Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019

Τρόφιμα με μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσουν καρκίνο!

Τεράστια προσοχή!

22 Μαΐου 2019 07:48
Τρόφιμα με μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσουν καρκίνο!

Η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλή διατροφική αξία σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλότερες βαθμολογίες στο σύστημα της British Food Standards Agency (FSAm-NPS), που αντικατοπτρίζει μια χαμηλότερη διατροφική ποιότητα, μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην PLOS Medicine.

Η μελέτη υποδεικνύει ευρεία δυνατότητα χρήσης της σήμανσης συσκευασίας με βάση το FSAm-NPS (π.χ. Nutri-Score) για την προώθηση των υγιεινών επιλογών τροφίμων σε ευρωπαϊκές ρυθμίσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο η κατανάλωση τροφίμων με υψηλές /χαμηλές βαθμολογίες FSAm-NPS σχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου έχει μελετηθεί σε εθνικές και περιφερειακές ομάδες αλλά δεν έχει χαρακτηριστεί σε πολλούς ευρωπαίκους πληθυσμούς.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα πρόσληψης τροφής από 471.495 ενήλικες από την Ευρωπαϊκή Προοπτική Έρευνα για τον Καρκίνο και τη Διατροφή (EPIC, 1992-2014, διάμεσος παρακολούθηση: 15.3 έτη), μεταξύ των οποίων 49.794 ήταν περιπτώσεις καρκίνου.

Τρόφιμα με μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσουν καρκίνο!

Οι ερευνητές ανέθεσαν σε κάθε συμμετέχοντα δίαιτα με έναν δείκτη FSAm-NPS Dietary Index (DI) και υπολογίστηκαν πολλαπλά προσαρμοσμένα μοντέλα αναλογικού κινδύνου Cox για να περιγράψουν τυχόν συσχετισμό μεταξύ του FSAm-NPS DI και των κινδύνων για καρκίνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πλήρη ποσοστά καρκίνου σε εκείνους με υψηλό και χαμηλό (πεμπτημόρια 5 και 1) FSAm-NPS di ήταν 81,4 και 69,5 περιπτώσεις/10000 άτομο-έτη, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα υψηλότερο FSAm-NPS di, αντανακλώντας μια χαμηλότερη διατροφική ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνονται, συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο συνολικού καρκίνου. Τα υψηλότερα επίπεδα FSAm-NPS DI συσχετίστηκαν ειδικά με υψηλότερους κινδύνους καρκίνων του ορθού , του άνω αεραγωγού και του στομάχου, του πνεύμονα για τους άνδρες και του ήπατος και του μετεμμηνοπαυσιακού μαστού για τις γυναίκες.

Ο κύριος περιορισμός της μελέτης ήταν η χρήση αυτοαναφερόμενων διαιτητικών δεδομένων, που συλλέγονται μία φορά κατά την έναρξη της θεραπείας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 'αυτό υποστηρίζει τη συνάφεια του FSAm-NPS ως υποκείμενου συστήματος διαλογής θρεπτικών ουσιών για τις ετικέτες διατροφής στο μπροστινό μέρος, καθώς και για άλλα διατροφικά μέτρα δημόσιας υγείας'.

Πηγή: logodiatrofis.gr

10 τρόφιμα - θάνατος: Φαγητά που είναι άκρως επικίνδυνες!

Μπορεί να αποτελούν νόστιμα σνακ και πολλά από αυτά να τα τρώμε κάθε μέρα, ωστόσο η επίδραση τους στον οργανισμό είναι τουλάχιστον καταστροφική.

Ακολουθούν τα πιο επικίνδυνα αγαπημένα μας φαγητά.

Hot Dog

Δημοφιλές παγκοσμίως βρίσκεται σε σταντ, κιόσκια και καντίνες κάθε πόλης. Κανονικά το κρέας του φτιάχνεται από υπολείμματα χοιρινού ή βοδινού κρέατος, ενώ πολλοί βάζουν και γαλοπούλα. Ωστόσο μια μελέτη από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, έδειξε ότι η κατανάλωση ενός hot dog την μέρα αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 20%. Εν τω μεταξύ, το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο συγκρίνοντας 7.000 μελέτες που συνδέουν τη διατροφή και τον καρκίνο, κατατάσσει το χοτ-ντογκ μεταξύ των πιο επικίνδυνων τροφών.

