Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Υπόθεση πιπίλα: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς!

Δείτε εδώ!

30 Μαΐου 2019 17:05
Υπόθεση πιπίλα: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς!

Η υπόθεση της πιπίλας είναι κάτι που ανησυχεί όλους τους γονείς! Τι πρέπει να γνωρίζουν όμως; Οι γονείς δίνουν την πιπίλα για να ησυχάσει το μωρό κι έτσι καταλήγουν στην κατάχρηση της πιπίλας. Θα πρέπει να ψάξετε να βρείτε την αιτία της ανησυχίας του μωρού και να δείτε αν υπάρχουν άλλοι τρόποι για να το ηρεμήσετε.

Tα μωρά γεννιούνται με το αντανακλαστικό του θηλασμού. Μερικά μωρά θέλουν να θηλάζουν περισσότερο από άλλα και οι γονείς καταλήγουν στην πιπίλα. Την ίδια δουλειά μπορεί να κάνει το δάχτυλο (αντίχειρας) ή η γροθιά του, ιδιαίτερα μετά τον 2ο μήνα που το μωρό έχει τα πρώτα ενοχλήματα της οδοντοφυΐας και βάζει το δάχτυλο.

Το πιπίλισμα του αντίχειρα είναι μια από τις πιο κοινές συνήθειες των μικρών παιδιών. Ένα ποσοστό 50 με 85% των παιδιών κάποια στιγμή πιπιλούν τον αντίχειρά τους. Η συνήθεια ξεκινάει από νωρίς και είναι απόλυτα φυσιολογική σε βρέφη και μικρά παιδιά.Μεταξύ 2 και 4 μηνών το βρέφος ξεκινά να γνωρίζει τον κόσμο κιναισθητικά (δηλαδή να ανακαλύπτει τις ιδιότητες των πραγμάτων και των ίδιων του των χεριών μέσα από τις αισθήσεις της αφής, της γεύσης, της όσφρησης και την κίνηση) και εντείνεται το στοματικό στάδιο.

Διαβάστε του μία ιστορία, μιλήστε του για να κοιμηθεί αντί να κάνετε χαρούμενο το μωρό βάζοντας μια πιπίλα στο στόμα. Εάν χρησιμοποιείτε την πιπίλα και τη νύχτα, του γίνεται συνήθεια και όταν ξυπνάει δεν ξανακοιμάται, παρά μόνο αν του βάλετε στο στόμα την πιπίλα. Σε περίπτωση που το μωρό συνηθίσει την πιπίλα από την πρώτη εβδομάδα, υπάρχει πιθανότητα να μπερδέψει την θηλή της με την πιπίλα, γι αυτό μην του δίνετε πιπίλα πριν το μωρό συνηθίσει να θηλάζει την θηλή της μητέρας του (μετά τις πρώτες 20 μέρες).

Ποιες είναι οι επιπτώσεις;

Τόσο η πιπίλα όσο και το πιπίλισμα του δαχτύλου παραμορφώνουν το στόμα, αλλά η παραμόρφωση αυτή διορθώνεται αν το πιπίλισμα διακοπεί πριν το μωρό βγάλει τα μόνιμα δόντια του. Η πιπίλα έχει βρεθεί να προστατεύει το μωρό από τον αιφνίδιο θάνατο, χωρίς να έχει διευκρινιστεί με ποιόν τρόπο ακριβώς.

Ωστόσο η πιπίλα είναι προτιμότερη από το δάχτυλο διότι η παραμόρφωση στόματος και δοντιών είναι μικρότερη. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την πιπίλα για το μωρό σας, διαλέξτε μία που να μην αποτελείται από πολλά κομμάτια διότι πιθανόν να σπάσουν και να καταπιεί κάποιο κομμάτι το μωρό σας. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε αλυσίδα ή σχοινί γύρω από τον λαιμό με την πιπίλα ή στην κούνια ή στο καρότσι, διότι κινδυνεύει να πνιγεί το μωρό σας. Προτιμότερη είναι η πιπίλα από σιλικόνη (πλένεται εύκολα, δεν κολλάει στο στόμα, είναι μαλακή, διαρκεί περισσότερο και πλένεται στο πλυντήριο πιάτων ). Υπάρχουν και ορθοδοντικές πιπίλες.

Προσπαθήστε να δώσετε την πιπίλα όσο γίνεται αργότερα, τον 2ο ή 3ο μήνα, που θα έχει ενοχλήσεις από τα δόντια και θα χρησιμοποιήσει το δάχτυλο. Γενικά, η πιπίλα πρέπει να χρησιμοποιείται περιστασιακά και με σύνεση.

Σε περίπτωση που μάθει το μωρό σας την πιπίλα, θα πρέπει να φροντίσετε να την κόψετε στην ηλικία των 3 ετών. Ειδικότερα για το πιπίλισμα του αντίχειρα η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής αναφέρει πως δεν προκαλεί κανένα μόνιμο ανατομικό πρόβλημα στο στόμα ή στα δόντια εάν δεν συνεχιστεί μετά την ηλικία των 5 ετών. Σύμφωνα με την ίδια Ακαδημία, τα περισσότερα παιδιά σταματούν την συνήθεια από μόνα τους ανάμεσα στις ηλικίες των 2 και 4 ετών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι γονείς να ανησυχούν πριν από την ηλικία αυτή, γιατί πρόκειται για μια φυσιολογική συμπεριφορά. Τα παιδιά που θηλάζουν για καιρό και απογαλακτίζουν σταδιακά – όχι απότομα, σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές συστάσεις, τείνουν να μην αναπτύσσουν επίμονες στοματικές έξεις όπως το πιπίλισμα του αντίχειρα και η χρήση πιπίλας.

Επίμονο πιπίλισμα του αντίχειρα μετά την ηλικία των 4 με 5 ετών χρήζει διερεύνησης ως πιθανή εκδήλωση άγχους. Στην αντιμετώπιση προσπαθούμε να χειριζόμαστε το παιδί με θετικό και όχι αρνητικό τρόπο, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές της επιβράβευσης, της απόσπασης προσοχής, των προνομίων, και όχι της επίπληξης και της τιμωρίας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share