Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νέα έρευνα: Ο καφές δεν επηρεάζει τελικά τις αρτηρίες μας

Δείτε αναλυτικά...

3 Ιουνίου 2019 16:18
Νέα έρευνα: Ο καφές δεν επηρεάζει τελικά τις αρτηρίες μας

Σε αντίθεση με τα δεδομένα προηγούμενων ερευνών, η κατανάλωση καφέ δεν είναι υπεύθυνη για την πρόκληση σκλήρυνσης στις αρτηρίες και δεν επηρεάζει δυσμενώς το κυκλοφορικό σύστημα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάντσεστερ, δείχνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, ανεξάρτητα από την ποσότητα καφέ που καταναλώνεται. Ακόμη και οι άνθρωποι που καταναλώνουν 25 κούπες ημερησίως, δεν κινδυνεύουν να αναπτύξουν προβλήματα καρδιάς λόγω αθηροσκλήρωσης.

«Το γεγονός ότι ο καφές έχει κατηγορηθεί για ποικίλα καρδιαγγειακά προβλήματα, μας εμποδίζει συχνά να τον απολαύσουμε. Η νέα έρευνα μας επιτρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι...», δηλώνει ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Κένεθ Φάνγκ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βασίλισσας Μαρίας (Queen Mary) του Λονδίνου ανέλυσαν τα δεδομένα από 8.412 άτομα. Παράλληλα, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις κατηγορίες: όσους έπιναν λιγότερη από μια κούπα καφέ ημερησίως, αυτούς που έπιναν μία έως τρεις κούπες και όσους έπιναν πάνω από τρεις.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς και σε υπέρυθρη ανάλυση του σφυγμικού κύματος πίεσης των αρτηριών. Τέλος, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους δημογραφικά στοιχεία όπως το φύλο, η ηλικία, το κάπνισμα, το βάρος, το ύψος κλπ.

Βρέθηκε ότι αυτοί που καταναλώνουν περισσότερο καφέ, είναι πιο πιθανό να είναι άντρες, καπνιστές και τακτικοί χρήστες αλκοόλ. Επιπλέον, δεν φάνηκε να υπάρχει διαφορά στη σκλήρυνση των αρτηριών μεταξύ αυτών που έπιναν λιγότερο από μια κούπα, σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν πάνω από πέντε κούπες ημερησίως(και έως 25).

Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα που περιέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Αν γίνονται δύσκαμπτες, μπορεί να αυξηθεί ο φόρτος εργασίας της καρδιάς και να αυξηθεί η πιθανότητα ενός ατόμου να υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η νέα έρευνα ωστόσο δεν βρήκε καμία τέτοια συσχέτιση με την κατανάλωση καφέ.

Πηγή: ΑΜΕ ΜΠΕ

9+1 τροφές που βοηθούν να καθαρίζουν οι αρτηρίες φυσικά!

Γνωρίζετε ότι μπορείτε να καταφέρετε να είστε υγιείς και να μην έχετε προβλήματα αν τρώμε αυτές τις τροφές που θα σας παρουσιάσουμε; Υπάρχουν 9+1 τροφές που βοηθούν να καθαρίζουν οι αρτηρίεςφυσικά! Βοηθούν κατά του εμφράγματος!

Αν και υπάρχουν χυμοί, smoothies και πολλά ποτά στο εμπόριο για να ξεπλύνετε το σύστημά σας, η φύση μας έχει προσφέρει, επίσης, τροφές που έχουν τις ίδιες δυνατότητες φυσικά.

Οι παρακάτω 10 τροφές μπορούν να βοηθήσουν τις αρτηρίες σας και να προστατεύσουν την καρδιά σας!