Δημητριακά

Εχουμε την εντύπωση ότι τα δημητριακά είναι το πιο υγιεινό πρωινό που μπορούμε να φάμε γιατί είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο οτιδήποτε υπερβολικό δεν είναι ποτέ καλό. Η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) μία οργάνωση για την υγεία που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, αναφέρει ότι τα παιδιά παίρνουν «ανθυγιεινά ποσά» βιταμίνης Α, νιασίνης και ψευδαργύρου από τα δημητριακά τους. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι διαθέσιμα σε ποσότητες που ακόμη και για τους ενήλικες, ξεπερνούν τις καθημερινές τους ανάγκες.

Τρόφιμα με μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσουν καρκίνο!

Πατατάκια

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει φάει έστω μία φορά στη ζωή του πατατάκια. Και δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη γνωρίζει, έστω να υποψιάζεται, ότι είναι ανθυγιεινά. Περιέχουν θερμίδες, λίπος και ανθυγιεινές ποσότητες άλατος. Ο συνδυασμός και των τριών είναι τόσο κακός για την υγεία σας που θα μπορούσε χωρίς υπερβολή να σας σκοτώσει.

Μπισκότα

Οσο και να μας αρέσουν, τα περισσότερα από αυτά περιέχουν μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια όπως το φοινικέλαιο και φοινικοπυρηνέλαιο γεμάτα ακόρεστα και κορεσμένα λίπη. Πολλές μελέτες συνδέουν τα ακόρεστα λιπαρά με υψηλότερες πιθανότητες καρδιακών παθήσεων. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνουν επίσης τους κινδύνους για την παχυσαρκία και το διαβήτη, τα δύο πιο θανατηφόρα προβλήματα υγείας. Το φοινικέλαιο είναι ένα από τα συνηθέστερα χρησιμοποιούμενα συστατικά στην παραγωγή αυτών των σνακ και περιέχει 82% κορεσμένο λίπος!

Τηγανίτες

Αλλο ένα αγαπημένο πρωινό καταρρίπτεται. Είναι μεγάλες πηγές για υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, ωστόσο έχουν ακριβώς και τη σωστή ποσότητα λίπους, σακχάρων και νατρίου για να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας.

Τηγανιτές Πατάτες

Ισως ο πιο επικίνδυνος πειρασμός της λίστας. Μια παιδική μερίδα τηγανιτές πατάτες σε δημοφιλείς αλυσίδες αλυσίδες φαστ φουντ περιέχει κατά μέσο όρο 200 με 340 θερμίδες, ενώ οι μεγάλες μερίδες περιέχουν 730 θερμίδες και είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να πάρετε βάρος.

Παγωτό

Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητα του σε ζάχαρη, τους κινδύνους της οποίας αναλύσαμε εκτενώς προηγουμένως, το παγωτό, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Για την ακρίβεια έχει περισσότερο από 10% λίπος γάλακτος, ενώ μερικά είδη μπορεί να έχουν μέχρι και 16%. Το λίπος του γάλακτος είναι κυρίως κορεσμένα λίπη, δηλαδή χοληστερόλη προκαλώντας υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό θα οδηγήσει σε δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες σας, η οποία στη συνέχεια διαταράξει τη ροή του αίματος αυξάνοντας την πιθανότητα καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αλλαντικά

Ανεξάρτητα από το είδος τους, περιέχουν νιτρώδες νάτρια, ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται σε επεξεργασμένα κρέατα και συνδέεται με τον καρκίνο.

Αλμυρά σνακ

Τα πατατάκια δεν είναι τα μόνα αλμυρά σνακ που τρώμε συχνά. Κράκερς, ξηροί καρποί και πολλά άλλα έχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού. Μερικά από αυτά αν καταναλώνονται με μέτρο κάνουν πραγματικά καλό. Αν όμως καταναλώνονται σε τεράστιες ποσότητες τότε το επίπεδο του νατρίου στο αίμα εκτοξύεται, ενώ επηρεάζει και την κυκλοφορία του αίματος εκτινάσσοντας την πίεση. Επίσης, η αυξημένη πρόσληψη αλατιού συνδέεται και με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Χοιρινό

Οσο και αν μας αρέσει το χοιρινό, η κατανάλωσή του δεν είναι καλή για την υγεία. Το κόκκινο κρέας, παραμένουν στο πεπτικό σύστημα περισσότερη ώρα από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο και έτσι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητες αυξάνει τις πιθανότητες για αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ συνδέεται κει με την εμφάνιση καρκίνου του παχέως εντέρου (κυρίως γιατί μειώνει την κινητικότητα του εντέρου).

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share