Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021

Τι είναι η μυωπία και ο αστιγματισμός;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

31 Μαΐου 2019 21:38
Τι είναι η μυωπία και ο αστιγματισμός;

Γνωρίζετε τι είναι η μυωπία και αστιγματισμός; Είναι ανωμαλίες της όρασης, που συνήθως υπάρχουν και σε άλλα άτομα της ευρύτερης οικογένειας. Είναι δηλαδή κληρονομικές!

Μυωπία

Στην μυωπία ,μπορεί κανείς να δει κοντά, όμως όχι καλά μακριά (εξαρτάται βέβαια και από το πόσο μεγάλη είναι η μυωπία).Συνήθως πρωτοεμφανίζεται στην σχολική ηλικία, γύρω από τη εφηβεία και μεγαλώνει όσο ΄μεγαλώνει΄ και το παιδί (σταματά συνήθως γύρω στα 21 χρόνια).Ο μύωπας συνήθως ΄σφίγγει΄ τα μάτια για να δει μακριά Θεωρούμε μικρή την μυωπία μέχρι 3 βαθμούς, μεσαία μέχρι 8, και μεγάλη πάνω από 8, όπου μπορεί να υπάρχουν και βλάβες στο ίδιο το μάτι.

Μυωπία

Υπερμετρωπία

Στην υπερμετρωπία, δεν βλέπει κάποιος καλά ούτε μακριά ούτε κοντά, όταν όμως αυτή είναι αρκετά μεγάλη. Αυτό συμβαίνει γιατί το μάτι μας έχει κάποιο μηχανισμό να την διορθώνει όταν είναι σχετικά μικρή κι έτσι να μην δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα όρασης. Παρόλα αυτά είναι πιο επικίνδυνη από την μυωπία αφού συνδέεται συχνότερα με καταστάσεις όπως στραβισμός (τα μάτια αλληθωρίζουν),τεμπέλικο μάτι, κλπ. Η υπερμετρωπία μικραίνει καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Αστιγματισμός

Στον αστιγματισμό, κάποιος δεν βλέπει καθαρά την τελεία, κι έχει την αίσθηση ότι αυτή μοιάζει με γραμμή ή βλέπει ΄ακτίνες ΄γύρω από τα φώτα. Παρότι και εδώ προσπαθεί το μάτι να χρησιμοποιήσει τον ίδιο μηχανισμό όπως στη υπερμετρωπία, δεν τα καταφέρνει αρκετά καλά κι έτσι δεν έχει αρκετά καλή όραση ούτε μακριά ούτε κοντά. Ο αστιγματισμός μένει ο ίδιος σε όλη την ζωή του ανθρώπου, αν δεν υπάρξουν τραυματισμοί και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες στο μάτι.

Και οι τρείς διορθώνονται με γυαλιά, φακούς επαφής, ή εγχειρήσεις (LASER) μετά τη ηλικία των 21 ετών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ

Η πρεσβυωπία είναι μια φυσιολογική εξέλιξη στην όραση των ματιών, και αφορά την αδυναμία κάποιου να διαβάσει κοντά, στην ηλικία των 45 ετών περίπου, γιατί αρχίζει να μην λειτουργεί καλά ο μηχανισμός του ματιού που αναφέραμε. Ο ακριβής χρόνος εμφάνισης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και σχετίζεται με το αν μαζί υπάρχει κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα της όρασης(μυωπία-υπερμετρωπία-αστιγματισμός)

Διορθώνεται με γυαλιά (σημαντικό ρόλο παίζει ο καλός φωτισμός ), και δοκιμάζονται κάποιες επεμβάσεις, που ίσως μελλοντικά δώσουν μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

5+1 οφέλη της σταφίδας αν την εντάξετε στο πρωινό σας!

Σταφίδες

Πραγματικά δεν γνωρίζαμε ότι η σταφίδα αν την εντάσσαμε στην καθημερινότητα μας θα είχε τόσο ευεργετικές ιδιότητες!

Διαβάστε τα 5+1 οφέλη της σταφίδας αν την εντάξετε στο πρωινό σας!

Αν τρώτε σταφίδες στο πρωινό σας, ενισχύετε τον οργανισμό σας με βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Μάθετε περισσότερα για τις ωφέλειες αυτού του εξαιρετικού αποξηραμένου φρούτου στο παρακάτω άρθρο.

Τα αποξηραμένα φρούτα, όπως τα αποξηραμένα σύκα και οι χουρμάδες, υπόκεινται σε μια διαδικασία αποξήρανσης κατά την οποία μειώνεται η περιεκτικότητά τους σε νερό και απομένουν μόνο τα πιο ισχυρά συστατικά.

Ακόμα και το σκούρο χρώμα τους θα πρέπει να αποτελεί ένδειξη της ενέργειας που εξασφαλίζουν και της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά συστατικά μέσα στην εξαιρετικά γλυκιά σάρκα τους.

Αν τρώτε αποξηραμένα φρούτα με μέτρο και ειδικά τις πρώτες ώρες της μέρας, το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί.

Μάθετε έξι λόγους για τους οποίους πρέπει να τρώτε σταφίδες στο πρωινό σας γεύμα.

1. Αν τρώτε σταφίδες, μειώνετε την υπέρταση
Οι σταφίδες συνεισφέρουν στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης και ενισχύουν την υγεία της καρδιάς.

Κάτι που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή είναι ότι οι σταφίδες περιέχουν γλυκόζη. Επομένως, το κλειδί για να ωφεληθείτε στο μέγιστο από τις σταφίδες είναι να τις τρώτε τακτικά αλλά με μέτρο.

