Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

9 σημάδια που δείχνουν πως έχετε να κάνετε με έναν ψυχοπαθή

Πολύ ενδιαφέρον...

5 Ιουνίου 2019 15:14
9 σημάδια που δείχνουν πως έχετε να κάνετε με έναν ψυχοπαθή

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχουν οι ψυχολόγοι, το 1% ως 4% του συνολικού πληθυσμού της γης είναι ψυχοπαθείς. Και οι ψυχοπαθητικές τάσεις σε ένα άτομο μπορεί να είναι κρυμμένες και ίσως είναι δύσκολο να τις ανακαλύψετε.

Παρακάτω θα μάθετε τα 9 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος είναι ψυχοπαθής.

Η ψυχοπάθεια είναι ένα σύνδρομο που αποδεικνύεται από την ασυδοσία απέναντι σε άλλους ανθρώπους, την αδυναμία συμπάθειας, την απουσία αίσθησης πραγματικών τύψεων για τον πόνο άλλων ανθρώπων, το ψέμα, τον εγωκεντρισμό και τις μη ρεαλιστικές συναισθηματικές αντιδράσεις.


#1 Δεν έχουν συναισθήματα

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Σκοτ Μπον, οι ψυχοπαθείς δεν είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τη θλίψη στα πρόσωπα των ανθρώπων, αλλά μπορούν να μιμηθούν μια συναισθηματική απάντηση. Έτσι, όταν συνειδητοποιήσουν ότι κάποιος είναι λυπημένος, μπορούν να πουν κάτι καλό, να τους χτυπήσουν στην πλάτη ή να τους αγκαλιάσουν. Αλλά καμία από αυτές τις ενέργειες δεν θα παρατηρηθεί στο πρόσωπο ενός ψυχοπαθούς.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι ψυχοπαθείς δεν έχουν ιδέα τι αισθάνονται οι άνθρωποι όταν φοβούνται. Αυτό είπε μια δολοφόνος όταν μελετήθηκε από τους γιατρούς: «Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτή η έκφραση του προσώπου, αλλά ξέρω ότι αυτό είναι ένα πρόσωπο που έχουν οι άνθρωποι όταν τους κοιτάζω».

Για να ανακαλύψετε έναν ψυχοπαθή, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εξετάσετε την αντίδρασή του στα προβλήματα άλλων ανθρώπων. Έχουν αρνητικά συναισθήματα όταν οι άλλοι άνθρωποι αισθάνονται άσχημα;

#2 Κοιμούνται πολύ λίγο

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι ψυχοπαθείς κοιμούνται λιγότερο από τους κανονικούς ανθρώπους. Συνήθως κοιμούνται 4 ως 6 ώρες τη νύχτα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι συνεχώς σε υπερένταση, γι ‘αυτό είναι δύσκολο να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν καλά.

Η διαφορά από τους συνηθισμένους ανθρώπους, είναι ότι οι ψυχοπαθείς δεν αισθάνονται ότι είναι εξαντλημένοι συναισθηματικά, όταν δεν κοιμούνται αρκετά.

#3 Τους αρέσει να κάνουν τους άλλους ανθρώπους να αισθάνονται ένοχοι

Οι ψυχοπαθείς δεν παραδέχονται ποτέ το λάθος τους. Ανατρέπουν τα λόγια των άλλων και παρουσιάζουν την κατάσταση έτσι ώστε οι άλλοι άνθρωποι να είναι ένοχοι.

-Για παράδειγμα, μπορούν να πουν ότι είστε ζηλιάρηδες, ακόμα και αν προφανώς φλερτάρουν με τον σύντροφό σας. Ή μπορούν να σας ενθαρρύνουν να παραβιάσετε τους κανόνες και στη συνέχεια θα σας κρίνουν για κάτι τέτοιο.

Σας προκαλούν να έχετε κάποια αντίδραση για να δείξετε τις χειρότερες πλευρές σας σε άλλους ανθρώπους. Γιατί; Ακριβώς επειδή το απολαμβάνουν.

#4 Είναι χαρισματικοί και αγαπούν να είναι το κέντρο της προσοχής

Οι ψυχοπαθείς είναι εξαιρετικά γοητευτικοί και αγαπούν να βρίσκονται στο προσκήνιο. Όπως και οι ηθοποιοί, φορούν μια μάσκα που τους κάνει να φαίνονται φιλικοί, έτσι ώστε να μπορούν όλοι να τους εμπιστεύονται. Όταν συναντούν νέους ανθρώπους, τους κάνουν να πιστεύουν ότι έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους, τους κάνουν φιλοφρονήσεις και δείχνουν ενδιαφέρον για την προσωπική τους ζωή.

