Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μεγάλη προσοχή: Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να πετάμε μετά την ημερομηνία λήξης!

SOS!

16 Μαΐου 2019 08:13
Μεγάλη προσοχή: Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να πετάμε μετά την ημερομηνία λήξης!

Ποια είναι τα τρόφιμα που πρέπει να πετάξουμε αμέσως μετά την ημερομηνία λήξης τους; Δώστε βάση, σας αφορά όλους!

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν, ότι μόνο και μόνο επειδή κάτι στο ψυγείο σας έχει περάσει την ημερομηνία λήξης του αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το πετάξετε επιτόπου στα σκουπίδια. Η βιομηχανία τροφίμων έχει κάνει αρκετές έρευνες για να προσδιορίσει ακριβώς ποιες τροφές παράγουν επικίνδυνα βακτήρια και πότε.

Για να είναι πάντα σίγουροι, ότι κανείς μας δεν θα πάθει τίποτα, βάζουν την ημερομηνία λήξης στην συσκευασία λίγες ημέρες, μερικές φορές, ακόμη και λίγες εβδομάδες, πιο νωρίς από την πραγματική στιγμή που η τροφή αυτή “χαλάει”.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση κάποιων τροφών μετά την ημερομηνία λήξης τους δεν είναι επικίνδυνη. Αυτή είναι η λίστα των top 6 τροφών που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώσετε από την στιγμή που θα παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους.

Αυγά

Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που αρρωσταίνουν από κάποια τρόφιμα, ή παθαίνουν δηλητηριάσεις, είναι επειδή κατανάλωσαν κάποια τροφή που περιείχε αυγά.

Κοτόπουλο

Ο καθένας έχει ακούσει ιστορίες για ανθρώπους που έχουν πάθει ζημιά από κοτόπουλο που δεν έχει μαγειρευτεί σωστά. Αν το βάλετε στην κατάψυξη θα επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής του για μερικούς μήνες, αλλά μετά την απόψυξη, φροντίστε να μαγειρέψετε καλά το κρέας για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανότητα να προσβληθείτε από E. Coli.

Αλλαντικά

Αντίστοιχα πράγματα ισχύουν και με τ’ αλλαντικά, αφού υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από λιστέρια, ή E.coli. Το να αναπτύξουν επικίνδυνα βακτήρια είναι, δυστυχώς, πολύ συχνό φαινόμενο στα επεξεργασμένα και προσυσκευασμένα κρέατα.

Μαλακά τυριά

Όταν ακόμα και τα σκληρά τυριά αναπτύσσουν μούχλα, μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει με τα μαλακά τυριά, τα οποία έχουν πολύ περισσότερη υγρασία. Αν περάσει η ημερομηνία λήξης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για λιστέρια από ένα μουχλιασμένο κομμάτι. Πετάξτε τα μαλακά τυριά, αν δείτε ότι έχουν μούχλα

Οστρακοειδή

Από τη στιγμή που έχουν κάποιο οστρακοειδές χαλάσει, γίνεται εξαιρετικά δυσώδες και βγάζει εμφανώς περισσότερη “γλίτσα”, οπότε μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ότι απαγορεύεται να το φάτε. Αλλιώς μπορεί να σας προκαλέσει μια ενδεχομένως θανατηφόρα λοίμωξη του αίματος από ένα βακτήριο που ονομάζεται V. vulnificus.

Μαλάκια

Όπως και τα στρείδια, έτσι και τα μαλάκια, όπως οι γαρίδες, τείνουν να αναπτύσσουν βακτήρια ακόμα και αν είναι σχετικά φρέσκα ή κατεψυγμένα. Από τη στιγμή που απομακρύνονται από τη θάλασσα, ξεκινάει μια αντίστροφη μέτρηση για βακτηριακή μόλυνση. Γι’ αυτό και τα μαλάκια πρέπει πάντοτε να καταναλώνονται όσο πιο γρήγορα γίνεται.

3+1 τροφές που σου φέρνουν κορεσμό και δεν πεινάς!

Το να τρως υγιεινά και σωστά συμπεριλαμβάνοντας στη διατροφή σου 4 τρόφιμα που σου δημιουργούν κορεσμό και άρα δεν θα πεινάς κάθε μισή ώρα. Στα καλά νέα, στη λίστα δεν θ' αναφέρουμε μήλα και πορτοκάλια, αλλά πιο ελκυστικές τροφές.

Αυγό
Γιατί είναι από τις πιο πλήρεις πρωτεΐνες που θα βρεις εκεί έξω, γιατί δημιουργεί ξαιρετική αίσθηση κορεσμού, γιατί μπορείς να τ' απολαύσεις με διάφορους τρόπους- κατά προτίμηση ομελέτα ή βραστό- γιατί είναι οικονομική τροφή και είναι πολύ δελεαστικά ακόμα κι αν τα συγκρίνεις με υδατάνθρακα (που είναι πάντα δελεαστικός).

Πατάτα
Οι πατάτες σε χορταίνουν 2 με 3 φορές πιο ικανοποιητικά σε σχέση με οποιασδήποτε άλλης μορφής άμυλο τρόφιμο. Τρώγεται με ποκιλία, έχουν υψηλή θρεπτική αξία (κάλιο και βιταμίνη C) και χαίρεσαι όταν την τρως. Αντί για ψωμί ή ρύζι, βάλε μία μέτρια βραστή πατάτα δίπλα από την πρωτεΐνη σου. Αν είναι και γλυκοπατάτα, ακόμα καλύτερα.

Σούπα
Ένα μπολ αρκεί για να σε χορτάσει και να σου περιορίσει την όρεξη καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τα ζεστά υγρά προκαλούν κορεσμό, έστω και ψυχολογικά. Μιλάμε πάντα για μια απλή σούπα με λαχανικά ή κοτόπουλο, όχι για βελουτέ. Δεν είναι δα και καμία έκπληξη να φουσκώνεις με κάτι που έχει φτιαχτεί από κρέμα γάλακτος και βούτυρο.

Αβοκάντο
Μισό αβοκάντο στο πλαίσιο του μεσημεριανού γεύματος, μέσα στη σαλάτα ή στο τοστ θα σε κρατήσει χορτάτη μέχρι το απόγευμα. Και υγιεινό και χορταστικό, αρκεί να μην το παρακάνεις στην ποσότητα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share