Αβοκάντο

Αντί για μαγιονέζα στο burger ή στο σάντουιτς σας,προτιμήστε αβοκάντο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο βελτιώνει την χοληστερόλη του αίματος (μείωση της LDL και υψηλότερη HDL). Η HDL χοληστερόλη είναι η χοληστερόλη που βοηθά να κρατήσετε τις αρτηρίες ανοιχτές.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι μια φυσική τροφή για να καθαρίζουν οι αρτηρίες. Βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη των θρόμβων του αίματος που μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές ασθένειες. Αυτό το λαχανικό είναι γεμάτο από φυτικές ίνες και μέταλλα, μαζί με έναν μακρύ κατάλογο βιταμινών, συμπεριλαμβανομένης της Κ, Β1, Β2, C και E.

Ρόδι

Αυτό το διασκεδαστικό φρούτο περιέχει φυτοχημικά που δρουν ως αντιοξειδωτικά και προστατεύουν το εσωτερικό των αρτηριών από ζημιά. Ο χυμός του ροδιού διεγείρει την παραγωγή στο σώμα του νιτρικού οξειδίου, το οποίο βοηθά το αίμα σας να ρέει και τις αρτηρίες σας ανοιχτές!

Μπρόκολο

Είτε το αγαπάτε ή το μισείτε, το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά να μην καταστρέψει το ασβέστιο τις αρτηρίες σας. Είναι επίσης γεμάτο από φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

Κουρκουμάς

Αυτό το μπαχαρικό είναι ένα ισχυρό αντι-φλεγμονώδες. Μειώνει την φλεγμονή, η οποία είναι μια σημαντική αιτία για την εμφάνιση της αρτηριοσκλήρυνσης – την σκλήρυνση των αρτηριών. Η προσθήκη κουρκουμά στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει την βλάβη στα τοιχώματα των αρτηριών, μειώνοντας τις πιθανότητές για θρόμβο στο αίμα.

Λωτός

Ο λωτός είναι φορτωμένος με αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, οι οποίες μειώνουν την LDL και τα τριγλυκερίδια. Είναι επίσης μια μεγάλη πηγή φυτικών ινών, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και κρατά τις αρτηρίες σας καθαρές.

Σπιρουλίνα

Μπορεί να ακούγεται λίγο παράξενο, αλλά αυτό το μπλε-πράσινο φύκι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα. Είναι επίσης μια πηγή πρωτεΐνης που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός για να διατηρήσει τη βέλτιστη υγεία. Μπορεί να βοηθήσει στην ελαστικότητα των τοιχώματα των αρτηριών και να σταθεροποιήσει την πίεση του αίματος καθώς και να εξισορροπήσει τα επιπέδα λιπιδίων στο αίμα σας.

Κανέλα

Αυτό το υπέροχο μπαχαρικό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, καθαρίζει την πλάκα και προλαμβάνει την περαιτέρω συσσώρευση. Η κανέλα είναι γεμάτη από αντιοξειδωτικά τα οποία βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία με την προστασία του αίματος από την οξείδωση. Ρίξτε λίγη στον καφέ σας, στο τοστ σας, ή αλλού και απολαύστε τα οφέλη!

Κράνμπερις

Τα Κράνμπερις είναι μια άλλη αντιοξειδωτική τροφή που μπορούν να μειώσουν την LDL και να αυξήσουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης. Στην πραγματικότητα, η τακτική κατανάλωση καθαρού χυμού cranberry μπορεί να βοηθήσει στη μείωση συνολικά του κινδύνου καρδιακής νόσου μέχρι και 40%!

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει υψηλά επίπεδα κατεχινών, τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης κατά την πέψη. Πίνοντας ένα φλιτζάνι ή δύο κάθε μέρα, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του αίματος, στα επίπεδα των λιπιδίων και στην μείωση της αρτηριακής απόφραξης. Το πράσινο τσάι δίνει επίσης στον μεταβολισμό σας μια φυσική ώθηση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στη στήριξη της καρδιαγγειακής υγείας.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Τα βακτήρια του εντέρου προκαλούν αυτισμό!

Η παχυσαρκία αυξάνει την υπνογονιμότητα!

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας και ομορφιάς στο Athensmagazine.gr.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share