Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου;

Η απάντηση θα σας εκπλήξει!

30 Μαΐου 2019 11:55
Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου;

Μια ηλικιωμένη που κάνει 4.400 βήματα καθημερινά, έχει σαφώς μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με μια συνομήλικη της που δεν ξεπερνά τα 2.700 βήματα τη μέρα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ο κίνδυνος συνεχίζει να μειώνεται μέχρι περίπου τα 7.500 βήματα ημερησίως, αρκετά λιγότερα από τα 10.000 βήματα που είναι συνήθως ο ημερήσιος εκ των προτέρων προγραμματισμένος στόχος πολλών φορετών συσκευών παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης (wearable fitness trackers).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Ι-Μιν Λι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine", καθώς και παράλληλη ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής, ανέλυσαν στοιχεία από 16.741 γυναίκες με μέση ηλικία 72 ετών.

Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να φορέσουν για μια εβδομάδα μια συσκευή καταγραφής των βημάτων τους. Στη συνέχεια οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν ιατρικά για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων πέθαναν οι 504.

Διαπιστώθηκε ότι όσες έκαναν τα λιγότερα βήματα μέσα ή έξω από το σπίτι τους, κατά μέσο όρο 2.700 τη μέρα, είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Όσες έκαναν κατά μέσο όρο 4.400 βήματα τη μέρα (ισοδυναμούν με περίπου 3,2 χιλιόμετρα), είχαν 41% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τις προηγούμενες λιγότερο κινητικές γυναίκες. Ο κίνδυνος σταμάτησε να μειώνεται μετά τα 7.500 βήματα περίπου.

Δώστε βάση: Έτσι δε θα πάρετε κιλά μετά τα 40!

Έτσι θα γλιτώσετε τα κιλά μετά τα 40! Είναι αλήθεια ή μύθος ότι τα κιλά που παίρνουμε μπαίνοντας στην πέμπτη δεκαετία της ζωής μας θα μας συνοδεύουν για πάντα – ή έστω ο μεταβολισμός και το σώμα μας θα δυσκολευτούν πολύ να τα διώξουν;

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ειδικοί επιστήμονες έχουν βρει πως ο βασικός μεταβολισμός μειώνεται κατά 5% κάθε δεκαετία που περνάει. Αν όμως θέλετε να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να συνεχίσει να είναι δραστήριος ο μεταβολισμός σας υπάρχουν τρόποι.

Πώς να μην παχύνετε μετά τα 40

Γυμναστική:

Δεν υπάρχει καλύτερο αντίδοτο για έναν αργό μεταβολισμό. Όσο περισσότερο ασκείστε και αυξάνεται η μυική σας μάζα τόσο περισσότερες θερμίδες θα καίτε και όχι μόνο την ώρα της άσκησης αλλά και όλο το 24ωρο. Αρκούν 3 ώρες άσκηση την εβδομάδα και κατά προτίμηση συνδυάστε αεροβική άσκηση με προπόνηση ενδυνάμωσης που ενισχύει πιο γρήγορα τη μυική μάζα.

Έξυπνη διατροφή:

Υπάρχουν τρόφιμα που δίνουν ώθηση στο μεταβολισμό και τον κάνουν να δουλεύει πιο σκληρά. Ανάμεσά τους είναι τα γαλακτοκομικά κυρίως χάρη στο ασβέστιο που περιέχουν, το κρέας για τις πρωτεΐνες του, οι ωμοί ξηροί καρποί που περιέχουν καλά λιπαρά και άλλες ωφέλιμες ουσίες, το πράσινο τσάι και ο καφές – με μέτρο.

Συχνά γεύματα:

Αν πιστεύετε πως παραλείποντας ένα γεύμα θα χάσετε πιο γρήγορα βάρος κάνετε λάθος. Προσπαθήστε να τρώτε πολλά αλλά μικρά γεύματα μέσα στη μέρα (6-8 είναι το ιδανικό) ώστε να κρατάτε τον μεταβολισμό σας σε εγρήγορση.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share