Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020

16+1 τρόφιμα για μια υγιή και δυνατή καρδιά!

Τι προτείνουν οι ειδικοί;

9 Μαΐου 2019 08:57
16+1 τρόφιμα για μια υγιή και δυνατή καρδιά!

Εσείς γνωρίζετε ποιοι είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι από τα τρόφιμα για να έχετε μια υγιή και δυνατή καρδιά; Ειδικοί Αμερικανοί συνιστούν μερικά τρόφιμα που ξεχωρίζουν από άλλα!

Οι διαιτολόγοι του προγράμματος συνέταξαν προσφάτως έναν κατάλογο με τα καλύτερα τρόφιμα για γερή καρδιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα τρόφιμα της κατηγορίας δεν ωφελούν. Απλώς πρέπει να φροντίζετε να τρώτε τακτικά και τα τρόφιμα της λίστας.

Για να είναι υγιής η καρδιά πρέπει να ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα φυτικής προελεύσεως και σε ψάρια. Ωστόσο μερικά από αυτά τα τρόφιμα είναι πιο καρδιοπροστατευτικά από άλλα, αναφέρουν επιστήμονες από το Διατροφικό Πρόγραμμα Προληπτικής Καρδιολογίας της Cleveland Clinic.

undefined

Να ποια είναι αυτά τα τρόφιμα, αναλόγως με την κατηγορία, καθώς και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς της Cleveland Clinic.

Λαχανικά
Σπανάκι. Περιέχει βιταμίνες Κ και Α, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο και φυτικές (διαιτητικές) ίνες.

Μπρόκολο. Περιέχει βιταμίνες B6, C, E και K, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες.

Κράμβη. Περιέχει βιταμίνες A, C και K, καθώς και φυτικές ίνες.

Bok Choy. Είναι ένα δημοφιλές κινεζικό λαχανικό. Συχνά αναφέρεται και ως το άσπρο λάχανο της Κίνας. Περιέχει βιταμίνες B6, C και K, καθώς και ασβέστιο και φυτικές ίνες.

Ψάρια με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τόνος. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες Β12 και D, καλής ποιότητας πρωτεΐνες, νιασίνη (βιταμίνη Β3), σελήνιο και σε ωμέγα-3 λιπαρά οξύ.

Άγριος ή φρέσκος σολομός. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, καλής ποιότητας πρωτεΐνες, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Φρούτα

Μούρα. Περιέχουν βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο και φυτικές ίνες.

Μήλο. Περιέχει βιταμίνη C, φυτικές ίνες και φλαβονοειδή.

Δημητριακά

Κινόα. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, ψευδαργύρου, φωσφόρου και μία πλήρης πρωτεΐνη (περιέχει όλα τα βασικά αμινοξέα, όπως το κρέας και τα ψάρια).

Βρώμη. Είναι πλούσε σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Όσπρια
Ξερά φασόλια. Είναι καλές πηγές βιταμινών Β1 και Β6, φυλλικού οξέος, πρωτεϊνών, φυτικών ινών, νιασίνης (βιταμίνης Β3), χαλκού, σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου, καλίου και ψευδαργύρου.

Φακές. Περιέχουν βιταμίνες Β1, Β3 και Β6, πρωτεΐνες, διαλυτές ίνες, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Ξηροί καρποί

Καρύδια. Αποτελούν φυτικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, καθώς και χαλκού, πρωτεϊνών και φυτικών ινών.

Αμύγδαλα. Περιέχουν βιταμίνη Ε, χαλκό, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Λιναρόσπορος (αλεσμένος). Αποτελεί φυτική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Πειρέχει επίσης διαλυτές φυτικές ίνες και βιταμίνη Β1.

Σόγια
Φασόλια edamame. Είναι τα φρέσκα πράσινα φασολάκια στο λοβό της σόγιας. Είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Α, σίδηρο, κάλιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Τόφου. Είναι προϊόν που παράγεται από το γάλα της σόγιας. Περιέχει βιταμίνες Β1 και Β3, πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σελήνιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Συμβουλές για γερή καρδιά

Να γεμίζετε το μισό πιάτο σας με λαχανικά στο μεσημεριανό και βραδινό γεύμα.

Να τρώτε τουλάχιστον 120 γραμμάρια από ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Πλούσια σε αυτά τα λιπαρά είναι επίσης ο γαύρος και η σαρδέλα.

Να τρώτε φρούτα για πρωινό και ως σνακ (συνολικά 3 φρούτα την ημέρα).

Δοκιμάστε την κινόα ως γεύμα ή ως συνοδευτικό. Να τρώτε βρώμη για πρωινό (μαγειρεμένη ή ωμή ως προσθήκη σε γιαούρτι) τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Η βρώμη προστατεύει την καρδιά μειώνοντας την κακή (LDL) χοληστερόλη.

