Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Προσοχή: 6+1 τρόφιμα που δεν πρέπει να να ξαναζεσταίνουμε!

Eίναι κακό για την υγεία!

9 Μαΐου 2019 16:39
Προσοχή: 6+1 τρόφιμα που δεν πρέπει να να ξαναζεσταίνουμε!

Το φορτωμένο πρόγραμμα και οι αυξημένες υποχρεώσεις, κάνουν το καθημερινό μαγείρεμα μια δύσκολη υπόθεση. Αυτά είναι τα τρόφιμα που απαγορεύεται να ξαναζεστάνουμε!

Γι’ αυτό είναι πολλοί εκείνοι που μαγειρεύουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, ώστε να το έχουν και για την επόμενη μέρα.

Με ένα απλό ζέσταμα στην κουζίνα ή το φούρνο μικροκυμάτων, έχετε έτοιμο το γεύμα σας. Γνωρίζατε όμως πως υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που δεν πρέπει να τα ζεσταίνετε δεύτερη φορά;

Κοτόπουλο

Όταν ζεσταίνεται το κοτόπουλο, οι φυσικές πρωτεΐνες που περιέχει, αλλάζουν δομή και μπορεί να αποδειχτούν βλαβερές για το πεπτικό σας σύστημα. Αν θέλετε οπωσδήποτε να το θερμάνετε, φροντίστε να είναι για λίγη ώρα και σε χαμηλή θερμοκρασία.

Μανιτάρια

Η αναθέρμανση των μανιταριών μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, ακόμα και επιπλοκές στη λειτουργία της καρδιάς. Είναι καλό να μην τα αναθερμαίνετε και να τα αφαιρείτε από τα πιάτα που ζεσταίνονται ξανά. Προτιμήστε να τα φάτε μόλις τα μαγειρέψετε ή την επόμενη μέρα. Καλύτερα να καταναλωθούν παγωμένα. Το ίδιο ισχύει και για τις σούπες, τους ζωμούς και το ριζότο με μανιτάρια.

Πατάτες

Η αναθέρμανση της πατάτας στο φούρνο μικροκυμάτων καταστρέφει σχεδόν το σύνολο των βασικών διατροφικών θρεπτικών συστατικών της και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει την ανάπτυξη επιβλαβών χημικών ουσιών. Εάν φτιάξετε ψητό κατσαρόλας ή πατατόσουπα για τις επόμενες μέρες καλό θα ήταν να προσθέσετε τις πατάτες μετά.

Αυγά

Είτε βραστά, τηγανητά ή ομελέτα, τα αυγά όταν αναθερμαίνονται μπορούν να προκαλέσουν πολλά σοβαρά προβλήματα στην υγεία. Τα αυγά αποτελούν την πιο επικίνδυνη τροφή όταν ξαναζεσταθεί καθώς γίνονται τοξικά εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας. Δεν ισχύει το ίδιο και για φαγητά τα οποία περιλαμβάνουν αυγά ανακατεμένα με σάλτσες όπως η μπεσαμέλ.

Σπανάκι

Γεμάτα με ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες, τα φυσικά νιτρικά ιόντα στο σπανάκι, γίνονται νιτρώδη όταν θερμαίνονται και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στα κύτταρα του σώματος σε μακροπρόθεσμη βάση.

Σέλερι

Σαν το σπανάκι, έτσι και το σέλερι, δεν πρέπει να θερμαίνεται για τους ίδιους λόγους. Γι’ αυτό φροντίστε να τα καταναλώνετε τη μέρα που μαγειρεύονται.

Παντζάρια

Τα παντζάρια πρέπει να καταναλώνονται έπειτα από την αρχική τους παρασκευή. Το ζέσταμά τους τα καθιστά μη φαγώσιμα και επικίνδυνα για τον οργανισμό.

16+1 τρόφιμα για μια υγιή και δυνατή καρδιά!

Εσείς γνωρίζετε ποιοι είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι από τα τρόφιμα για να έχετε μια υγιή και δυνατή καρδιά; Ειδικοί Αμερικανοί συνιστούν μερικά τρόφιμα που ξεχωρίζουν από άλλα!

Οι διαιτολόγοι του προγράμματος συνέταξαν προσφάτως έναν κατάλογο με τα καλύτερα τρόφιμα για γερή καρδιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα τρόφιμα της κατηγορίας δεν ωφελούν. Απλώς πρέπει να φροντίζετε να τρώτε τακτικά και τα τρόφιμα της λίστας.