Για παράδειγμα, αν τρώτε μία χούφτα σταφίδες στο πρωινό γεύμα τη μέρα (περίπου 25 γραμμάρια), θα ωφεληθείτε στο μέγιστο από την υψηλή τους περιεκτικότητα σε κάλιο, που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Παρομοίως, οι φυτικές ίνες που περιέχουν οι σταφίδες υποστηρίζουν τη βιοχημεία των αγγείων μειώνοντας τη δυσκαμψία τους.

Αν τρώτε σταφίδες στο πρωινό σας γεύμα, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη μέρα γνωρίζοντας ότι κάνετε κάτι καλό για την καρδιαγγειακή υγεία σας.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Καθαρισμός του ήπατος με νερό από σταφίδες.

2. Αν τρώτε σταφίδες, γεμίζετε ενέργεια και καταπολεμάτε την αναιμία

Οι σταφίδες περιέχουν σημαντική ποσότητα σιδήρου βοηθώντας στην καταπολέμηση της αναιμίας.

Είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για τον σχηματισμό νέου αίματος.

Η υψηλή περιεκτικότητα των σταφίδων σε χαλκό επίσης βοηθάει στον σωστό σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Διαβάστε την σχετική έρευναπου αφορά τροφές που βοηθούν σε στον σχηματισμό νέου αίματος.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καλό πρωινό γεύμα είναι εκείνο που εξασφαλίζει ενέργεια. Οι σταφίδες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε υδατάνθρακες, κάτι που σας βοηθάει να αποφύγετε τον λήθαργο στη μέση της μέρας.

3. Αν τρώτε σταφίδες, καθαρίζετε τον οργανισμό σας
Ένας ενδιαφέρον τρόπος να αξιοποιήσετε στο μέγιστο τις φυσικές ωφέλειες των σταφίδων είναι να τις μουλιάσετε σε νερό όλη η νύχτα και έπειτα να πιείτε το νερό. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό τρόπο να ωφελήσετε τη λειτουργία του συκωτιού και των νεφρών σας.

Αν και το σώμα σας διαθέτει τους δικούς του φυσικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης, ένας τρόπος να ενισχύσετε τις διαδικασίες αυτές είναι να εφαρμόζετε θεραπείες που βελτιστοποιούν τη λειτουργία του συκωτιού και των νεφρών.

Δοκιμάστε το νερό από σταφίδες και θα προσέξετε τη διαφορά.

4. Αν τρώτε σταφίδες, θα πείτε αντίο στη δυσκοιλιότητα

Όταν τρώτε σταφίδες στο πρωινό γεύμα σας, συμβαίνει κάτι εκπληκτικό: οι σταφίδες φουσκώνουν επειδή περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες.

Αυτή φυσική διαδικασία ενισχύει την κινητικότητα των εντέρων σας αποτοξινώνοντάς τα, γεγονός που διευκολύνει τη διάβαση των κοπράνων προκειμένου να απομακρυνθούν σωστά.

Επιπλέον, όταν έχετε διάρροια, οι φυτικές ίνες στις σταφίδες απορροφούν τα υγρά και έτσι το πρόβλημα σταδιακά λύνεται, ενώ παράλληλα οι σταφίδες σάς θρέφουν και καταπολεμούν την αδυναμία.

5. Αν τρώτε σταφίδες, φροντίζετε τα οστά σας με τον καλύτερο τρόπο το πρωί
Θα χαρείτε να μάθετε ότι οι σταφίδες, όπως και τα αποξηραμένα σύκα, είναι πλούσιες σε ασβέστιο.

Αν προσθέσετε μια χούφτα σταφίδες στο γιαούρτι σας, εξασφαλίζετε στα οστά σας το ασβέστιο που χρειάζονται.

Οι σταφίδες είναι επίσης μία από τις καλύτερες πηγές βορίου, ενός μικροθρεπτικού συστατικού που δεν πρέπει να λείπει από καμία διατροφή. Το βόριο είναι ζωτικό για τη σωστή ανάπτυξη και τη συντήρηση των οστών σας και σας βοηθάει να απορροφάτε καλύτερα το ασβέστιο.

Από την άλλη πλευρά, όπως ήδη αναφέραμε, οι σταφίδες περιέχουν επίσης πολύ κάλιο.

Το κάλιο είναι ακόμα ένα απαραίτητο συστατικό που σας βοηθάει να καταπολεμήσετε την οστεοπόρωση και την εκφύλιση των αρθρώσεωνπου συνδέεται με την ηλικία.

6. Αν τρώτε σταφίδες στο πρωινό γεύμα, διατηρείτε το σώμα σας αλκαλικό

Ένα όξινο σώμα συχνά εκφράζεται εξωτερικά με δερματικά προβλήματα όπως η ακμή.

Το εσωτερικό του σώματός σας επίσης επηρεάζεται από αυτήν την ανισορροπία στο pH. Η αρθρίτιδα επιδεινώνεται και αυξάνεται ο κίνδυνος να παρουσιάσετε πέτρες στα νεφρά η υψηλή χοληστερίνη.

Αν αρχίσετε να τρώτε σταφίδες με το πρωινό σας γεύμα, θα εξασφαλίσετε το κάλιο και το μαγνήσιο που χρειάζεστε.

Αυτά τα δύο μεταλλικά στοιχεία λειτουργούν ως μεσολαβητές για να αποκτήσετε ένα περισσότερο αλκαλικό σώμα. Έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν την οξύτητα που τείνει να θέτει την υγεία σας σε κίνδυνο.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share