Να τρώτε όσπρια τουλάχιστον 2 φορές κάθε εβδομάδα, αντί για κρέας. Μπορείτε να τα τρώτε ως κύριο γεύμα ή σε σούπες, σαλάτες και ως συνοδευτικά.

Να προσθέτετε τριμμένο λιναρόσπορο στη μαγειρεμένη βρώμη, το γιαούρτι και στα smoothies. Δύο κουταλιές της σούπας ημερησίως είναι αρκετές.

Δοκιμάστε το τόφου και τα φασόλια edamame ως ορεκτικά, σε σαλάτες και ως σνακ.

Μαύρο τσάι: Κίνδυνοι και οφέλη για την υγεία!

Υγεία τσάι

Γνωρίζετε ποια είναι τα οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία μας όταν καταναλώνετε μαύρο τσάι;

Το μαύρο τσάι είναι ένα πλήρως οξειδωμένο τσάι. Το πράσινο τσάι προέρχεται από το ίδιο φυτό, αλλά δεν οξειδώνεται.

Οφέλη του μαύρου τσαγιού για την υγεία

Υγεία τσάι

Το μαύρο τσάι έχει μεγάλη περιεκτικότητα καφεΐνης. Περιέχει επίσης ποσότητα μιας ουσίας που ονομάζεται θεοφυλλίνη. Αυτές οι δύο ουσίες μπορούν να επιταχύνουν το ρυθμό της καρδιάς και να σας κάνουν να αισθανθείτε σε αυξημένη εγρήγορση.

Το μαύρο τσάι είναι επίσης πλούσιο σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων σας από βλάβες του DNA.

Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά στο τσάι (συμπεριλαμβανομένων και των κατεχινών) μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου. Για παράδειγμα, έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που πίνουν τακτικά μαύρο τσάι έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών από τις γυναίκες που δεν πίνουν μαύρο τσάι.

Επίσης, ολοένα και περισσότερα επιστημονικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα αντιοξειδωτικά στο μαύρο τσάι μπορούν να μειώσουν την αθηροσκλήρωση (φραγμένες αρτηρίες), ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Η τακτική κατανάλωση μαύρου τσαγιού μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για τις παρακάτω ασθένειες:

Διαβήτης

Υψηλή χοληστερόλη

Πέτρες στα νεφρά

Νόσος του Πάρκινσον

Αλλά περισσότερη έρευνα για τις ακριβείς επιπτώσεις της κατανάλωσης μαύρου τσαγιού για αυτές τις σοβαρές ασθένειες κρίνεται απαραίτητη από τη σύγχρονη επιστήμη.

Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακροχρόνια κατανάλωση μαύρου τσαγιού μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από οστεοπόρωση και καρκίνο του πνεύμονα.

Τέλος, έρευνες δείχνουν ότι το μαύρο τσάι αυξάνει τον μεταβολισμό και την αρτηριακή πίεση.

Οι κίνδυνοι από την υπερβολική κατανάλωση μαύρου τσαγιού

Το μαύρο τσάι, όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες είναι γενικά ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους. Η κατανάλωση, όμως, μεγάλων ποσοτήτων μαύρου τσαγιού (πάνω από από 4-5 φλιτζάνια την ημέρα) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της καφεΐνης που συνδέεται με πολλές παρενέργειες.

Οι παρενέργειες του μαύρου τσαγιού μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αυξημένο στρες και δυσκολία στον ύπνο

Γρήγορη αναπνοή

Πονοκέφαλος

Αυξημένη ούρηση

Ακανόνιστος καρδιακός παλμός (αρρυθμία)

Ναυτία και τάση προς έμετο

Νευρικότητα και ανησυχία

Κουδούνισμα/βούισμα στα αυτιά

Τρέμουλο

Η ταυτόχρονη κατανάλωση μαύρου τσαγιού με άλλες τροφές-πηγές καφεΐνης μπορεί να αποδειχτεί πολύ επικίνδυνη. Μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει περιλαμβάνουν τρέμουλο, αύξηση της πίεσης του αίματος, μεταβολές του καρδιακού ρυθμού, επιληπτικές κρίσεις, και λιποθυμικά επεισόδια.

Το μαύρο τσάι μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα και συμπληρώματα που παίρνετε. Μερικά φάρμακα μπορούν να κάνουν την καφεΐνη να παραμείνει στο σώμα σας περισσότερο από το συνηθισμένο. Συζητήστε με το γιατρό σας για να δείτε αν τα φάρμακα που παίρνετε μπορεί να έχουν αυτή την παρενέργεια.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share