Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πόσο καλό μας κάνει η σοκολάτα τελικά;

Ποια είναι τα οφέλη;

26 Μαΐου 2019 13:20
Πόσο καλό μας κάνει η σοκολάτα τελικά;

Μπορεί να σας λένε ότι η σοκολάτα δεν κάνει καλό αλλά έρευνα απέδειξε ότι τελικά έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Μην αγχώνεστε λοιπόν αν καταναλώνετε κάθε μέρα μια λογική ποσότητα σοκολάτας.

Αυτό που πιθανότατα αγνοείται όμως από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι τα οφέλη του κακάο στην υγεία αλλά και τη ψυχολογία μας.

Πιο αναλυτικά, 100 γραμμάρια σοκολάτας περιέχουν μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών, κάλιου, φωσφόρου, ψευδάργυρου, σελήνιου αλλά και 67% σιδήρου, 58% μαγνησίου, 89% χαλκού και 98% μαγγανίου από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση αυτών των χρήσιμων στοιχείων.

Στα οφέλη της σοκολάτας περιλαμβάνεται και η διατήρηση της καλής μνήμης στους μεγαλύτερους ανθρώπους, σύμφωνα με μία μελέτη της ιατρικής σχολής του Harvard, η διατήρηση υγιών επιπέδων ευαισθησίας στην ινσουλίνη με την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, η οποία μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του οργανισμού αλλά και η αύξηση της ινσουλίνης και της ντοπαμίνης, που αποτελούν οργανικές ουσίες που ανακουφίζουν από τον πόνο και δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα αντίστοιχα.

Παρ’όλα αυτά, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας ζάχαρης που διαθέτει, συμβουλέυεται το μέτρο στην κατανάλωση της σοκολάτας, έτσι ώστε ο οργανισμός να επωφελείται με το σωστό και υγιή τρόπο.

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να τρώμε αμύγδαλα καθημερινά!

Οι ξηροί καρποί είναι υγιεινοί και θρεπτικοί και φυσικά όλοι οι διαιτολόγοι συστήνουν να τους προτιμούμε.

Όμως τα αμύγδαλα ξεπροβάλλουν ανάμεσά τους ως το superfood!

Τα αμύγδαλα προσφέρουν θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, μονοακόρεστα λιπαρά και 37% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Ε.

Κλινική μελέτη έδειξε πως ο συγκεκριμένος καρπός μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της “καλής” HDL χοληστερόλης. Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες που είχαν ήδη παρουσιάσει στεφανιαία νόσο κατανάλωναν 10 γρ. αμύγδαλα τη μέρα (ποσότητα που αντιστοιχεί σε 12-15 αμύγδαλα).

Εκτός από τη βελτίωσης της χοληστερόλης, η μελέτη ανακάλυψε επίσης πως η συγκεκριμένη ποσότητα αμυγδάλων μπορεί να συμβάλει στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της LDL χοληστερόλης. Τα αμύγδαλα βοήθησαν επίσης στον περιορισμό του δείκτη αθηρωμάτωσης, που σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή και καρδιαγγειακά νοσήματα.

4 ακόμη λόγοι να τρώτε αμύγδαλα κάθε μέρα

Θα παίρνετε μια “γερή” δόση αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο, πρόωρη γήρανση και άλλα νοσήματα.

Η βιταμίνη Ε προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από τις φθορές, θωρακίζοντας τον οργανισμό σας από το Αλτσχάιμερ, τις καρδιοπάθειες και διάφορες μορφές καρκίνου.

Αν έχετε διαβήτη, τα αμύγδαλα είναι μια πολύ καλή τροφή. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά ενώ έχουν μικρή ποσότητα υδατανθράκων.

Το μαγνήσιο στα αμύγδαλα συμβάλει επίσης στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της υπέρτασης, μιας παθολογικής κατάστασης που σχετίζεται με εγκεφαλικό, νεφρική ανεπάρκεια και καρδιακές προσβολές.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share