Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Το τίμημα της γονιμότητας: Επιστήμονες προειδοποιούν!

Ένα εξελικτικό παράδοξο...

28 Μαΐου 2019 17:12
Το τίμημα της γονιμότητας: Επιστήμονες προειδοποιούν!

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα εξελικτικό παράδοξο, καθώς οι άνδρες βλάπτουν την γονιμότητά στην προσπάθειά τους να φανούν πιο ελκυστικοί στις γυναίκες.

Λαμβάνοντας στεροειδή για μια καλύτερη φυσική κατάσταση, αλλά και φάρμακα κατά της τριχόπτωσης, μπορούν να παίξουν καθοριστικο ρόλο στην αδυναμία του σπέρματος. Μακροπρόθεσμα, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα ζευγάρια που προσπαθούν να γονιμοποιήσουν.

«Παρατηρώ τους άνδρες που έρχονται για να τεστάρουν την γονιμότητά τους. Είναι όλο και περισσότερο ογκώδεις», εξηγεί στο BBC ο καθηγητής,Τζέιμς Μόσμαν στο Πανεπιστήμιο Μπράουν των ΗΠΑ, κατηγορώντας τα αναβολικά για αυτό.

«Προσπαθούν να φαίνονται πραγματικά μεγάλοι, να μοιάζουν με τα πρότυπα ανδρών που έχουν στο μυαλό τους», εξηγεί. «Ωστόσο, μετατρέπουν τους εαυτούς τους σε ανίκανους να γονιμοποιήσουν».

Τα αναβολικά στεροειδή επηρεάζουν την τεστοστερόνη στους οργανισμούς των ανδρών και βελτιώνουν την απόδοσή τους για την αύξηση της μυϊκής ανάπτυξης.

«Δεν είναι ειρωνικό το γεγονός ότι οι άνδρες πηγαίνουν στο γυμναστήριο για να φαίνονται ιδανικοί, ώστε να προσελκύουν γυναίκες, αλλά να μην μπορούν να κάνουν παιδιά;», διερωτάται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, Άλαν Πέισι.

Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχει ένα παρόμοιο θέμα εμφανίζεται στους άντρες που χρησιμοποιούν φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη της ανδρικής φαλάκρας.

Το φάρμακο finasteride αλλάζει τον τρόπο μεταβολισμού της τεστοστερόνης στο σώμα και μπορεί να περιορίσει την απώλεια μαλλιών, αλλά οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν στυτική δυσλειτουργία και χτύπημα στη γονιμότητα.

Ο καθηγητής Pacey δήλωσε στο BBC: «Θα έλεγα ότι περισσότεροι χρήστες αναβολικών στεροειδών είναι πιθανόν να μείνουν στείροι από ό, τι φανταζόμαστε- το 90% πιθανότατα.

Ο Δρ Μόσμαν πιστεύει ότι «η τάση να φαίνονται ελκυστικοί οι άνδρες στις γυναίκες θυσιάζοντας τη γονιμότητά τους είναι μοναδικό στη φύση».

Πηγή: Huffpost

Επιτέλους βρέθηκε η θεραπεία που αποκαθιστά τη γονιμότητα στον άνδρα!

Η θεραπεία που αποκαθιστά την γονιμότητα του άνδρα βρέθηκε από επιστήμονες που κατάφεραν με κρυοσυντήρηση ορχικού ιστού να αποκαταστήσουν τη γονιμότητα σε αρσενικό πειραματόζωο που είχε υποβληθεί σε αντικαρκινική θεραπεία σε παιδική ηλικία! Είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα γιατί έτσι δημιουργείται η ελπίδα!

Αμερικανοί επιστήμονες αναπτερώνουν τις ελπίδες των ανθρώπων που έχουν επιβιώσει καρκίνου της παιδικής ηλικίας, καθώς ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να αποκαταστήσουν τη γονιμότητα πειραματόζωου μετά από αντικαρκινική θεραπεία.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε στο Science η επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πιτσμπουργκ και του Ερευνητικού Ινστιτούτου Magee, πέτυχε σε ζωικό μοντέλο πρωτεύοντος θηλαστικού (πίθηκος) να αφαιρέσει και να κρυοσυντηρήσει ανώριμο ορχικό ιστό και έπειτα να τον χρησιμοποιήσει για να αποκαταστήσει τη γονιμότητα στο ίδιο πειραματόζωο.