Στην πραγματικότητα, οι ψυχοπαθείς θέλουν να τους αρέσουν μόνο για να διευκολύνουν τον χειρισμό τους στο μέλλον.

#5 Μπορούν να είναι ναρκισσιστές

Οι ψυχοπαθείς σε κάθε περίπτωση, θα κάνουν ότι είναι καλό γι ‘αυτούς. Μπορούν να επιδείξουν τα επιτεύγματά τους και να θυμούνται τις αποτυχίες των άλλων ανθρώπων. Αυτό τους επιτρέπει να φαίνονται καλύτερα από ότι είναι πραγματικά και να προσελκύουν περισσότερη προσοχή.

#6 Λένε ψέματα όλη την ώρα

Οι ψυχοπαθείς λένε ψέματα για να χειραγωγούν άλλους ανθρώπους και να παίρνουν αυτό που χρειάζονται. Έχουν πάντα μια δικαιολογία σε κάθε περίπτωση. Συχνά κατηγορούν τους γύρω τους και ποτέ τους ίδιους.

Είναι επίσης γνωστό ότι είναι περήφανοι όταν ψεύδονται με επιτυχία και δεν ανησυχούν αν κάποιος αντιληφθεί ότι είπαν ένα ψέμα. Είναι επειδή μπορούν να βρουν ένα νέο ψέμα που εξηγεί την κατάσταση προτού θέσετε ερωτήσεις.

#7 Είναι ανεύθυνοι

Οι ψυχοπαθείς δεν παρατηρούν τίποτα κακό στη συμπεριφορά τους. Πάντα αρνούνται την ευθύνη για τις πράξεις και τις συνέπειές τους.

Μπορούν γρήγορα να βρουν ένα πρόσωπο να κατηγορήσουν ή να ισχυριστούν ότι αυτή ήταν η μόνη δυνατή λύση σε μια κατάσταση και δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσαν να κάνουν.

#8 Παραβιάζουν συνεχώς τους κανόνες

Αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά της ψυχοπάθειας. Οι ψυχοπαθείς είναι ναρκισσιστές και δεν υπακούν στους νόμους, επειδή πιστεύουν ότι είναι καλύτεροί τους. Οι ψυχοπαθείς σπάνε τους κανόνες και ενθαρρύνουν τα θύματά τους να κάνουν το ίδιο για να μην αναλάβουν την ευθύνη.

Επιπλέον: Τα τρολ του ίντερνετ είναι ψυχοπαθείς

Υπήρξε ένα ερωτηματολόγιο σε πολλά πανεπιστήμια του Καναδά. Στα θέματα τέθηκαν ερωτήσεις όπως το πόσο χρόνο ξοδεύουν στο διαδίκτυο, πόσο συχνά αφήνουν σχόλια και αν κοροϊδεύουν ή όχι τους άλλους ανθρώπους.

Σχεδόν το 95% των διαδικτυακών τρολ έδειξε το αποτέλεσμα, πως είναι ένας συνδυασμός των εξής τεσσάρων δυσάρεστων χαρακτηριστικών: Μακιαβελισμός, ναρκισσισμός, ψυχοπάθεια και σαδισμός.

Οι άνθρωποι που έχουν τέτοια χαρακτηριστικά γνωρίσματα, απολαμβάνουν να πληγώνουν και να εξαπατούν τους άλλους ανθρώπους και ποτέ δεν αισθάνονται τύψεις για τις πράξεις τους. Αυτά είναι τα κοινά χαρακτηριστικά όλων των ψυχοπαθών

Ψυχοθεραπεία: Οι δικαιολογίες που βρίσκουμε για να την αποφύγουμε!

Η αβεβαιότητα που αισθάνονται οι άνθρωποι για το αν πρέπει να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία είναι κοινό σημείο αναφοράς για την πλειονότητα. Μολονότι οι δικαιολογίες που εγείρονται δεν είναι αστείες -κάποιες από αυτές έχουν ερείσματα-, τις πιο πολλές φορές είναι προφάσεις «μη αλλαγής». Ασφαλώς, το άτομο θα αποφασίσει αν θα ξεκινήσει συνεδρίες ή θα αντιμετωπίσει διαφορετικά τα προβλήματά του.

Τα προβλήματά μου δεν είναι πραγματικά τόσο μεγάλα
Συχνά οι άνθρωποι αισθάνονται ότι η θεραπεία πρέπει να είναι η έσχατη λύση ή μόνο για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Αν και αυτή είναι σίγουρα μια επιλογή, μια άλλη ιδέα θα ήταν ότι η αναζήτηση υποστήριξης νωρίτερα, πριν διογκωθεί το πρόβλημα και πριν τα πράγματα γίνουν πραγματικά άσχημα. Γιατί κάθε μεγάλο πρόβλημα, κάποτε ήταν μικρό.

