθορά. Μπορείς να τα φας σκέτα, με δημητριακά ολικής άλεσης ή να αντικαταστήσεις το γλυκό με ένα μπολ με ποικιλία μούρων. Φτιάξε μία υπέροχη σαλάτα με ψημένα αμύγδαλα, φράουλες, λωρίδες από κοτόπουλο, μαρούλι και μία ελαφριά βινεγκρέτ με βατόμουρο.

Φασόλια
Το απόλυτο υποκατάστατο του κρέατος είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ικανοποιεί την πείνα χωρίς να πάρεις πολλές θερμίδες. Μπορείς να τα φας στην κατσαρόλα, σαν σούπα, να τα συνοδεύσεις με ρύζι ή με κρύα σαλάτα ζυμαρικών. Μία πρωτότυπη συνταγή περιλαμβάνει ψάρι, μαυρομάτικα φασόλια, καλαμπόκι, χυμό από lime, ελάχιστο ελαιόλαδο και ξύδι.

Μάνγκο
Το φανταστικό εποχιακό φρούτο είναι σκέτη γλύκα και πλούσιο σε βιταμίνη Α, C και κάλιο. Ολόκληρο το φρούτο έχει μόνο 135 θερμίδες και μπορείς να το απολαύσεις σκέτο σε φέτες, σε μορφή χυμού ή smoothie με γιαούρτι και σε κομμάτια στα δημητριακά, σε ελαφριά γλυκά με γιαούρτι αλλά και στο πρωινό σου με μία φέτα ψωμιού ολικής άλεσης.

Ντομάτες και πιπεριές
Τις βρίσκεις σε αφθονία και με λίγη φαντασία, τις χρησιμοποιείς στα περισσότερα πιάτα σου. Διάλεξε σφιχτές ντομάτες, άφησέ τις σε θερμοκρασία δωματίου και κατανάλωσέ τις άμεσα. Ψήσε ντομάτες (ή τοματίνια) και πιπεριές στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και συνόδευσε τα μακαρόνια ολικής άλεσης, τη σαλάτα με κοτόπουλο αλλά απόλαυσέ τις και σκέτες με λίγο κατσικίσιο τυρί.

8+1 τροφές που καταπολεμούν το άγχος!

Δεν είναι μόνο η βαλεριάνα, η λουίζα και το χαμομήλι. Τα τρόφιμα με αντι-στρες ιδιότητες έχουν ως βασικά συστατικά της δομής τους βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που είναι γνωστά για την αγχολυτική τους δράση και τη δουλίτσα που κάνουν κατά του εκνευρισμού και της αϋπνίας. Χαλάρωσε κι απόλαυσέ τα.

Ακτινίδιο
Δεν είναι σωτήριο μόνο κατά της δυσκοιλιότητας, διαθέτει επιπλέον χαλαρωτικές ιδιότητες χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε σεροτονίνη και φλαβονοειδή. Δυο ακτινίδια πριν κοιμηθείς σε στέλνουν πρώτα για ύπνο και μετά στην τουαλέτα.

Γιαούρτι
Το γιαούρτι σώζει από τη γρίπη και το κρυολόγημα χάρη στα προβιοτικά του, αλλά όχι μόνο αυτό. Οι συγκεκριμένες ουσίες διαθέτουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, ρίχνουν τα επίπεδα του άγχους, ενώ το μαγνήσιο, σήμα κατατεθέν των γαλακτοκομικών είναι εξίσουδιάσημο για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες. Άσε που είναι τόσο ελαφρύ που δεν σε αγχώνει αν φας λίγο παραπάνω το βράδυ.

Πράσινα λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι άριστες πηγές φυλλικού οξέος, που επιδρά στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και αυξάνουν την καλή διάθεση.

Λιπαρά ψάρια
Σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, τόνος, ξιφίας και λοιπά λιπαρά ψάρια είναι πρώτης τάξεως πηγές Ω3 λιπαρών και βιταμίνης D, τα οποία συμβάλλουν στην έκκριση σεροτονίνης, γνωστής και ως «ορμόνη της χαράς».

Ξηροί καρποί
Ο ηλιόσπορος είναι πλούσιος σε μαγνήσιο, τα καρύδια σφύζουν από Ω3 λιπαρά, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνες Β και Ε, τα φυστίκια συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αυγά
Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 και βοηθούν σημαντικά στη μείωση του στρες, επίσης λειτουργούν θετικά και για την εγκεφαλική λειτουργία ενώ ρυθμίζουν τη διάθεσή μας.

Μαύρη σοκολάτα
Η πιο σκούρα εκδοχή της σοκολάτας διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Λιγότερη οξείδωση ίσον χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, δηλαδή της ορμόνης του στρες.

Όσπρια
Δεν σου συστήνω να τα απολαμβάνεις το βράδυ, αλλά γεύματα με φακές, φασόλια, ρεβύθια κι όλα τα σχετικά είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, οι οποία έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί τις εναλλαγές της διάθεσης.

Γαλοπούλα
Τρυπτοφάνη δεν έχουν μόνο τα προϊόντα ολικής άλεσης, αλλά και το λευκό κρέας της γαλοπούλας. Τι είναι η τρυπτοφάνη; πρόκειται για το αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή της σερονοτονίνης και της μελατονίνης. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι δεν παράγεται από το σώμα, αλλά από τις τροφές. Κι αν δε σ' αρέσει η γαλοπούλα, μπορείς να την λάβεις από άλλες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως οι ξηροί καρποί, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και η μαύρη σοκολάτα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share