Το επίτευγμα χαρακτηρίζεται ως «ορόσημο» στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και προσφέρει ουσιαστικές ελπίδες για τα αγόρια προεφηβικής ηλικίας που νόσησαν από καρκίνο και υποβλήθηκαν σε θεραπείες με αρνητικές επιπτώσεις στην γονιμότητά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα στα τρία άτομα που έχει επιβιώσει καρκίνου της παιδικής ηλικίας αντιμετωπίζει κίνδυνο υπογονιμότητας λόγω χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας. Κι επειδή το σπέρμα ή τα ωάρια των παιδιών προεφηβικής ηλικίας δεν έχουν ωριμάσει, οι θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε αυτό το ανώριμο γενετικό υλικό δεν ενδείκνυνται για την περίπτωση που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.

«Φαντάζομαι ότι όλοι μας μεγαλώνοντας σκεφτόμασταν ότι θα θέλαμε να κάνουμε οικογένεια και παιδιά. Και το να μπορούμε να προσφέρουμε ουσιαστική βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει από καρκίνο ώστε να αποκτήσουν δικά τους παιδιά είναι ένα πραγματικό επίτευγμα, ειδικά στην περίπτωση των αγοριών», εξηγεί ο Δρ. Kyle Orwig, καθηγητής Γυναικολογίας, Μαιευτικής και Αναπαραγωγικών Επιστημών στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Τα αγόρια όταν γεννιούνται το σπέρμα τους δεν έχει ωριμάσει. Αλλά οι ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην εφηβεία και συντελούν σε αύξηση της τεστοστερόνης ενεργοποιούν με τη σειρά τους τα βλαστικά κύτταρα των όρχεων και ξεκινά η παραγωγή σπέρματος. Στα αγόρια προεφηβικής ηλικίας, η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και άλλες αντικαρκινικές αγωγές μπορούν να εξοντώσουν τα βλαστοκύτταρα των όρχεων και έτσι να προκληθεί μόνιμη στειρότητα.

«Προηγούμενες μελέτες σε πρωτεύοντα μη ανθρώπινα θηλαστικά είχαν δείξει ότι το σπέρμα μπορεί να παραχθεί και από αυτόλογες μεταμοσχεύσεις ορχικού ιστού προεφηβικού σταδίου, αλλά η ικανότητα παραγωγής υγιών ζώντων απογόνων δεν είχε μέχρι σήμερα καταστεί εφικτή», σημειώνει ο Adetunji Fayomi, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και μέλος του εργαστηρίου του Δρ. Orwig.

Στην παρούσα μελέτη, λοιπόν, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα ζωικό μοντέλο πρωτεύοντος θηλαστικού, δηλαδή ένα πίθηκο, που είχε επιβιώσει καρκίνου παιδικής ηλικίας. Πριν την υποβολή του σε χημειοθεραπεία, οι ερευνητές είχαν συλλέξει και κρυοσυντηρήσει ανώριμο ορχικό ιστό. Στη συνέχεια απόψυξαν και μεταμόσχευσαν τμήματα του ιστού αυτού κάτω από το δέρμα του ίδιου πειραματόζωου.

Οκτώ με 12 μήνες μετά, όταν το αρσενικό πειραματόζωο είχε πλέον μπει στην εφηβεία, οι επιστήμονες αφαίρεσαν το μόσχευμα και εντόπισαν την παρουσία μεγάλου αριθμού σπερματοζωαρίων. Έστειλαν το σπέρμα στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, στο ειδικό ερευνητικό κέντρο για Πρωτεύοντα Θηλαστικά, και στη συνέχεια παρήχθησαν βιώσιμα έμβρυα, τα οποία εμφυτεύθηκαν σε θηλυκούς πιθήκους.

Τον Απρίλιο του 2018, το ένα από τα θηλυκά πειραματόζωα γέννησε ένα υγιές θηλυκό, που το ονόμασαν Grady.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share