Πρέπει να λύσω τα προβλήματά μόνος μου
Ακριβώς όπως θα ζητούσατε ιατρική συμβουλή για ένα βιολογικό πρόβλημα, έτσι θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό αν έχετε φοβίες, άγχος, υπερβολικό στρες, κατάθλιψη, δυσκολίες στη διαπροσωπική επικοινωνία κ.λπ. Ένας ψυχοθεραπευτής διαθέτει εξειδικευμένη εκπαίδευση για να βοηθήσει στην κατανόηση αρχικά και κατόπιν στην αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τα συναισθήματά σας.

Εάν αρχίσω τη θεραπεία, θα είμαι μια ζωή σε συνεδρίες
Οχι! Η συχνότητα και η διάρκεια της θεραπείας συζητούνται μεταξύ του θεραπευτή και του ασθενούς και τελικά αποφασίζεται από τον ασθενή. Οι άνθρωποι επωφελούνται από ένα ευρύ φάσμα διαρκείας θεραπείας (βραχυπρόθεσμη, μακροπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη), ανάλογα με το άτομο, τους στόχους και τις ανάγκες του.

Θα πρέπει να αποκαλύψω όλα τα μυστικά μου στον θεραπευτή
Μία από τις χρήσιμες πτυχές της θεραπείας είναι ότι εσείς, ως ασθενής, αποφασίζετε τι και σε ποιο βαθμό θα μοιραστείτε. Ένας έμπειρος θεραπευτής είναι εκεί για να σας κάνει να αισθανθείτε άνετα, και να βάλετε μαζί τα όρια του τι λέτε και τι δεν λέτε. Προσοχή, όμως αν λέτε ψέματα στο γιατρό σας, δεν πρόκειται τίποτα να επιτύχετε. Όπως έλεγε και ένας ψυχίατρος, «δυστυχώς, οι περισσότεροι πελάτες μου με πληρώνουν για να μου λένε ψέματα».

Ο ψυχοθεραπευτής μου θα με κρίνει αρνητικά
Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται ευάλωτοι όταν μιλάνε για τα συναισθήματά τους. Ανησυχούν για το τι θα σκεφτεί ή θα νιώσει ο θεραπευτής για αυτό που μοιράζεται μαζί τους. Ωστόσο, ο θεραπευτής σας δεν είναι εκεί για να σας κρίνει, αλλά για να ακούσει και να προσφέρει διέξοδο. Εάν εντούτοις αυτό αποτελεί αγκάθι για σας, συζητείστε το. Σε κάθε περίπτωση, η αυτογνωσία επιτρέπει στους ανθρώπους να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή τους και ο ψυχοθεραπευτής σας είναι εκεί και για αυτό.

Ανησυχώ ότι ο ψυχολόγος θα γίνει το δεκανίκι μου
Δεν είναι ο στόχος της θεραπείας να ενθαρρυνθεί μια εξαρτημένη σχέση μεταξύ ασθενούς και θεραπευτή. Στην πραγματικότητα, η θεραπευτική σχέση προορίζεται να είναι συνεργατική. Ο στόχος είναι όταν τελειώνει κάθε θεραπεία, το άτομο να αισθάνεται σίγουρο, ότι έχει τη δυνατότητα να ελέγχει περισσότερο τη ζωή του και να μπορεί να επιλύει μόνο του τα προβλήματα. Αν διαπιστώσετε, πάντως, ότι η θεραπεία χρονίζει, τότε μπορείτε να προβείτε και σε δεύτερες σκέψεις. Όπως φεριπείν, ότι ακόμη και αν δεν επιλύσετε τα δικά σας συναισθηματικά προβλήματα ποτέ, βοηθάτε έναν άνθρωπο να επιλύσει τα δικά του (οικονομικά).

Δεν είμαι σίγουρος ότι πρέπει να ξεκινήσω θεραπεία
Οι περισσότεροι άνθρωποι αμφιταλαντεύονται στην αρχή. Το ένστικτό μας μάς παρακινεί να μείνουμε μακριά από ενοχλητικές, δυσάρεστες σκέψεις και συναισθήματα. Εξάλλου, η αναστάτωση σε σχέση με την έναρξη της θεραπείας μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη ενός πολύ σημαντικού στοιχείου για την κατανόηση του εαυτού μας, που δεν είμαστε τόσο σίγουροι ότι θέλουμε να έρθει στην επιφάνεια. Με τη βοήθεια ενός καλού θεραπευτή θα ησυχάσετε ψυχικά και θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση ως έχει.





 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share