Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

4+1 αιτίες που προκαλούν τον πονοκέφαλο και την ημικρανία!

Σας αφορά!

23 Μαΐου 2019 12:51
4+1 αιτίες που προκαλούν τον πονοκέφαλο και την ημικρανία!

Πολλοί είναι εκείνοι που ταλαιπωρούνται από συχνούς πονοκεφάλους και ημικρανίες που δεν μπορούν αντιμετωπίσουν ούτε με φάρμακα. Ποιες είναι όμως οι 4+1 αιτίες που προκαλούν τον πονοκέφαλο και την ημικρανία;

Η κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) είναι μια κατάσταση η οποία εκδηλώνεται για πολλούς και διάφορους λόγους και ταλαιπωρεί κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου.

Πονοκέφαλος από δυνατές μυρωδιές

Οι πολύ έντονες μυρωδιές -ακόμα και οι ευχάριστες- μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση ημικρανίας σε πολλούς ανθρώπους. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά οι οσμές μπορούν να “ερεθίσουν” το νευρικό σας σύστημα. Οι “συνήθεις ύποπτοι” όσον αφορά αυτή την κατηγορία είναι οι βαφές, η μπογιά, τα αρώματα και ορισμένα είδη λουλουδιών.

Πονοκέφαλος εξαιτίας του καιρού

Όταν ο καιρός αλλάζει, αυξάνεται και η πιθανότητα να σας πιάσει ημικρανία. Είτε πρόκειται για ένα κύμα καύσωνα, είτε για ένα αντίστοιχο ψύχους, η αλλαγή του καιρού μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο σε μερικούς ανθρώπους. Οι ηλιόλουστες, ζεστές μέρες και η υψηλή υγρασία είναι επίσης πιθανό να σας προκαλέσουν πονοκέφαλο. Η βροχή, ο άνεμος, ή οι αλλαγές στη βαρομετρική πίεση μπορεί επίσης να προκαλέσουν πονοκεφάλους.

Πώς επηρεάζουν τα αξεσουάρ μαλλιών

Ο τρόπος που “πιάνετε” τα μαλλιά σας (αν έχετε μακριά μαλλιά) επηρεάζει το πόσο συχνούς πονοκεφάλους έχετε. Μια σφιχτή αλογοουρά μπορεί να καταπονήσει τον ιστό στο τριχωτό της κεφαλής σας και αυτό να οδηγήσει σε πονοκέφαλο από το συνεχές τράβηγμα των τριχών. Κορδέλες, τρέσες και στενά καπέλα μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Προσοχή στην έντονη σωματική άσκηση

Η εντατική άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του τρεξίματος, αλλά και του σεξ, μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε πονοκεφάλους. Αυτοί οι τύποι πονοκεφάλου είναι πιο συχνοί σε άτομα που παθαίνουν πιο εύκολα ημικρανίες. Συζητήστε με το γιατρό σας αν έχετε πονοκεφάλους μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει μια πιο σοβαρή αιτία.

Πονοκέφαλος από κακή στάση του σώματος

Δεν χρειάζεται να ασκείστε πολύ έντονα για να συσσωρευτεί πίεση στους μυς στο κεφάλι και τον λαιμό σας. Το συνεχές σκύψιμο πάνω από το γραφείο σας μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Μπορείτε να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας, κάνοντας αλλαγές στον χώρο εργασίας σας. Χρησιμοποιήστε μια καρέκλα με καλή στήριξη χαμηλά στην πλάτη. Βεβαιωθείτε ότι το πάνω μέρος της οθόνης του υπολογιστή σας δεν είναι πάρα πολύ ψηλά ή χαμηλά ως προς την ευθεία των ματιών σας. Μην καμπουριάζετε τους ώμους σας, και ποτέ μην κρατάτε το τηλέφωνο ανάμεσα στο αυτί και τον ώμο σας.

Πως να δώσετε τις πρώτες βοήθειες αν χρειαστεί και τι πρέπει να γνωρίζετε!

Οι πρώτες βοήθειες μπορούν να χρησιμεύσουν σε όλους. Είναι οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να γνωρίζετε για να μπορέσετε να βοηθήσετε στην ανακούφιση του πόνου ή ακόμα και να σώσετε μια ζωή.

Να προσφέρετε την κατάλληλη βοήθεια στο άτομο που σας χρειάζεται μέχρι να έρθουν τα εξειδικευμένα άτομα και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Aν βρεθείτε σε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει :

1. Να καλέσετε άμεσα τις κατάλληλη εξειδικευμένη βοήθεια Κλήση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β) 166. Να δώσετε το τηλέφωνο και το όνομά σας και να τους ενημερώσετε για τον τόπο που βρίσκεστε, τον αριθμό των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια και τι ακριβώς έχει συμβεί.

2. Να κρατήσετε την ψυχραιμία σας. Το άγχος και η βιασύνη μπορεί να θέσουν την υγεία του θύματος σε κίνδυνο.

3. Να ελέγξετε τον τόπο του ατυχήματος για την ασφάλεια του θύματος αλλά και τη άδικη σας. (πχ. σβήσιμο της μηχανής του αυτοκίνητου, κλείσιμο της διαρροής αερίων ή τη διακοπή ρεύματος)

4. Να ελέγξετε την κατάσταση του θύματος. Αν αναπνέει κανονικά και αν έχει σφυγμό, το επίπεδο συνείδησης του και αν μπορεί να καταλάβει τι έχει συμβεί και που βρίσκεται. Αν μπορεί να δει και αν μπορεί να σας ακούσει.

*Για να ελέγξετε την αναπνοή του τοποθετήστε το χέρι σας στο διάφραγμα, κοιτάξτε αν ο θώρακας ανυψώνεται ή ακούστε τον ήχο της αναπνοής του.

5. Μη μετακινήσετε το θύμα, πρέπει να μείνει ακίνητο για τυχόν βλάβες. Αποφύγετε τον σοβαρότερο τραυματισμό.

6. ΚΑΡΠΑ ή αλλιώς Καρδιοαναπνεύστική Αναζωογόνηση. Μπορεί να εφαρμοστεί οποιαδήποτε στιγμή.

- Τοποθετήστε ανάσκελα το θύμα σε μια σκληρή επιφάνεια ώστε το στέρνο να συμπιέζεται πιο αποτελεσματικά. Τοποθετήστε και τα δυο σας χέρια πάνω στο στέρνο του και κλειδώστε τα δάχτυλα σας. Τεντώστε τους αγκώνες και πιέστε προς τα κάτω. Πιέστε δυνατά και γρήγορα.

-Μετά από 30 συμπιέσεις, δίνονται 2 αναπνοές,κλείστε τα ρουθούνια του ασθενούς και

τοποθετήστε το στόμα σας πλήρως πάνω από το δικό του. Επαναλάβετε μέχρι την επαναφορά σφυγμού.

Καλό θα ήταν να παρακολουθήσετε κάποια σεμινάρια ώστε η εκπαίδευση να γίνει σωστά και να ενημερώνεστε τακτικά για τα θέματα των πρώτων βοηθειών.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share