Για να είναι υγιής η καρδιά πρέπει να ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα φυτικής προελεύσεως και σε ψάρια. Ωστόσο μερικά από αυτά τα τρόφιμα είναι πιο καρδιοπροστατευτικά από άλλα, αναφέρουν επιστήμονες από το Διατροφικό Πρόγραμμα Προληπτικής Καρδιολογίας της Cleveland Clinic.

Να ποια είναι αυτά τα τρόφιμα, αναλόγως με την κατηγορία, καθώς και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς της Cleveland Clinic.

Λαχανικά
Σπανάκι. Περιέχει βιταμίνες Κ και Α, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο και φυτικές (διαιτητικές) ίνες.

Μπρόκολο. Περιέχει βιταμίνες B6, C, E και K, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες.

Κράμβη. Περιέχει βιταμίνες A, C και K, καθώς και φυτικές ίνες.

Bok Choy. Είναι ένα δημοφιλές κινεζικό λαχανικό. Συχνά αναφέρεται και ως το άσπρο λάχανο της Κίνας. Περιέχει βιταμίνες B6, C και K, καθώς και ασβέστιο και φυτικές ίνες.

Ψάρια με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τόνος. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες Β12 και D, καλής ποιότητας πρωτεΐνες, νιασίνη (βιταμίνη Β3), σελήνιο και σε ωμέγα-3 λιπαρά οξύ.

Άγριος ή φρέσκος σολομός. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, καλής ποιότητας πρωτεΐνες, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Φρούτα

Μούρα. Περιέχουν βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο και φυτικές ίνες.

Μήλο. Περιέχει βιταμίνη C, φυτικές ίνες και φλαβονοειδή.

Δημητριακά

Κινόα. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, ψευδαργύρου, φωσφόρου και μία πλήρης πρωτεΐνη (περιέχει όλα τα βασικά αμινοξέα, όπως το κρέας και τα ψάρια).

Βρώμη. Είναι πλούσε σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Όσπρια
Ξερά φασόλια. Είναι καλές πηγές βιταμινών Β1 και Β6, φυλλικού οξέος, πρωτεϊνών, φυτικών ινών, νιασίνης (βιταμίνης Β3), χαλκού, σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου, καλίου και ψευδαργύρου.

Φακές. Περιέχουν βιταμίνες Β1, Β3 και Β6, πρωτεΐνες, διαλυτές ίνες, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Ξηροί καρποί

Καρύδια. Αποτελούν φυτικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, καθώς και χαλκού, πρωτεϊνών και φυτικών ινών.

Αμύγδαλα. Περιέχουν βιταμίνη Ε, χαλκό, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Λιναρόσπορος (αλεσμένος). Αποτελεί φυτική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Πειρέχει επίσης διαλυτές φυτικές ίνες και βιταμίνη Β1.

Σόγια
Φασόλια edamame. Είναι τα φρέσκα πράσινα φασολάκια στο λοβό της σόγιας. Είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Α, σίδηρο, κάλιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Τόφου. Είναι προϊόν που παράγεται από το γάλα της σόγιας. Περιέχει βιταμίνες Β1 και Β3, πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σελήνιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Συμβουλές για γερή καρδιά

Να γεμίζετε το μισό πιάτο σας με λαχανικά στο μεσημεριανό και βραδινό γεύμα.

Να τρώτε τουλάχιστον 120 γραμμάρια από ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Πλούσια σε αυτά τα λιπαρά είναι επίσης ο γαύρος και η σαρδέλα.

Να τρώτε φρούτα για πρωινό και ως σνακ (συνολικά 3 φρούτα την ημέρα).

Δοκιμάστε την κινόα ως γεύμα ή ως συνοδευτικό. Να τρώτε βρώμη για πρωινό (μαγειρεμένη ή ωμή ως προσθήκη σε γιαούρτι) τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Η βρώμη προστατεύει την καρδιά μειώνοντας την κακή (LDL) χοληστερόλη.

Να τρώτε όσπρια τουλάχιστον 2 φορές κάθε εβδομάδα, αντί για κρέας. Μπορείτε να τα τρώτε ως κύριο γεύμα ή σε σούπες, σαλάτες και ως συνοδευτικά.

Να προσθέτετε τριμμένο λιναρόσπορο στη μαγειρεμένη βρώμη, το γιαούρτι και στα smoothies. Δύο κουταλιές της σούπας ημερησίως είναι αρκετές.

Δοκιμάστε το τόφου και τα φασόλια edamame ως ορεκτικά, σε σαλάτες και ως σνακ.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share