Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Η παχυσαρκία αυξάνει την υπνογονιμότητα!

Και τον κίνδυνο αποβολών!

1 Ιουνίου 2019 16:58
Η παχυσαρκία αυξάνει την υπνογονιμότητα!

Μία από τις βασικές ορμονικές διαταραχές που προκαλεί η παχυσαρκία είναι η υπογονιμότητα τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, αναφέρει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» η ενδοκρινολόγος διαβητολόγος Παρασκευή Μετζελοπούλου.

Στους άνδρες παρατηρείται πτώση της τεστοστερόνης σε ποσοστό 13-20%, κάτι που μειώνει την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος, αναφέρει η κ. Μετζελοπούλου. «Οι γυναίκες από την πλευρά τους έχουν μία αναλογική αύξηση της υπογονιμότητας ανάλογα με το δείκτη μάζας σώματος. Για κάθε βαθμό αύξησης του ΔΜΣ πάνω από 32 υπάρχει μείωση κατά 5% στην αυτόματη σύλληψη. Επίσης υπάρχει μείωση και στην ανταπόκριση στην εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς και αυξημένος κίνδυνος τόσο για αποβολές, όσο και για επιπλοκές της κύησης».

Τα ζευγάρια που επιθυμούν εγκυμοσύνη και έχουν κιλά πάνω από το φυσιολογικό θα πρέπει να ελέγχουν το θέμα της γονιμότητας (δηλαδή το σπέρμα τους οι άντρες και την ποιότητα της ωορρηξίας οι γυναίκες). «Ειδικά οι γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που είναι πολύ συχνό, σε ποσοστό άνω του 10% του πληθυσμού, πρέπει να προσπαθούν να διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα, γιατί αυτές έχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν υπογονιμότητα όταν παίρνουν κιλά».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ρωσία: Τριπλασιάστηκαν οι παχύσαρκοι άνδρες!

Μέσα στα τελευταία 16 χρόνια έχουν τριπλασιαστοί οι παχύσαρκοι άνδρες στην Ρωσία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, όπως τα ανακοίνωσε η Αξάνα Ντράπκινα.

«Η παχυσαρκία είναι διαδεδομένη στο 29% των ανδρών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από το 2003 αυξήθηκε τρεις φορές ο αριθμός των ανδρών που πάσχουν από παχυσαρκία» δήλωσε η Ντράπκινα, η οποία διευθύνει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας προληπτικής ιατρικής.

Η ίδια, επικαλούμενη τις ιατρικές μελέτες, επισήμανε ότι αν στην παιδική ηλικία ένα παιδί έχει περιττό βάρος, τότε σε ηλικία 45 θα είναι με βεβαιότητα υπέρβαρος και θα πάσχει από υπέρταση.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share