Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έρευνα: To στρες των γονιών παχαίνει το παιδί!

Η σωστή διατροφή δεν είναι εύκολο για όλους!

21 Μαΐου 2019 09:40
Έρευνα: To στρες των γονιών παχαίνει το παιδί!

Το στρες των γονιών τους οδηγεί φυσικά στην εύκολη λύση του πρόχειρου φαγητού βάζοντας τις βάσεις για την κακή διατροφή του παιδιού και την αύξηση του βάρους του.

Οι στρεσαρισμένοι γονείς ενδέχεται να κάνουν αυτές τις ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές και για τα παιδιά τους ,αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nursing Research.

«Το στρες μας κάνει να επιλέγουμε τροφές με περισσότερες θερμίδες και τα παιδιά που εκτίθενται σε αυτού του είδους τα φαγητά επηρεάζονται όσον αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες», δήλωσε η καθηγήτρια νοσηλευτικής Myoungock Jang.

Η Jang και οι συνεργάτες της εξέτασαν γονείς από 256 οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-5 ετών. Οι ερευνητές αξιολόγησαν το αίσθημα ευεξίας των γονέων, την ποιότητα του ύπνου τους και τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας ως προς το χρόνο και τις επιλογές φαγητού.

«Όσο υψηλότερα τα επίπεδα στρες, τόσο λιγότερο υγιεινό ήταν το φαγητό που ήταν διαθέσιμο στο σπίτι, ενώ παράλληλα τόσο πιο ανθυγιεινές ήταν οι πρακτικές διατροφής για τα παιδιά τους», δήλωσε η Δρ. Jang.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η λιγότερο υγιεινή διατροφή θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας των παιδιών των γονέων που βιώνουν έντονο στρες.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας. Με απλά λόγια η μελέτη δεν διαπίστωσε συσχετισμό μεταξύ των επιπέδων στρες των γονέων και του δείκτη μάζας σώματος του παιδιού τους.

«Τα παιδιά στη μελέτη ήταν σε πολύ μικρά γι’ αυτό και δεν παρατηρήθηκε αύξηση βάρους. Γνωρίζουμε όμως πως η δημιουργία των διατροφικών τους συνηθειών καθορίζεται σε αυτή τη φάση της ζωής και αναρωτιόμαστε αν τελικά θα επηρεαστεί η υγεία τους και το βάρος τους σε μεγαλύτερη ηλικία» αναφέρουν οι ειδικοί.

Ορισμένοι γονείς έχουν μία καλή στρατηγική προετοιμάζοντας εκ των προτέρων τη βδομάδα τους,αλλά αυτό ψ

Έρευνα σοκ: Τι προβλήματα υγείας μπορεί να προκληθούν στους άντρες που γίνονται γονείς μετά τα 45;

Όσοι άνδρες καθυστερούν την πατρότητα,μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τόσο του βρέφους όσο και της συντρόφου τους, όπως αποκαλύπτει μια νέα αμερικανική έρευνα.

Μετά τη μελέτη για την πατρότητα σε πολύ μικρή ηλικία, τώρα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό «Maturitas» και εξέτασε την επίδραση της πατρικής ηλικίας στη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη και την υγεία του παιδιού, δίνει ένα έναυσμα στους πατέρες να σκεφτούν την πιθανότητα της τράπεζας σπέρματος, όσο ακόμη είναι κάτω των 35 ετών ή -το αργότερο- 45 ετών.

«Αν και θεωρείται δεδομένο ότι οι σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν στις γυναίκες που μένουν έγκυες σε ηλικία άνω των 35 ετών, μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς τη σύλληψη, τη διαδικασία της εγκυμοσύνης και την υγεία του παιδιού, κάνεις μέχρι τώρα δεν είχε αναρωτηθεί το ρόλο που διαδραματίζει στην πατρότητα η ηλικία των ανδρών σε αυτές τις καταστάσεις», δήλωσε η ερευνήτρια Γκλόρια Μπάχμαν, διευθύντρια του Ινστιτούτου Υγείας Γυναικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ράτγκερς.

Στην έρευνα επανεξετάστηκαν δεδομένα 40 χρόνων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας του γονέα στη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη και την υγεία του παιδιού, δεδομένου ότι η ηλικία των πατέρων στις Η.Π.Α. έχει αυξηθεί λόγω της εξέλιξης της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι στα ζευγάρια που οι πατέρες ήταν άνω των 45 ετών, παρατηρήθηκε μειωμένη γονιμότητα, ακόμα και όταν η μητέρα ήταν κάτω των 25 ετών. Επίσης η προχωρημένη πατρική ηλικία συνέβαλε στην εμφάνιση διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη, προεκλαμψίας ή πρόωρης γέννησης.


Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, εκείνα που είχαν μεγαλύτερης ηλικίας πατέρες (άνω των 45), ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν χαμηλό βάρος γέννησης, χαμηλότερες επιδόσεις στην κλίμακα Apgar, γενετικές ανωμαλίες και καρδιακές παθήσεις.

Συγκεκριμένα, η αυξημένη ηλικία του πατέρα συνδέθηκε στενά με την εμφάνιση σχιζοφρένειας που αποτελεί μάστιγα σύμφωνα με μελέτες.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share